Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στα σκουπίδια της Κέρκυρας η Ελλάδα αναστενάζει

Κλασική περίπτωση χυδαίου λαϊκισμού και των συνεπειών του αποτελεί η Κέρκυρα και το πρόβλημά της με τα σκουπίδια. Σ’ αυτό το άλλοτε όμορφο νησί, διάφοροι φτηνιάρηδες και αμόρφωτοι πέρασαν την άποψη της βλακώδους αντίληψης ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα έχοντας μόνο οφέλη, χωρίς καμία δική μας υποχρέωση.

Ελληνική παθογένεια, θα μου πείτε. Μάλιστα δε, ακόμη και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι, αδιόρθωτοι όπως είναι, επιμένουν προτείνοντας βλακώδεις λύσεις, όπως π.χ. τη μεταφορά των σκουπιδιών τους στην Ήπειρο. Ως εκ τούτου κι επειδή η πεισματική αυτή επιμονή μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε ψυχιατρική εμμονή, αναπόδραστα βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η τουριστική καταστροφή της Κέρκυρας, μόνης αυτής απ’ όλη την Ελλάδα.
Α.Β.

Όχι μόνο εδώ
Θα έχετε κι εσείς ένα deja vu, όπως κι εμείς όσο διαβάζαμε την είδηση από τοπική εφημερίδα της περιοχής. Μεγάλη συναυλία πνευστών ελληνοαυστριακής συνεργασίας είχε προγραμματιστεί την περασμένη εβδομάδα να γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, μα την τελευταία στιγμή –για την ακρίβεια, το πρωί της ίδιας μέρας, λίγο πριν παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου όλων των συντελεστών, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων συμπεριλαμβανομένης- η δημοτική αρχή έμαθε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν το επέτρεπαν οι αρχαιοφύλακες, που συνεχίζουν την πανελλαδική απεργία τους. Μάλιστα, οι τελευταίοι αρνήθηκαν να δουν τον δήμαρχο Μεσσήνης, που τους περίμενε περίπου τέσσερις ώρες στον ήλιο, ενώ ο ίδιος κατήγγειλε ότι το προηγούμενο βράδυ είχαν αλλάξει και τις κλειδαριές στον αρχαιολογικό χώρο. Τελικά η συναυλία μετακόμισε στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, ενώ ο δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο και κατέληξε καταθέτοντας το ερώτημα «σε ποιον ανήκουν τελικά οι αρχαιολογικοί χώροι». Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ανήκε και στους συνδιοργανωτές της συναυλίας, κάλεσε τους δημότες να δώσουν το «παρών», μα συμμερίστηκε και το δίκαιο αίτημα των αρχαιοφυλάκων.
Το πρόβλημα, που τελικά δεν είναι μόνο δικό μας, δεν φαίνεται να βρίσκει λύση. Αντίθετα, αρχίζει να απλώνεται και να εκθέτει γενικώς και ειδικώς τη χώρα. Από την άλλη, δεν υπάρχει τίποτε πιο μάταιο από το να υποκύπτει κανείς στον εκβιασμό μιας χούφτας ανθρώπων, που οικειοποιούνται αυθαίρετα δημόσιους χώρους και τους διαχειρίζονται με το ρολόι στο χέρι. Υπάρχει λύση, μα δεν τολμάμε να την ξεστομίσουμε στον τόπο, όπου όλοι θέλουν να είναι όλα δημόσια και τίποτε ιδιωτικό. Κι ας χάνονται λεφτά και κύρος κάθε μέρα...
Τ.Τ.

Ωραία πράγματα
Την ξέρετε την Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση; Εμείς δεν την ξέραμε μέχρι που διαβάσαμε την ύπαρξή της σε ένα ρεπορτάζ που αναφερόταν στην απέλαση των ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας. Σ' αυτό μάθαμε επίσης πως η συγκεκριμένη Ένωση χώνει τη μύτη της στην Ελλάδα, για να αυξηθεί η επιρροή του «ρώσικου παράγοντα», ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα του Πούτιν σε όλη την επικράτεια, αλλά και στο Άγιο Όρος. Πώς σας φαίνονται αυτά; Ακαταλαβίστικα μάλλον. Κι εμάς. Αλλά κάτι θα πρέπει να ειπωθεί και αυτό που θα ειπωθεί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ακαταλαβίστικο και παράξενο και περίεργο, ώστε να ενισχύσει τις θεωρίες συνομωσίας, γιατί τις πραγματικές αιτίες της απέλασης των ρώσων διπλωματών ίσως να μην τις μάθουμε ποτέ.
Π.Ζ.

Έρχονται οι Διαμεσολαβητές
Πολλά πράγματα αλλάζει ο «Κλεισθένης» και, μεταξύ αυτών, και τον θεσμό των Συμπαραστατών του δημότη και της επιχείρησης, μέσα από 26 μάλιστα άρθρα. Αν και οι ίδιοι οι Συμπαραστάτες σημειώνουν ότι απαιτούνται αλλαγές, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος παρέμβασής τους, οι συνεχείς αλλαγές, ακόμη και στο όνομα, καθώς θα καλούνται πλέον Διαμεσολαβητές, σίγουρα δε βοηθούν στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Οι «δικοί» μας πάντως Συμπαραστάτες, ο Απ. Οικονόμου στην περιφέρεια και ο Χρ. Πάνος στον δήμο, ετοιμάζουν, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, την έκδοση ενός οδηγού με τα δικαιώματα του πολίτη, ενός εργαλείου χρήσιμου, που θα είναι επικαιροποιημένο και διαθέσιμο προς όλους. Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Πάνος, στην διάρκεια της απολογιστικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και αναμένουμε την έκδοση.
Γ.Χ.

Αόρατοι είναι;
Συνολικά 30 άστεγοι καταμετρήθηκαν στα Γιάννενα, στο πλαίσιο έρευνας - πιλοτικής απογραφής αστέγων, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας. Μάλιστα, οι 21 εξ αυτών μένουν στον δρόμο, ενώ οι υπόλοιποι σε δομή, προφανώς στον ξενώνα αστέγων, που λειτουργεί ο ΟΚΠΑΠΑ. Δε θέλουμε να αμφισβητήσουμε έτσι εύκολα τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά όσο να ‘ναι προκαλούν απορία τα στοιχεία. Σε αυτή την πόλη ζούμε όλοι και όσο και να μεγάλωσε, παραμένει ακόμη μικρή. Και 21 άστεγους δεν έχουμε δει. Εκτός κι αν είναι αόρατοι.
Α.Τ.

Με το ζόρι
Στα Τσερίτσανα έχουμε βρεθεί. Πριν πολλά χρόνια για τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής εκπομπής για τις «Αντρισσες» των Τσεριτσάνων, αλλά και τα επόμενα χρόνια, στις εκδηλώσεις που γίνονται για να τιμηθούν οι γυναίκες του χωριού, που κουβάλησαν στις πλάτες τους βαρύ οπλισμό για να εφοδιάσουν τον ελληνικό στρατό στην κορυφή της Ολύτσικας. Πλατάνια δεν το λέει κανείς το χωριό, ενώ το επιθυμητό του όνομα έχει γίνει και δημοτικό άσμα (Στη βρύση στα Τσερίτσανα). Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που όλοι επιθυμούν την επαναφορά της παλιάς ονομασίας, δεν αντιλαμβανόμαστε την εμμονή ορισμένων να μην κάνουν δεκτό το αίτημά τους. Τι πρέπει να κάνουν δηλαδή. Να ζητήσουν τη διαμεσολάβηση του Νίμιτς ή να τρέχουν στις Πρέσπες να υπογράψουν κανένα σύμφωνο;
Α.Τ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Ξεχωριστοί άνθρωποι

Ποιος είπε ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δε διασκεδάζουν και δεν τα σπάνε; Ποιος είπε ότι...

22.09.18 | Η Τέχνη μέσα από παιδιά κι ενήλικες

Τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο...

21.09.18 | Είναι σίγουρο;

Κατά πολύ έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του ο πρόεδρος...

20.09.18 | Αντίο Φίλε

Έφυγε ήσυχα, όπως άλλωστε ήσυχη υπήρξε η ζωή του. Ο Λεωνίδας Δερβέντζας, γεωπόνος, πρώην Τεχνικός...

19.09.18 | Η παρουσίαση του κ. Συνολάκη…

Την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ διοργάνωσε μια εκδήλωση στην Αθήνα με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό...

18.09.18 | Με τον λόγο και το έργο;

Συνέπεσε -κι όχι επί τούτου- να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που...

15.09.18 | Η διάβαση της Φρόντζου

Μαζί με τις ευχές για καλή σχολική χρονιά, τις αγορές των τετραδίων «που ζήτησε η κυρία» και τα...

14.09.18 | Οδηγός για τις διαδρομές

Σίγουρα η Ήπειρος ή το «Διάζωμα» δεν είναι οι πρώτοι, που είχαν την ιδέα των πολιτιστικών...