Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα σχολείο αποκτά παράθυρα

Για τους γονείς των μαθητριών και των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου το να βλέπουν το όνομά του στη λίστα των σχολείων, που επωφελούνται από το πρόγραμμα Φιλόδημος, είναι περίπου σαν ένα όνειρο, που γίνεται πραγματικότητα.

Εδώ και πέντε χρόνια, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καπλάνειου (όπως είναι ευρύτερα γνωστό) αγωνίζεται να βρει έναν τρόπο να αντικατασταθούν τα παμπάλαια κουφώματά του, όπως πολλές φορές έχει αναδείξει η στήλη. Μετά από ακυρώσεις, ματαιώσεις και παλινωδίες, φέτος στην αρχή του χρόνου είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τον δήμο Ιωαννιτών ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να αποκτήσει καινούρια παράθυρα, που θα κλείνουν τον χειμώνα και θα κρατούν το κρύο έξω από τις σχολικές αίθουσες. Θυμίζουμε ότι το κτίριο διαχειρίζεται μεν ο δήμος, μα ανήκει στη Μητρόπολη και ακριβώς αυτό το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς καθιστούσε πολύ δύσκολη και περίπλοκη την όποια ουσιαστική παρέμβαση στον χώρο.
Δεν ξέρουμε αν τα παιδιά μας, που τον Σεπτέμβριο θα κάνουν τον τελευταίο τους αγιασμό στο Δημοτικό, θα προλάβουν τις αίθουσες με τα καινούρια παράθυρα. Αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία. Σημασία έχει ότι ένα ιστορικό κτίριο, που έχει στεγάσει χιλιάδες μαθητών και θα στεγάσει άλλες τόσες ακόμη, αρχίζει σιγά σιγά να ανακτά τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Κι αν την επόμενη σχολική χρονιά δεν μπορέσει να ζεστάνει τους μαθητές και τις μαθήτριές του όσο θα’ θελε, δεν πειράζει. Αυτός θα είναι ο τελευταίος κρύος του χειμώνας.
Τ.Τ.

Περιμένει ακόμη τα εγκαίνια
Βρεθήκαμε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac την περασμένη  Παρασκευή κατά τη διάρκεια του ιατρικού συνεδρίου καρδιολογίας. Εκεί, προς το κλείσιμο της ημέρας, πολλοί αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα της ιατρικής στα Γιάννενα. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού -κατά το κοινώς λεγόμενο- γίνονται οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Συζητήθηκε και το θέμα του μουσείου ιστορίας της ιατρικής στα Γιάννενα, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 31 Μαϊου στον χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ήταν μια προσπάθεια, που ξεκίνησε το 1995 από τον καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο και συνεργάτες του και υλοποιήθηκε τελικά. Κάποιος συνομιλητής έθεσε το θέμα των εγκαινίων και αναφέρθηκε στους μεγάλους δωρητές του μουσείου. Μεταξύ αυτών ήταν ο οφθαλμίατρος, ο αλησμόνητος Τάκης Παρλαπάς. Μετά τον θάνατό του συνέχισε το έργο της δωρεάς η σύζυγός του Πόπη. Λέχθηκε λοιπόν ότι η ίδια  πληροφορήθηκε πως έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου κατόπιν εορτής, κυριολεκτικά. Δεν μπήκε κανείς από τους διοργανωτές στον κόπο να την καλέσει, γιατί, όπως της εξήγησαν εκ των υστέρων, έγιναν όλα πολύ βιαστικά και την ξέχασαν. Όμως, όσο καιρό πήρε για να στηθεί το μουσείο, κάποιοι ήταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί της για προφανείς λόγους, όπως αποδείχθηκε. Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν και άλλες παρόμοιες απουσίες στα περίφημα εγκαίνια. Πάντως, η συγκεκριμένη συμπεριφορά καταγράφεται ως ατόπημα εκ μέρους των υπευθύνων και υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στους δωρητές και κατ' επέκταση, απέναντι στα πρόσωπα.
Λ.Τ.  

Συνειρμικά
Τη μεγαλύτερη παραδοσιακή λαχανόπιτα της Ηπείρου, μεγέθους περίπου 3 τ.μ., σχεδιάζει να φτιάξει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Ζωοδόχου, στο πλαίσιο της «Γιορτής Πίτας», που διοργανώνει την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο Μοναστήρι της Παναγίας. Η λαχανόπιτα-γίγας θα παρασκευαστεί μία ημέρα νωρίτερα, αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού, ώστε να υπάρχει χρόνος να ψηθεί και να σερβιριστεί την επομένη. Αν και οι διοργανωτές δεν έχουν βλέψεις να σπάσουν κάποιο ρεκόρ και να καταγραφούν στο βιβλίο Γκίνες, συνειρμικά μας ήρθε στο μυαλό η περσινή εκδήλωση για το ρεκόρ Γκίνες, όταν καμια 500αριά χορευτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και χόρεψαν salsa. Δεν έχουμε προμηθευτεί την τελευταία έκδοση του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες για να δούμε αν τελικά έχει καταχωριστεί το ρεκόρ μας, αλλά ορδές χορευτών δεν είδαμε να φτάνουν στα Γιάννενα, ούτε κανένα αφιέρωμα σε ξένα ΜΜΕ.
Α.Τ.

Δύσκολες οι συνέργειες
Μια καλή ευκαιρία για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων θα μπορούσε να είναι η δράση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομίας με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου και λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δε βλέπουμε να «κινείται» κάτι στα Γιάννενα, σε αντίθεση με την Άρτα, που προχωρά σχετική μελέτη, ενώ άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Μέσα από το πρόγραμμα, θα μπορούσε, πάντως, να έρθει χρηματοδότηση 1,9 εκ. ευρώ, για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αισθητική, αλλά και την υιοθέτηση και χρήση «έξυπνων» εφαρμογών.
Οι δήμοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους εμπορικούς συλλόγους ή το Επιμελητήριο σε κοινά σχήματα και να καταθέσουν κοινή πρόταση, κάτι που δε φαίνεται να γίνεται, ούτε έστω σε αρχικό στάδιο για μια πρώτη «διερεύνηση».
Για να δούμε…
Γ.Χ.

Φαύλος κύκλος
Υπάρχουν δρόμοι και δρομάκια που στενάζουν σ’ αυτή την πόλη. Όμως εκείνος ο πολύπαθος δρομάκος η οδός Ασωπίου δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν. Χθες διασχίζαμε το δρόμο κατά τις 12 το μεσημέρι. Ήταν αδιαπέραστος. Και από τις δυο πλευρές παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ανεβασμένα ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια. Όμως και στα σημεία που δεν υπήρχε αυτοκίνητο ή μηχανή, υπήρχαν ρόδες και λάστιχα, τα οποία προφανώς τοποθέτησαν τα μαγαζιά για να αποφύγουν το παρκάρισμα μπροστά τους. Φαύλος κύκλος, όπως θα έλεγε κι ένας  συνάδελφος δάσκαλος, που την είχε στα χείλη του τούτη τη μεταφορικής σημασίας φράση για κάθε αδιέξοδο …
Λ.Τ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...

02.11.18 | Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις...