Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
|

Ο δάσκαλος και οι μαθητές

«Άμμες δε γ΄εσσόμεθα πολλώ κάρρονες». Με τη χαρακτηριστική φράση από το χορικό του Πλούταρχου, που σημαίνει εμείς θα γίνουμε καλύτεροι, έκλεισε την ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής ένας παλιός γνώριμος των Γιαννιωτών και σημερινός συνεργάτης του Ηπειρωτικού Αγώνα, ο ομότιμος καθηγητής της καρδιολογίας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Σιδερής.

«Η εξέλιξη της καρδιολογίας στα Γιάννενα από το 1990 ως σήμερα» ήταν το θέμα του, στο πλαίσιο του ιατρικού συνεδρίου καρδιολογίας, που διοργανώθηκε στα Γιάννενα την περασμένη βδομάδα. Να αναφέρουμε από τη στήλη αυτό, που ο ίδιος ο καθηγητής τόνισε, ορμώμενος από τα μέχρι τώρα συμπεράσματά του, υπηρετώντας την ιατρική επιστήμη και δη την καρδιολογία. Να γίνουν καλύτεροι οι μαθητές από τον δάσκαλο, Αυτό διαβάζαμε και σε μια από τις διαφάνειες, που προβάλλονταν στον προτζέκτορα. Πράγματι ο δάσκαλος, ένας σπουδαίος γιατρός και λόγιος- όπως αποδεικνύεται από τα ευρέως φάσματος άρθρα του που βλέπουν το φως της δημοσιότητας- αγαπήθηκε κι εκτιμήθηκε από τους Γιαννιώτες, όχι μόνο για την επιστήμη του, την οποία υπηρέτησε με πίστη και γνώση, αλλά και για το σθένος και την ανθρωπιά του. Γι’ αυτό πολλοί ήταν εκείνοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή, όπου τιμήθηκε για την προσφορά του.

 

Ευλογία στους Αγίους Αναργύρους

Αυτό που συνέβη το Σάββατο το απόγευμα στο Ιτς Καλέ, ήταν ανεπανάληπτο. Τόσος κόσμος να πηγαίνει να προσκυνήσει τους Αγίους Αναργύρους την παραμονή της γιορτής τους, δεν παρατηρήθηκε ξανά στα Γιάννενα, σύμφωνα με τη γνώμη των υπηρετούντων το ναό. Λίγοι βέβαια ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν τη λειτουργία, λόγω και της στενότητας του χώρου της μικρής εκκλησιάς. Στο τέλος, οι ιερείς δεν προλάβαιναν να μοιράζουν τον άρτο, που μοσχοβολούσε δυόσμο και γλυκάνισο. Κάποιοι, μάλιστα, κατά προσφιλή συνήθειά τους, έπαιρναν και για το σπίτι τους ολόκληρα κομμάτια. Χάρμα και ο τόπος γύρω, βουητό μεγάλο και στην παρακείμενη καφετέρια.

 

Από όλα είχε ο μπαχτσές

Στο τέλος της πανήγυρης των δύο θαυματουργών Κοσμά και Δαμιανού -να μας έχουν στην έγνοια τους οι Άγιοι- πήραμε τον κατήφορο κι αποφασίσαμε να διασχίσουμε το Κάστρο, το οποίο ησύχαζε εκείνη την ώρα. Ξεναγός μας για το βράδυ αυτό, ως άριστος γνώστης της περιοχής, μια παλιά κάτοικός του, που αλώνιζε το Κάστρο σαν ήταν παιδί. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μέσα από δρομάκια, κάποια που ίσως δεν τα είχαμε ξαναπεράσει, χορτάσαμε μυρωδιές. Περνούμε από λουλουδιασμένα μπαλκόνια κι ανθοστόλιστες αυλές. Στο τέλος, είχε μια φαεινή ιδέα η ξεναγός. Να χτυπήσουμε το κουδούνι ενός από τα γνωστά σπίτια του Κάστρου. Κι αυτό έγινε. Μας άνοιξε η σύζυγος του ιδιοκτήτη και στο εσωτερικό μπαλκόνι εμφανίστηκε ο γνωστός συμπολίτης Κώστας Φρακτόπουλος. Ανοίγοντας τη βαριά ξύλινη πόρτα με το επίσης βαρύ σίδερο από πίσω, ένας παλιός θησαυρός μας αποκαλύπτεται, και στο βάθος του μια αγκαλιά ροζ ορτανσίες, από κείνες που στόλιζαν τις γιαννιώτικες αυλές, μας καλωσορίζει. Και τι δεν περιλαμβάνει τούτος ο μπαχτσές και αλληγορικά και πραγματικά.

 

Τελευταία έξοδος…πίσσα και σκουπίδι

Κι ενώ τόση χαρά και ικανοποίηση μας πλημμυρίζει όλο αυτό το απόγευμα, στην έξοδο μας περιμένει η πλήρης απογοήτευση. Ντρεπόμαστε πραγματικά γι’ αυτή την εγκατάλειψη στη δεύτερη πύλη του κάστρου. Αγριόχορτα και από τις δυο πλευρές σκοτάδι πίσσα σε έναν τόσο σημαντικό ιστορικό χώρο και πάνω από όλα, σκουπίδια. Απορούμε πώς έφτασε το χέρι εκείνου, που τα πέταξε σε ένα τόσο καλά προφυλαγμένο σημείο. Σίγουρα θα χρειάστηκε κόπο και χρόνο για να προβεί σ’ αυτή την ενέργεια. Κι όμως το έκανε, προφανώς, για την πλάκα του. Γιατί τα σκουπίδια πετάχτηκαν μέσα από το συρματένιο πλέγμα.

 

 

Απειλούνται τα κάγκελα

Όταν πρωτοέγιναν τα κάγκελα στο στηθαίο στον παραλίμνιο χώρο, δε μας άρεσαν, είχαμε τις ενστάσεις μας. Έτσι -δυστυχώς- συμπεριφερόμαστε σε κάτι καινούριο και πρωτοποριακό. Θέλουμε, ως φαίνεται, τα παλιά, τα τετριμμένα. Σιγά-σιγά συνηθίσαμε στην ιδέα, αλλά αρχίσαμε να τα καταστρέφουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σήμερα στο πάρκο Κατσάρη και μάλιστα στο τμήμα από την παιδική χαρά ως εκεί που είναι οι ψαράδες στο Δώδεκα, φύτρωσαν πάνω στα κάγκελα συκιές, πλατάνια, ως και λεύκες, φούσκωσαν σε πολλά σημεία αυτά και απειλούνται να καταστραφούν εντελώς. Θα πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη της αποκατάστασης, ξεριζώνοντας τα άχρηστα φυτά. Αλλά ποιος;

 

Ακριβό μας νερό

Κάτι άλλο, που παρατήρησαν αναγνώστες, οι οποίοι κάνουν την πορεία τους στον παραλίμνιο, είναι ετούτο το εξωφρενικό. Όλες τις μέρες με τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα, τα μηχανάκια του ποτίσματος ήταν ανοιχτά και δούλευαν κανονικά, ποτίζοντας τα ήδη ποτισμένα φυτά. Κανείς δεν είχε την πρόνοια να πατήσει έναν διακόπτη, ώστε να τα κλείσει και να μην ξοδεύεται χωρίς λόγο το νερό. Έχουμε, όπως λένε όλοι, το ακριβότερο νερό σε όλη την Ελλάδα. Κι επειδή είναι τόσο ακριβό, το αφήνουμε να τρέχει άσκοπα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, το οποίο το είδαμε με τα μάτια μας. Το Σάββατο το πρωί, στην αρχή της οδού Πυρσινέλλα, από ένα φρεάτιο συγκεκριμένης πολυκατοικίας το νερό που είχε σχηματίσει πίδακα σε ένα σημείο, έτρεχε με ορμή δημιουργώντας ποτάμι. Κι αυτό συνέβαινε για πέντε μέρες. Δεν ξέρω αν και σήμερα τρέχει με την ίδια ένταση το νερό ή κάποιος από τον δήμο, που είχε ήδη ειδοποιηθεί, εδέησε να το φτιάξει.

.

 

 

Χορός, ρυθμός και χρώματα

Ένα Σαββατοκύριακο στην πόλη είναι χαρά θεού. Αν μάλιστα τύχει να παρακολουθήσεις χορό στο Πνευματικό Κέντρο την Κυριακή το απόγευμα, γεμίζεις τις μπαταρίες σου για όλη την εβδομάδα. Τι χρώματα, τι ρυθμός και πόσο άρτια διοργάνωση από τη σχολή χορού της Ανθής Βικελή! Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από κόσμο σ’ αυτή την όμορφη γιορτή του χορού. Κι όλοι οι θεατές χειροκροτούσαν μικρούς και μεγάλους χορευτές.

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Ξεχωριστοί άνθρωποι

Ποιος είπε ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δε διασκεδάζουν και δεν τα σπάνε; Ποιος είπε ότι...

22.09.18 | Η Τέχνη μέσα από παιδιά κι ενήλικες

Τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο...

21.09.18 | Είναι σίγουρο;

Κατά πολύ έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του ο πρόεδρος...

20.09.18 | Αντίο Φίλε

Έφυγε ήσυχα, όπως άλλωστε ήσυχη υπήρξε η ζωή του. Ο Λεωνίδας Δερβέντζας, γεωπόνος, πρώην Τεχνικός...

19.09.18 | Η παρουσίαση του κ. Συνολάκη…

Την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ διοργάνωσε μια εκδήλωση στην Αθήνα με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό...

18.09.18 | Με τον λόγο και το έργο;

Συνέπεσε -κι όχι επί τούτου- να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που...

15.09.18 | Η διάβαση της Φρόντζου

Μαζί με τις ευχές για καλή σχολική χρονιά, τις αγορές των τετραδίων «που ζήτησε η κυρία» και τα...

14.09.18 | Οδηγός για τις διαδρομές

Σίγουρα η Ήπειρος ή το «Διάζωμα» δεν είναι οι πρώτοι, που είχαν την ιδέα των πολιτιστικών...