Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Αντίποινα

Μετά το Its Kale Festival, που αποφασίστηκε να αποχαιρετήσει τον φυσικό του χώρο και να μεταφερθεί στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, ελέω των γνωστών θεμάτων με τους αρχαιοφύλακες και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εκτός Κάστρου βγαίνει και το «Κάστρο των Παιδιών».

Ο λόγος για το θερινό σχολείο πολιτισμού, που για πρώτη φορά οργάνωσε με επιτυχία πέρυσι το Πνευματικό Κέντρο στον χώρο μπροστά από το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Τελικά, το φετινό «Κάστρο των Παιδιών», που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, μεταφέρεται στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα παλιά σφαγεία, όπως ενημερώθηκαν οι γονείς των παιδιών. Και αυτή η μεταφορά έχει να κάνει με τη στάση των αρχαιοφυλάκων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που επικαλούμενοι την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία επιτήρησης, διαμήνυσαν ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα να ανοίξει η νότια πύλη για την προσέλευση και την αποχώρηση των παιδιών, όπως είχε γίνει πέρυσι. Κατά συνέπεια, υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα πρόσβασης, καθώς είτε το Κάστρο έπρεπε να γίνει… λεωφόρος για να φτάνουν οι γονείς με τα αυτοκίνητά τους μέχρι την πύλη του Ιτς Καλέ, είτε να αφήνουν τα αυτοκίνητα στον παραλίμνιο και να το ρίχνουν στο περπάτημα.

Προφανώς, από πέρυσι δε μειώθηκε το προσωπικό, αλλά βρήκαν την ευκαιρία για αντίποινα στον δήμο, που τους έβγαλε στη… σέντρα για το Its Kale Festival.

Α.Τ.

 

Κατ’ επιλογή

Είναι αλήθεια πως η δημοτική αρχή εμφανίζεται επιλεκτική στις απαντήσεις της τόσο προς τις καταγγελίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όσο και στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Έτσι, ενώ είδαμε να απαντά άμεσα στα «Γιάννενα Τώρα» για το θέμα της ΔΕΥΑΙ και στα δημοσιεύματα για τον μεγάλο δακτύλιο, έχουν περάσει αρκετά 24ωρα από όταν υπήρξε δημοσίευμα (στο typos-i) για την απόρριψη χρηματοδότησης της πρότασης για τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμικής δημιουργίας στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά από το πρόγραμμα «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας». Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως στον δήμο δεν έτρεφαν και πολλές ελπίδες πως θα τα καταφέρουν, καθώς γνώριζαν τα τρωτά σημεία της πρότασης. Πέρα από το εύλογο ερώτημα γιατί δεν κατέθεταν πρόταση για κάποιο άλλο δημοτικό ακίνητο, καλό θα είναι η δημοτική αρχή να ενημερώνει και να απαντά όχι μόνο για ότι τη συμφέρει.

Α.Τ.

 

15 μήνες μετά

Μπορεί ο δήμος Ιωαννιτών να καταφέρει να δώσει ζωή για λίγες μέρες στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, μέσω της επιλογής –αναγκαστικής και μη- να φιλοξενήσει το Its Kale Festival και το Artwave Festival, ωστόσο για να ζωντανέψει πραγματικά ο χώρος, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη. Κι αυτό γιατί απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λειτουργήσει και το κατάστημα, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν ένα καφέ, την ώρα που τα παιδιά τους θα παίζουν στην παιδική χαρά (που επίσης δεν υπάρχει). Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε την ανάθεση της εργασίας και την έγκριση της σχετικής πίστωσης για τη νομιμοποίηση του κτιρίου, που ως γνωστόν είναι αυθαίρετο. 15 σχεδόν μήνες μετά από όταν το Γιαννιώτικο Σαλόνι περιήλθε στα χέρια του δήμου, δεν το λες και λίγο χρόνο. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες.

Α.Τ.

Λεωφόρος Παπανδρέου

Ένας κεντρικός και πολυσύχναστος δρόμος της πόλης, όπως είναι η λεωφόρος Παπανδρέου, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και από πλευράς πολιτείας, αλλά και από πλευράς πολιτών. Αν την προσέχαμε λίγο, θα μπορούσε να είναι ένας πολύ ωραίος δρόμος για τα Γιάννενα. Από τη μια πλευρά είναι πολυκατοικίες και καταστήματα κι από την άλλη, ιδιαίτερα τα κομμάτι  μετά το  πρακτορείο του ΚΤΕΛ, φαίνεται αρκετά παρατημένο. Με τα χόρτα και τα καλάμια απεριποίητα, που επάνω τους πλέουν παντός είδους σκουπίδια. Τώρα με τη βροχή που πέφτει φούντωσαν τα χόρτα και έκρυψαν κατά κάποιο τρόπο τη βρωμιά. Όταν αυτά ξηραθούν, θα φανεί  το μέγεθος της κατάστασης. Η πρόταση είναι ο δήμαρχος να δώσει εντολή να καθαριστεί ο χώρος, έτσι ώστε όταν ο άλλος βλέπει καθαρό το τοπίο, ίσως το σκεφτεί να πετάξει σκουπίδια, ακόμη και μπάζα.

Λ.Τ.

Too hard to die

Όσο να πείτε, το να βρίσκεσαι για ένα τριήμερο στο Λονδίνο δεν είναι πια στις μέρες μας και μικρό πράγμα. Πολλώ δε μάλλον, όταν πετάγεσαι στη βρετανική πρωτεύουσα, μετά από Σύνοδο Κορυφής και έχεις προγραμματίσει να δεις την πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και επιχειρηματίες στο City. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και καμία ανεξαρτητοποίηση βουλευτή της συγκυβέρνησης, καμιά φραστική επίθεση από τρεις – τέσσερις συμπατριώτες δεν μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση. London City, Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, Downing Street. Όλες αυτές οι απανωτές επισκέψεις σε μέρη, που μπορεί παλιότερα να χλεύαζες ως προπύργια του καπιταλισμού, τώρα, όμως, πολύ θαυμάζεις, είναι κάπως dazzling, που θα έλεγαν και οι φίλοι σου οι Άγγλοι.

Μέσα σ’ αυτό το σάστισμα και τη θολούρα, άλλη μια... γκάφα του πρωθυπουργού πήρε τη θέση της στη λίστα των αμέτρητων (πια) άλλων. Θέλοντας να παρομοιάσει εαυτόν και συγκυβερνήτες με τον πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς ταινιών “Πολύ σκληρός για να πεθάνεις”, έκανε πιστή μετάφραση του τίτλου από τα ελληνικά στα αγγλικά (ο πρωτότυπος είναι “Die Hard”) και χρέωσε την παραγωγή της στους οικοδεσπότες Άγγλους, ενώ είναι αμερικανική -χολιγουντιανή για την ακρίβεια. Πιθανολογούμε ότι σε κάποιο από τα επόμενα ταξίδια του στην Αμερική (παρόλο που η εμπειρία ήταν τραυματική την τελευταία φορά) θα επικαλεστεί κάποιον από τους ήρωες του νεοϋορκέζου... Σαίξπηρ, για να περιγράψει εαυτόν και άλλους. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι κανένας από τους βασιλιάδες, γιατί όλοι ξέρουμε ποια είναι η πικρή μοίρα των βασιλιάδων, ηρώων του Σαίξπηρ και των βασιλείων τους...

Τ.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Η Τέχνη μέσα από παιδιά κι ενήλικες

Τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο...

21.09.18 | Είναι σίγουρο;

Κατά πολύ έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του ο πρόεδρος...

20.09.18 | Αντίο Φίλε

Έφυγε ήσυχα, όπως άλλωστε ήσυχη υπήρξε η ζωή του. Ο Λεωνίδας Δερβέντζας, γεωπόνος, πρώην Τεχνικός...

19.09.18 | Η παρουσίαση του κ. Συνολάκη…

Την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ διοργάνωσε μια εκδήλωση στην Αθήνα με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό...

18.09.18 | Με τον λόγο και το έργο;

Συνέπεσε -κι όχι επί τούτου- να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που...

15.09.18 | Η διάβαση της Φρόντζου

Μαζί με τις ευχές για καλή σχολική χρονιά, τις αγορές των τετραδίων «που ζήτησε η κυρία» και τα...

14.09.18 | Οδηγός για τις διαδρομές

Σίγουρα η Ήπειρος ή το «Διάζωμα» δεν είναι οι πρώτοι, που είχαν την ιδέα των πολιτιστικών...

13.09.18 | Κατά λάθος

Δεν είναι ο μόνος -δυστυχώς- που πλήρωσε δυο φορές τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο πατέρας παλιάς...