Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018
|

Επιθυμία κι ευχή

Από καιρό τώρα, μαζί με φίλους, κάνουμε τη σκέψη να οργανώσουμε ένα διήμερο στην Κεφαλονιά, να γνωρίσουμε καλύτερα το νησί, αλλά κυρίως να επισκεφθούμε έναν προσφιλή σε όλους μας ιεράρχη, τον μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο Αργυρό, για τον οποίο κάποτε τρέφαμε ελπίδες πως θα τον έχουμε εδώ στα Γιάννενα να υπηρετεί το ποίμνιό του από τη δική μας μητρόπολη.

Εκφράζαμε πάντα την επιθυμία και την ευχή -ακόμη και σήμερα την εκφράζουμε- όχι για άλλους λόγους, αλλά γιατί μας έμεινε το χατίρι, που λένε, καθώς γνωρίζαμε πολύ καλά τον άνθρωπο, τον ιεράρχη και το έργο που άφησε στον τόπο μας κατά τη διακονία του. Τον έφερε στον νου μου σήμερα μια κουβέντα μας και μια φράση, που κάποτε μας είπε ο ίδιος σε κάποιο δυσάρεστο συμβάν, θέλοντας να δηλώσει πως πολλά μπορούν να συμβούν από τη μια στιγμή στην άλλη: «Πολλά μεταξύ πέλει κύλικος και χείλεος άκρου».

 

Ομηρική Ιθάκη

Η φράση γυροφέρνει στο μυαλό μου εδώ και μερικές μέρες και λόγω προσωπικών στιγμών για δικό μας άνθρωπο, που δίνει τη μάχη του για τη ζωή, αλλά και λόγω του ότι σήμερα, ολοκληρώνοντας τη μελέτη, που μου κράτησε συντροφιά όλο τον Αύγουστο, την ξαναβρήκα μπροστά μου στο επίμετρο ενός πραγματικά σπουδαίου βιβλίου. Το βιβλίο είναι «Η Ομηρική Ιθάκη», ένα εξαιρετικό πόνημα του πρώην νομάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης Γεράσιμου Μεταξά και της ολλανδής φιλολόγου συζύγου του Henriette Putman Cramer. Μέσα στις σελίδες του ανακάλυψα και είδα τον πολυμήχανο Οδυσσέα από μια άλλη οπτική γωνία, κι απόχτησα γνώσεις από την ανάγνωση αυτή, μέσα από τεκμηριωμένα γεγονότα των δυο συγγραφέων, που αφιέρωσαν μέρος της ζωής τους για την ολοκλήρωσή του. Τύχη αγαθή που γνώρισα το έργο τους. Στο επίμετρο, μάλιστα, γίνονται αναφορές στο σημερινό νησί την Κεφαλονιά και στις ευχές τους να αποκτήσει «η νήσος τα προσόντα της οποίας δεν υπολείπονται ουδεμιάς άλλης περιοχής, τας παλαιάς καλάς ημέρας». Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα (Ομηρική Ιθάκη από τις εκδόσεις Κάκτος).

 

Προσκύνημα με εντολή άνωθεν

Το Σάββατο 25 Αυγούστου γίνεται το μνημόσυνο στο Σταυράκι των καταδικασθέντων στη δίκη της Πρίντζου και εκτελεσθέντων στα χρόνια εκείνα τα τρισκατάρατα. Θα προηγηθεί εκδήλωση την Παρασκευή το βράδυ στα παλιά σφαγεία. Χρόνια τώρα η φίλη Νίκη Ευαγγελίδου-Σκουρογιάννη προετοιμάζει την επίσκεψή της στα Γιάννενα, για να παραστεί στο μνημόσυνο, και ποτέ δεν τα έχει καταφέρει. Από μια αποστροφή της τύχης του, ένας από τους εκτελεσθέντες θα ήταν και ο αδικοχαμένος αδελφός της Ερμής Ευαγγελίδης. Τούτη τη χρονιά εκείνη έρχεται προσκυνήτρια στον τόπο του μαρτυρίου, εκτελώντας -ίσως χωρίς να το πολυκαταλαβαίνει και η ίδια- μια εντολή άνωθεν. Μια εντολή από τους γονείς της, τον αδελφό της και την πρόσφατα χαμένη αδελφή της, τη Λουκία. Πρέπει να είναι εκείνη παρούσα αυτή την ημέρα στο Σταυράκι.

 

Κερί μαζί με το καρότσι

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, η φίλη μου η Ειρήνη Ζαΐμη με ξεσήκωσε να πάμε να εκκλησιαστούμε στον κεντρικό ιερό ναό Αναλήψεως στα Σύβοτα. Εκείνη δεν παραλείπει ούτε μια γιορτή, ούτε Κυριακή, που να μην είναι παρούσα στην εκκλησιά του χωριού της. Φυσικά μετάνιωσε αυτή τη φορά, γιατί δεν υπήρχε τρόπος να εισέλθει κανείς στον ναό. Ούτε κι εκείνη. Τόσο πολύ κόσμο χρόνια είχε να δει ακόμη και η ίδια. Έτσι περιοριστήκαμε να ανάψουμε το κεράκι μας, σπρώχνοντας τους πιστούς, για να το καταφέρουμε. Να σκεφθείτε ότι μάνα μπήκε στην εκκλησία μαζί με το καροτσάκι, που έσερνε το παιδί της, ένα ευτραφέστατο πεντάχρονο αγόρι.

 

Η Παναγία, το κότερο κι η δυστυχία

Αυτή τη φορά στον περίβολο της εκκλησίας φτάσαμε από το πίσω μέρος της. Μας δόθηκε η ευκαιρία έτσι να θυμηθούμε τον μοναδικό μανάβη του χωριού εκείνα τα χρόνια, τον περιβόητο Σαπουνά από τα Τρίκαλα, που όχι μόνο από όσο νομίζαμε, δε μας έτρωγε στο ζύγι, αλλά μας έδινε μια αυτοσχέδια πλάστιγγα να τα ζυγίζουμε μόνοι μας τα λαχταριστά καρπούζια. Όσο για τα άλλα φρούτα, σάπιζαν με τον καιρό δίπλα στον χώρο-μανάβικο κι όλο έβριζε ο Σαπουνάς. Σήμερα γίνεται το ίδιο. Δε σαπίζουν, βέβαια, φρούτα, γιατί δεν υπάρχει το μανάβικο, αλλά το σπίτι-καλύβα της κόρης του είναι τυλιγμένο γύρω-γύρω με άθλιες κουβέρτες και κουρελούδες. Κι αναρωτιέται ο επισκέπτης πώς είναι δυνατόν οι κάτοικοι να έχουν την απαίτηση για προσέλκυση τουρισμού, όταν επιτρέπουν στο κέντρο του χωριού αυτή την κατάσταση. Μπροστά οι σημαίες για να τιμήσουν την Παναγία, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, και πίσω η δυστυχία στα πρόσωπα των ενοίκων μιας καλύβας. Μπροστά η καφετέρια, το κότερο κι ο καπουτσίνο και πίσω η φτώχεια. Δεν υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες εκεί κάτω προς Θεσπρωτία μεριά;

 

Κλειστό λόγω Εφορίας

Και να έρθουμε στο Μελένιο, αφού στα Σύβοτα είμαστε. Το Μελένιο είναι το καλύτερο ζαχαροπλαστείο-παγωτατζίδικο στην περιοχή. Όλα τα ποιοτικά γλυκά με τα χεράκια των ιδιοκτητών του, του Φώτη και της Κικής. Για ένα διήμερο, το μοσχομύριστο μαγαζάκι της γωνίας στο λιμάνι έμεινε κλειστό, γιατί -λένε- πως κάποιος συγχωριανός τους κάρφωσε στην Εφορία. Έτσι γίνεται πάντα στα μικρά μέρη. Κι αφού μέσα στη φούρια τους δεν είχαν κόψει αποδείξεις λίγων ευρώ, έβαλαν και την ταμπέλα στο μαγαζί τους: «Κλειστό για 48 ευρώ»!

 

Ο κλέψας του κλέψαντος

Καλό είναι να κόβουμε αποδείξεις, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές να τις ζητάμε, έστω και για μικροποσά. Να μην αναφερθούμε, βέβαια, σε κάποιους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, που, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της στιγμής, αρπάζουν ποσά και στρίβουν. Πρόσφατο το παράδειγμα αναγνώστη, που φώναξε υδραυλικό, ξεβούλωσε ένα φρεάτιο και μετά από τρία τέταρτα εργασία του ζήτησε 50 ευρώ, χωρίς απόδειξη. Όταν του ζήτησε τιμολόγιο, έπρεπε να του χρεώσει και ΦΠΑ και θα του το έφερνε την επομένη. Μην τον είδατε...

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.11.18 | Άγνωστοι στους πολλούς

Συγκέντρωσε κυρίως παλιούς Γιαννιώτες -και μάλιστα της πάλαι ποτέ αστικής τάξης των Ιωαννίνων- η...

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...