Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Επέτειοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στις μεγάλες επετείους – ορόσημα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σπεύδουν σχεδόν ψυχαναγκαστικά να δηλώσουν κάτι σχετικό και υπενθυμιστικό, πολύ πατριωτικό, έμπλεο εθνικής περηφάνιας ή φορτισμένο συναισθηματικά (αυτό αφορά τις πιο κοντινές, τα γεγονότα μερικών εκ των οποίων έχουν ζήσει ή τους έχουν αφηγηθεί αυτόπτες μάρτυρες: γονείς, παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.).

Θα σηκώσουν λάβαρα επανάστασης την 25η Μαρτίου ή το χέρι ψηλά σφιγμένο σε γροθιά τη 17η Νοεμβρίου, θα θυμηθούν μια ιστορία του αδερφού του παππού τους από το αλβανικό μέτωπο την 28η Οκτωβρίου, θα αναρτήσουν καρδούλες στις 14 Φλεβάρη και ευχές για αγάπη και ειρήνη σ' όλον τον κόσμο την Πρωτοχρονιά. Ανάλογα με την πλευρά της ιστορίας στην οποία βρέθηκαν, θα δείτε αρκετούς (αλλά όχι ασφαλώς τους ίδιους) να θυμώνουν τη θλιβερή επέτειο του θανάτου του Τεμπονέρα, του Μπακογιάννη, του Φύσσα, των εργαζομένων της Marfin. Υπάρχουν και πιο προσωπικές επέτειοι: γενεθλίων, γάμων, βαφτίσεων, χωρισμών, αγοράς κινητού τηλεφώνου ή οριστικής απόσυρσης αυτοκινήτου. Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, οι χρήστες θα φλυαρήσουν, θα φιλοσοφήσουν, θα γράψουν συνθήματα στους τοίχους του FB ή σε σύντομα tweets, θα θυμηθούν και θα μας κοινοποιήσουν τι έκαναν τη μέρα που π.χ. έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη.
Τ.Τ.

Και μια «ξεχασμένη»
Υπήρξε, όμως, μια επέτειος που δεν γλεντήσαμε δεόντως, αν και τα γεγονότα, που την έκαναν τέτοια, γιορτάστηκαν ξέφρενα τις πρώτες ώρες με επαναστατικές ιαχές, με χορούς στο Σύνταγμα, με την πρόεδρο της Βουλής να πανηγυρίζει αγωνιστικά στην είσοδό της. Το δημοψήφισμα του 2015 και η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να πήραν τη θέση τους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, μα από τη μνήμη μας σβήστηκαν γρήγορα, σχεδόν απωθήθηκαν, θα έλεγε κανείς. Σαν να μην συνέβησαν ποτέ. 
Εκείνες τις άγριες ημέρες, που προηγήθηκαν της 5ης Ιουλίου, με την αδιανόητα και αχρείαστα διχαστική ρητορική και τις στοχοποιήσεις ανθρώπων με διαφορετική άποψη δεν τις γιορτάζουμε τρία χρόνια μετά, παρόλο που ο λαός αποφάσισε και υπέδειξε στην κυβέρνηση –όπως, άλλωστε, του είχε ζητηθεί- τι να κάνει. Εκείνη την εθνική περηφάνια, που νιώσαμε, όταν μάθαμε το αποτέλεσμά του και βρεθήκαμε να χορεύουμε πανευτυχείς στις πλατείες, δεν την εξαργυρώσαμε και για όλον εκείνο τον θυμό, που προκαλέσαμε, ποτέ δεν ζητήσαμε συγνώμη. Ούτε με τα λόγια, ούτε με τις πράξεις μας.
Μπορεί και να μην του πρέπει να το γιορτάζουμε ή να το μνημονεύουμε σε αναρτήσεις μας ή σε σχόλιά μας. Ίσως είναι η πιο σκοτεινή σελίδα, που γράψαμε στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Και η πιο σκληρή και ωμή επιβεβαίωση ότι ελάχιστα μάθαμε και εξελιχθήκαμε από την εποχή που χωριζόμασταν, παίρναμε τα βουνά και σκοτώναμε ο ένας τον άλλον.
Τ.Τ.

Έχουν τα δίκια τους
Μπορεί η δημοτική αρχή να άκουσε επίσημα ευχαριστίες για τα έργα στην Καλούτσιανη από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, αλλά άκουσε και γκρίνιες. Και η αλήθεια είναι πως ξένισαν ακόμη και στα αυτιά των δημοσιογράφων, που βρέθηκαν εκεί, καθώς πραγματικά ολοκληρώνεται ένα ποιοτικό έργο, που σε ένα βαθμό αλλάζει μια εικόνα γενικευμένης εγκατάλειψης. Όταν, όμως, διατηρείς κατάστημα στην περιοχή και από το Πάσχα εκτελούνται έργα, με τον δρόμο να είναι για αρκετές μέρες κλειστός και για αρκετές σκαμμένος, τότε οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες. Μια, λοιπόν, που η δημοτική αρχή έχει στόχο να εκτελέσει αρκετά ακόμη έργα μέχρι τη λήξη της θητείας της, καλό θα είναι να επιδιωχθεί καλύτερος προγραμματισμός και συνεννόηση με τους αναδόχους, ώστε τα έργα να μη γίνονται ανάθεμα και να ολοκληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν, ανεξάρτητα από τις συμβατικές υποχρεώσεις. Ό,τι έγινε δηλαδή στον κεντρικό άξονα Βηλαρά-Βαλαωρίτου-Χαρ. Τρικούπη, να γίνεται και σε άλλους κομβικούς άξονες.
Α.Τ.

Ανταπόκριση στα σχόλια
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός της ανταπόκρισης των αναγνωστών στα σχόλια, που γράφουμε για διάφορα θέματα της πόλης, υποδεικνύοντας μάλιστα ή προτείνοντας λύσεις. Κατόπιν υπόδειξής τους, γράφτηκαν άπειρα σχόλια κατά καιρούς για το χρονίζον πρόβλημα της πρόσοψης της παλιάς Ζωσιμαίας σχολής και της κατάστασής της, η οποία τελικά αποκαταστάθηκε. Σχετικά με το σχόλιο, που αφορούσε τις αγριοσυκιές που φυτρώνουν στους τοίχους και απειλούν να τους γκρεμίσουν σε διάφορα σημεία κτισμάτων, αναφέρουν την περίπτωση του τοίχου του κάστρου. Καλό θα είναι να το φροντίσουν οι αρμόδιοι, ώστε να ξεριζώσουν αυτά τα δέντρα, ώστε μην υπάρξει πρόβλημα με κείνα που έχουν φυτρώσει σ' αυτό το μνημείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Λ.Τ.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί
Είναι κι αυτός ένας τρόπος, ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να επικοινωνήσουν τα προβλήματά τους με το να απευθύνονται στις εφημερίδες και γενικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως για παράδειγμα για «το ακριβό μας νερό», που γράφαμε, δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα καθημερινά καταγγελιών. Φουσκωμένοι λογαριασμοί ύδρευσης σε μια περιοχή, που αναβλύζουν παντού νερά. Μάλιστα, εν καιρώ θα μας στείλουν αναγνώστες που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη λογαριασμούς ύδρευσης δημοτών, όπου αποδεικνύεται το γεγονός της χρέωσης 25 έως 30% κάτω των αντίστοιχων δικών μας λογαριασμών.
Λ.Τ.

Τσουβάλιασμα
Δε χρειαζόταν να αντιμετωπίσει η χώρα το προσφυγικό ζήτημα για να σχηματίσει ο κόσμος άποψη για τις ΜΚΟ. Ο πακτωλός χρημάτων, που διαχειρίζονται τώρα, χωρίς κανέναν έλεγχο από ελληνικής πλευράς, απλώς ήρθε ως το κερασάκι στην τούρτα, με την κοινή γνώμη να έχει μια γενικά κακή εικόνα. Όμως, δεν είναι όλες οι ΜΚΟ ίδιες, είτε αυτοπροσδιορίζονται ως ΜΚΟ, είτε έχουν τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Ως εκ τούτου η επιλογή της Ένωσης Γονέων να βάλει στο κάδρο των ΜΚΟ την ΕΛΕΠΑΠ, τη Μέριμνα και την Κυψέλη, που έχουν προσφέρει πολύπλευρο έργο σε παιδιά με αναπηρίες, μάλλον θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Το τσουβάλιασμα είναι πέρα για πέρα άδικο και ο κόσμος μάλλον αντίθετα θα λειτουργήσει. Και στο κάτω-κάτω, διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωσή της για το Σχολείο Ανάπηρων Παίδων, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα πως μάλλον για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων κινείται και το ενδιαφέρον της για τα παιδιά είναι απλώς το πρόσχημα.
Α.Τ
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Σινεμά με παπαδίτσες

Είναι να επιλέξεις ποια ταινία επιθυμείς να δεις και αυτή την Τετάρτη, αν θέλεις να πας σινεμά....

13.07.18 | Οι υπερχειλισμένοι υπόγειοι κάδοι

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές από τις επόμενες φωτογραφίες ημέρας στην κατάσταση των υπόγειων...

12.07.18 | Στα σκουπίδια της Κέρκυρας η Ελλάδα...

Κλασική περίπτωση χυδαίου λαϊκισμού και των συνεπειών του αποτελεί η Κέρκυρα και το πρόβλημά της με...

11.07.18 | Οι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο

Έχουμε την τύχη στα Γιάννενα να ζούνε άνθρωποι, που πονάνε το θέατρο. Που το αγαπήσανε από μικρά...

10.07.18 | Ποδηλατόδρομοι και πεζοί

Την Κυριακή το βράδυ πολλοί ήταν οι περιπατητές στον παραλίμνιο. Άλλοι πήγαιναν τη βόλτα τους κι...

06.07.18 | Πόσο δύσκολο;

Απρόσμενη ακόμη και για τους ανθρώπους του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών ήταν η...

05.07.18 | Όρκο δεν παίρνουμε

Διαστάσεις θρίλερ τείνει να λάβει η προσφυγή κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του μεγάλου...

04.07.18 | Ένα σχολείο αποκτά παράθυρα

Για τους γονείς των μαθητριών και των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου το να βλέπουν το όνομά του...