Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Απίστευτο κι όμως αληθινό

Όπως είναι γνωστό, κάθε δεκαπενταύγουστο εορτάζει στην πόλη μας ο ιερός ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου του Αρχιμανδρείου. Το βράδυ της παραμονής, μετά την παράκληση, περιφέρεται η εικόνα της Παναγίας.

Την περιφορά, τιμής ένεκεν, συνόδευαν ανέκαθεν οι μουσικές μπάντες είτε της Φιλαρμονικής είτε της Μεραρχίας, μετά από έγγραφη πρόσκληση που στέλνεται από τον ναό. Φέτος, όμως με κατάπληξη ακούσαμε τον προϊστάμενο του Αρχιμανδρείου να λέγει στους πιστούς ότι η στρατιωτική μπάντα, στην οποία απευθύνθηκαν, δεν μπορεί να συνοδέψει την περιφορά, εξαιτίας του πένθους για τις καταστροφές στο Μάτι. Μια δικαιολογία που -αν μη τι άλλο- προσβάλει βάναυσα τη λογική και τη νοημοσύνη μας. Και τούτο γιατί πρώτο: αν ερχόταν η μπάντα, τι θα έπαιζε; Ελαφρολαϊκή, δημοτική ή ρεμπέτικη μουσική για να πούμε ότι έτσι θα καταστρατηγούταν το πένθος, που -σημειωτέον- σωστά κηρύχτηκε; Όπως είναι σ’ όλους γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις τα εμβατήρια που παίζονται είναι κλασικά κομμάτια και μάλιστα πένθιμα. Πώς λοιπόν θα προσβαλλόταν το δημόσιο πένθος; Δεύτερο: τι θα συνόδευε η μπάντα; Μια γαμήλια πομπή; Ένα εορταστικό πανηγύρι; Μια αποκριάτικη εκδήλωση; Ασφαλώς όχι. Θα συνόδευε την περιφορά της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου, δηλαδή μια κηδεία, μπορούμε να πούμε. Τρίτο: έχετε παρατηρήσει καμιά μεταβολή στα προγράμματα των κρατικών ραδιοφωνικών καναλιών; Ουδεμία! Και εδώ δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός. Τέταρτο (και φαρμακερό): Αν τις ημέρες αυτές, μας άφηνε χρόνους ένας, ας το πούμε, επιφανής κρατικός λειτουργός, π.χ., λέμε, π.χ. ο Καμένος ή ο Κουβέλης, δεν θα συνόδευαν τη σορό τουλάχιστο μία από τις στρατιωτικές μπάντες; Τι μας λέτε τώρα, κύριοι; Μιλάτε σοβαρά; Γιατί τόση, λίαν επιεικώς, παράλογη ερμηνεία, της εφαρμογής του εθνικού πένθους;                                

Γ.Γ.

Η... έξοδος

Αν μη τι άλλο, έχουμε πρωθυπουργό με… φαντασία! Ο πανηγυρικός της εξόδου από τα μνημόνια έγινε στο νησί της Ιθάκης. Αλληγορική η σημασία της επιλογής του τόπου: Ιθάκη-Οδύσσεια. Τελειώνει, δηλαδή, η «Οδύσσεια» της χώρας στο νησί που έχει άμεση σχέση με αυτή. Ωραία επιλογή. Αυτό θα πει να είσαι νεαρός πρωθυπουργός (μόλις 44 χρονών). Η φαντασία σου καλπάζει!

 Ακόμα ένας πανηγυρικός λοιπόν! Πάντως διευκρινίζουμε ότι οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι η 21α Αυγούστου θα προταθεί από τους Συριζανελίστες να καθιερωθεί και να εορτάζεται κάθε χρόνο ως εθνική επέτειος, ελέγχονται ως ανακριβείς.

Γ.Γ.

Ας σοβαρευτούμε

Και τώρα να σοβαρευτούμε. Έχει χαθεί το μέτρο γι’ αυτή την κυβέρνηση. Πανηγυρίζουν για την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ αυτή, στην πραγματικότητα -και όλοι το γνωρίζουν- είναι πλασματική. Ουδεμία απολύτως πρακτική συνέπεια θα έχει για την ελάφρυνση των οικονομικών συνθηκών διαβίωσης του λαού, όχι μόνο στο εγγύς, αλλά και στο απώτερο μέλλον. Θα έβλεπε με θετικό μάτι την περίφημη «έξοδο» η σημερινή πάσχουσα γενιά αν οι πεφωτισμένοι και πανηγυρίζοντες «άρχοντες» (π.χ. Πολάκης, Καρανίκας, Σία, Τασία, Αυλωνίτου κ.ά.) μας έλεγαν πότε -έστω και κατά προσέγγιση, έστω και μερικά από αυτά- τα βάρη που μας επιβλήθηκαν (μείωση συντάξεων και μισθών, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.), θα ελαφρυνθούν. Ουδείς όμως μας λέγει τίποτα. Άπαντες σιωπούν. Αντίθετα τα ξένα δημοσιεύματα ομιλούν για συνέχιση των συνεπειών των μνημονίων, αν όχι για χρόνο αόριστο, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και το σπουδαιότερο και χειρότερο, φυσικά, ορισμένα επισημαίνουν και διαχειριστικά λάθη που στοίχισαν δισεκατομμύρια για τη χώρα. Εάν βέβαια αυτό είναι αληθές τότε...  Γιατί λοιπόν πανηγυρίζετε, κύριοι, από την Ιθάκη; Δεν αφήνατε το νησάκι στην ησυχία του; Τι σημαίνει για τον απλό πολίτη η «έξοδος», εάν αυτή δεν συνοδεύεται από μερικές, έστω, ελαφρύνσεις των βαρών και αν δεν γίνεται τώρα, δεν αναγγέλλετε τουλάχιστον χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίησή τους;

Γ.Γ.

Σεμνά και ταπεινά

 «Γιατί χαίρεσαι και χαμογελάς, πατέρα»; Γιατί δείχνεις τόση έλλειψη  σεβασμού στον λαό, αλλά και στον εαυτό σου; Η έξοδος στην παρούσα φάση είναι απολύτως μία τυπική πράξη! Η ουσιαστική πλευρά, που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο, τουλάχιστον τώρα, είναι ανύπαρκτη. Ανάγγειλε, λοιπόν, την τυπική έξοδο, σεμνά και ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς και άσε τις Ιθάκες και τις Οδύσσειες. Ατυχώς όμως, ο νεαρούλης (δεν το λέμε εμείς αλλά οι στενοί του συνεργάτες) πρωθυπουργός μας, φέτος τουλάχιστον, έδειξε να έχει μια σχέση λατρείας με τους πανηγυρισμούς (β. συμφωνία Πρεσπών, απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών κ.λπ.). Δεν γίνεται, όμως, έτσι. Η υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζει σωστά τις υποθέσεις της και τα προβλήματά της, θέτοντας αυτά σε σωστή και πραγματική βάση και προπαντός, να μη χάνει το μέτρο! Γιατί τότε δεν θα είναι κυβέρνηση, αλλά τσίρκο. Και να ληφθεί υπόψη ότι οι Έλληνες θυμούνται. Δεν είναι λωτοφάγοι.

Γ.Γ.


Σας το προτείνουμε

 

Η επιλογή του Πνευματικού Κέντρου να εντάξει στο θερινό του πρόγραμμα τη μουσική παράσταση «Της ζωής μας τα τραγούδια» και να την παρουσιάσει σε τοπικές κοινότητες των Ιωαννίνων, είναι εξαιρετική. Ο Νίκος Παπαδιώτης και η Χαρά Καλπακίδου, με τη συνοδεία των μουσικών τους, χαρίζουν μοναδικές βραδιές. Εμείς τους απολαύσαμε στη Μάζια, αλλά ακολουθούν δύο ακόμη βραδιές αύριο στην Ανατολή και μεθαύριο στον Κατσικά. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και ελπίζουμε να υπάρξει και συνέχεια, αν ο καιρός βοηθήσει.

Α.Τ.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...

02.11.18 | Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις...