Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Περί κριτηρίων

Πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι θετικό το γεγονός πως ο δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να προχωρήσει σε επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών κριτηρίων. Ωστόσο, νομίζουμε πως η κατηγοριοποίηση δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, ειδικά ως προς τα αθλητικά σωματεία, γιατί για τους πολιτιστικούς συλλόγους η διαδικασία έγινε και λίγο εσπευσμένα και δεν υπήρχε χρόνος για μια πιο ενδελεχή μελέτη.

Ωστόσο, για τα αθλητικά σωματεία η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, ζητήθηκαν πολλά δικαιολογητικά, αλλά τελικά η κατηγοριοποίηση έγινε σχεδόν αποκλειστικά με το κριτήριο του αριθμού των τμημάτων, που διατηρούν. Ούτε του αριθμού των αθλητών τους, ούτε των επιδόσεων, ούτε των κατηγοριών που συμμετέχουν, με εξαίρεση τα ποδοσφαιρικά σωματεία ως προς το τελευταίο. Το αποτέλεσμα είναι σύλλογοι, που αναπτύσσουν το ίδιο άθλημα, να επιχορηγούνται το ίδιο, έστω κι αν ένας παίζει με ομάδες της Ηπείρου, ενώ ο άλλος συμμετέχει σε εθνική κατηγορία και ταξιδεύει κάθε 15 μέρες στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερο παράδειγμα ανισοκατανομής είναι το ότι επιχορηγούνται το ίδιο σύλλογοι του ίδιου αθλήματος, άσχετα αν ο ένας διατηρεί μόνο γυναικείο τμήμα και ο άλλος ανδρικό και γυναικείο. Και υπάρχουν κι άλλα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Κρατάμε την υπόσχεση πως οι επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν και ελπίζουμε την επόμενη φορά να καταφέρουν να πετύχουν μια πιο δίκαιη κατανομή, στηρίζοντας τα σωματεία βάσει των πραγματικών αναγκών τους και των επιτευγμάτων τους.
Α.Τ.
Μουσική, άρτος και ιδέες
Έλειπαν πολλοί αυτό το μουσικό βράδυ στην εκδήλωση του συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών στον χώρο τους προχθές την Πέμπτη. Κάθε χρόνο και λιγότεροι ή μήπως όχι; Κάποιοι ίσως φοβήθηκαν τη βροχή, τον καιρό με το κρύο, που επιμένει αυτές τις μέρες να μας ταλαιπωρεί παράκαιρα, άλλοι δήλωσαν ασθένεια. Γνωστά πρόσωπα, που πρωτοστάτησαν και μόχθησαν για το σύλλογο, έλαμψαν με την απουσία τους. Δικαιολογημένη ή όχι, δεν έχει σημασία, σημασία έχει η απουσία. Εκείνοι, όμως, που βρέθηκαν εκεί, πέρασαν όμορφα. Με την κιθάρα του δικού τους πλέον ανθρώπου, του Χρήστου, με τη μουσική του, με τη φυσαρμόνικα του Νίκου και με τα τραγούδια τους, όλοι την ευχαριστήθηκαν τη βραδιά. Πεντανόστιμα τα τοπικά εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του συλλόγου. Η βραδιά είχε και διηγήσεις με έξυπνες χιουμοριστικές ιστορίες, είχε και ποίηση. Κάποιοι θυμήθηκαν τους λυρικούς στοχασμούς του Γιώργου Βρέλλη. Η πρόεδρος η Κλεονίκη αναφέρθηκε σε μια ιστορία που βίωσε στην Κρήτη στον Ομαλό, όπου διαφήμισε με τον δικό της  τρόπο, τα Γιάννενα. Διαβάστηκαν και ποιήματα, όπως αυτό του Πύρρου Λεκάντα, αλλά και όπως εκείνο, που το έγραψε δημιουργός, και που αφορά την πόλη μας και την ιστορία της. Κάποιοι έριξαν ιδέες για το τι μέλλει γενέσθαι με τον σύλλογο. Δεν είχε λοιπόν… άρτον και θεάματα μόνον η μάζωξη ετούτη, είχε και ουσία.
Λ.Τ.
Και μια συγκινητική χειρονομία
«Τα τρένα που ‘φύγαν…» από τη μελωδική φυσαρμόνικα ενός από τους ωραίους  τροβαδούρους των Ιωαννίνων, του γιατρού Νίκου Γκλίναβου, ειδικά αφιερωμένο από εκείνον σε έναν άνθρωπο που χάραξε σύντομη, αλλά λαμπρή πορεία στον Ηπειρωτικό Αγώνα, του Λευτέρη. Και τούτο επειδή πολύ καλά γνώριζε ο ίδιος πως του άρεσε το συγκεκριμένο τραγούδι και ο συμβολισμός του.
Ακόμη μια συγκινητική χειρονομία αυτό το βράδυ.  Η Ελένη Ζούκη από τα παλιά μέλη του συλλόγου μας πήρε από το χέρι και μας οδήγησε στον… οντά, για να μας δείξει με συγκίνηση μια δωρεά. Μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία για κείνη, σημασία έχει η πρωτοβουλία και από πού αυτή προέρχεται.  Περίτεχνους ατραντέδες από το χέρι της γυναίκας του Χρηστοβασίλη, της Αλεξάνδρας, δώρισαν στον σύλλογο οι εγγονές της, Άντα και Δρόσω Κατσίλα. Χάρισαν, επίσης, άλλα εργόχειρα, αλλά και νόστιμες συνταγές προερχόμενες από τη σοφία της γιαγιάς τους. Άλλα από αυτά τα εργόχειρα θα αναρτηθούν στους τοίχους, σαν μοναδικά ενθυμήματα κι άλλα, τα πιο μικρά σε μέγεθος, έπιασαν ήδη τον τόπο τους σε ένα αυτοσχέδιο λεύκωμα, που έφτιαξε με περισσή τέχνη η Ελένη. Κάποιες από τις συνταγές μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους.
Καλό καλοκαίρι κι ευχόμαστε του χρόνου με περισσότερους να γίνει το αντάμωμα και -γιατί όχι- με περισσότερες δωρεές.
Λ.Τ.
Το κουτόχορτο
Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, θα δέχονται επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία και πάνω σ’ αυτή την απόφαση βασίζεται η συμφωνία για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, που θα υποστούν τον φόρτο των προσφυγικών ροών. Ο Αλέξης Τσίπρας, ως το «καλύτερο παιδί» που θα μπορούσαν να βρουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για να αποκαταστήσουν τις δικές τους πολιτικές ισορροπίες, δίνει το ψίχουλο του μη αυξημένου ΦΠΑ στους κατοίκους των νησιών, για να κατευνάσει έτσι τον θυμό τους που ο τόπος τους αποφασίστηκε να γίνει αποθήκη ψυχών. Είναι σαν να θεωρεί πως το κουτόχορτο τρώγεται ακόμα. Τρώγεται; Μήπως πάλιωσε; Μήπως είναι ξαναζεσταμένο φαΐ;
Π.Ζ.

Το «σύστημα»
Σ' αυτή τη χώρα δεν χρειάζεται να υπάρχει δικαιοσύνη. Ποιος να χάνει τον χρόνο του στα δικαστήρια, άλλωστε; Όποιος έχει μπλεχτεί στο δυσκίνητο δικαστικό σύστημα, ξέρει για τι μιλάμε. Καιρός, λοιπόν, να το καταργήσουμε. Καιρός να καταργήσουμε και το κοινοβούλιο. Γιατί το ένα φέρνει το άλλο. Περιττό το ένα, περιττό και το άλλο. Θα τα αντικαταστήσει αυτά το «σύστημα Ρουβίκωνα». Αυτό το σύστημα θα αποδίδει άμεσα δικαιοσύνη. Χωρίς δικαστές, δίκες και μάρτυρες. Μόνο κριτήριο θα είναι η ταξική και ιδεολογική τοποθέτηση των κατηγορουμένων. Για παράδειγμα, θα είναι Κουφοντινικοί ή Αντικουφοντινικοί;
Π.Ζ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Σινεμά με παπαδίτσες

Είναι να επιλέξεις ποια ταινία επιθυμείς να δεις και αυτή την Τετάρτη, αν θέλεις να πας σινεμά....

13.07.18 | Οι υπερχειλισμένοι υπόγειοι κάδοι

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές από τις επόμενες φωτογραφίες ημέρας στην κατάσταση των υπόγειων...

12.07.18 | Στα σκουπίδια της Κέρκυρας η Ελλάδα...

Κλασική περίπτωση χυδαίου λαϊκισμού και των συνεπειών του αποτελεί η Κέρκυρα και το πρόβλημά της με...

11.07.18 | Οι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο

Έχουμε την τύχη στα Γιάννενα να ζούνε άνθρωποι, που πονάνε το θέατρο. Που το αγαπήσανε από μικρά...

10.07.18 | Ποδηλατόδρομοι και πεζοί

Την Κυριακή το βράδυ πολλοί ήταν οι περιπατητές στον παραλίμνιο. Άλλοι πήγαιναν τη βόλτα τους κι...

07.07.18 | Επέτειοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στις μεγάλες επετείους – ορόσημα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σπεύδουν σχεδόν...

06.07.18 | Πόσο δύσκολο;

Απρόσμενη ακόμη και για τους ανθρώπους του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών ήταν η...

05.07.18 | Όρκο δεν παίρνουμε

Διαστάσεις θρίλερ τείνει να λάβει η προσφυγή κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του μεγάλου...