Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ο κακός μας ο καιρός

Καθώς διαβάζουμε σχολιασμούς και ρεπορτάζ σχετικά με τη διάθεση αρχαιολογικών χώρων της περιοχής για καλοκαιρινές εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες είναι συνδεδεμένες μαζί τους, διαπιστώνουμε ότι τελικά αυτοί δεν ανήκουν αμιγώς στην πόλη.

Ασφαλώς υπάρχουν (και οφείλουν να υπάρχουν) υπηρεσίες και άνθρωποι, που μεριμνούν για την προστασία τους, για την τήρηση κανόνων, που διέπουν τη λειτουργία τους, με κύρια έγνοια, ωστόσο, την ανάδειξή τους και όχι την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων ανέλαβαν να τα φροντίζουν και να τα φυλάσσουν.
Δεν ξέρουμε ποιο είναι το πολιτικό κόστος για τους εμπνευστές ενός φεστιβάλ, που απώλεσε τον χώρο του και διατήρησε το όνομά του, το μέγεθος της έκθεσης της πόλης, που χάνει σπάνιες συναυλίες, τα χρωστούμενα που δεν έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Εκείνο που ξέρουμε, καθώς παρακολουθούμε αυτή την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην πόλη (και όχι μόνο ελέω καιρού) είναι ότι οι ηττημένοι είμαστε εμείς οι θεατές και ο πολιτισμός μας, αυτός που χάθηκε κάπου ανάμεσα σε αντιδικίες, σε γινάτια και άστοχους χειρισμούς. Τελικά ίσως και να φταίει ο καιρός. Ο κακός μας ο καιρός.
Τ.Τ.
Εξ ουρανού
Η βροχή που πέφτει όλες τούτες τις μέρες κάνει και ένα καλό. Δεν χρειάζεται να ανέβει κάποιος από τους υπαλλήλους του δήμου σε σκάλα, για να ποτίσει τις αιωρούμενες γλάστρες με τα μαστίχια, που τοποθετήθηκαν πρόσφατα κατά μήκος της οδού Αβέρωφ. Πολλοί καταστηματάρχες τηλεφώνησαν για να επισημάνουν πως η τοποθέτηση των γλαστρών στους στύλους είναι μεν μια όμορφη εικόνα, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα με την περιποίησή τους. Μάλιστα αναγνώστης, ο οποίος έχει μαγαζί προς το τέλος του δρόμου, μας είπε τις προάλλες πως ακόμη και από το πατάρι του με δυσκολία καταφέρνει να ποτίσει τα λουλούδια. Όμως, ας μην τα βλέπουμε όλα αρνητικά και να λοιπόν που το πότισμα ήρθε εξ ουρανού και μπόλικο.
Λ.Τ.
Προσβάλλει την αισθητική μας
Δίπλα από τον ιερό ναό της Μητρόπολης στην ομώνυμη οδό, υπάρχει ένας χώρος που δεν γνωρίζουμε αν ανήκει σ' αυτήν. Όποιος, όμως, και αν είναι ο ιδιοκτήτης του, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να καλλωπιστεί, γιατί η εικόνα και μόνο από αισθητικής πλευράς είναι άσχημη. Εκεί που καθαρίζεται ο αύλειος χώρος του ναού, ας επεκταθεί και λίγο πιο πέρα η καθαριότητα. Χώρια που και απέναντι το ερειπωμένο σπίτι με το οικόπεδό του βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και εγκυμονεί κινδύνους. Είναι μια εικόνα, που δεν τιμά τη Μητρόπολη, σύμφωνα πάντα με την άποψη των αναγνωστών, που  εντόπισαν το πρόβλημα.
Λ.Τ.
Δεν βρίσκουν λύση
«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα, που φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Συγκεντρώσεις, ΜΑΤ και αντιπαραθέσεις με φόντο τόνους σκουπιδιών, συνθέτουν την εικόνα στο νησί, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία να μην προχωρήσει το έργο της μεταβατικής λειτουργίας ΧΥΤΥ στην Λευκίμμη», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου.
Μάλιστα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραϊτη που ανέφερε ότι εκβιάζονται οι πολίτες να δεχτούν, παρουσία των ΜΑΤ, την λύση της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, αντέδρασε λέγοντας πως «το κερδοσκοπικό παιχνίδι είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν την μεταφορά των σκουπιδιών της Κέρκυρας στην Κοζάνη».
Γ.Χ.
Δεν ήταν και τόσο μακριά
Δε θα περίμενε κανείς ότι με ευκολία ένας υπουργός θα ερχόταν από την Αθήνα στα Γιάννενα μόνο και μόνο για να παραστεί σε μια συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, ακόμη και αν πρόκειται για ένα από τα «καυτά» θέματα και για την περιοχή και για το υπουργείο.
Όμως, όταν ο ίδιος ο υπουργός, ο Σωκράτης Φάμελλος εν προκειμένω, είναι αυτός που προτείνει μια συζήτηση στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο στη δημοτική αρχή Ζίτσας για το βιοαέριο θα μπορούσε να παραβρεθεί είτε ο ίδιος, είτε κάποιος εκπρόσωπός του. Πολύ δε περισσότερο όταν την ίδια ημέρα, δεν βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά στην Ηγουμενίτσα, απόσταση δηλαδή λιγότερη της μιας ώρας.
Γ.Χ.

Θερινό σινεμά

«Είναι κάποιες νύχτες με φεγγάρι μες στα θερινά τα σινεμά». Κάποτε που είχαμε γράψει σχόλιο για θερινούς κινηματογράφους, που λειτουργούν σε άλλες πόλεις και μάλιστα σε νησιά του Αιγαίου, αλλά κανένας στην πόλη μας, είχαν απαντήσει από τον δήμο ότι ένας από τους λόγους έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες στα Γιάννενα. Τότε το είχαμε σχολιάσει αρνητικά, αλλά τώρα βλέπουμε πως είχαν δίκιο. Πώς να δει κανείς σινεμά στην πλατεία Μαβίλη και πώς να παρακολουθήσει ταινία κάτω από τ' αστέρια με τη βροχή; Πάντως, κάποτε η αείμνηστη Διονυσία Μπίτα είχε φτιάξει τον θερινό της κινηματογράφο στην Ανατολή, αλλά θεατές δεν είχε, όπως  παραπονιόνταν η ίδια.
Λ.Τ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...