Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Η μαγιά

Η ιδέα ξεκίνησε από ένα στέκι σε κάποιον δρόμο της Θεσσαλονίκης, που έκλεισε και οι πελάτες του χάσανε ένα σημείο συνάντησης, όπου συχνά, χωρίς τυπικά ραντεβού και αχρείαστες συνεννοήσεις, ανταμώνανε. Τσούγκριζαν τα ποτήρια τους, πίνανε στην υγειά παρόντων και απόντων και τρώγανε από τις λιχουδιές, που ετοίμαζαν οι άνθρωποί του στην κουζίνα.

Σύντομα οι θαμώνες του φτιάξανε στη γειτονιά ένα μεγάλο τραπέζι και γιορτάζανε τις παλιές μέρες, καλωσόριζαν όσες ήταν να’ ρθουν. Καθένας έφερνε κάτι από το σπίτι: μαχαιροπίρουνα, καρέκλες, φαγητά, καλή καρδιά και συμπάθιο.

Όλη αυτή η γιορτή έγινε η αιτία μια ολόκληρη γειτονιά και άνθρωποι από άλλες πιο μακρινές να συναντιούνται, να γεμίζουν τα ποτήρια τους, να ευφραίνεται η καρδιά τους. Να νοσταλγούν τα περασμένα, να μιλούν για τα τρέχοντα, να ονειρεύονται όσα ο χρόνος θα φέρει.

Τ.Τ.

 

Κύμινο, μοσχοκάρυδο και κόκκινο πιπέρι

Σ’ αυτή την πρώτη µαγιά χρωστάµε όσα ζήσαµε και όσα απολαύσαµε στο τραπέζι, που το ΔΗΠΕΘΕ ετοίµασε τη Δευτέρα το βράδυ και µας κάλεσε να κοπιάσουµε. Αψηφώντας την επίµονη  κακοκαιρία, οι νοικοκυραίοι του στρώσανε τραπέζι µεγάλο, κάτω από τέντες, συνοδεία ζωντανής ηπειρώτικης µουσικής, που την ανακατέψανε γλυκά µε παραδοσιακές µουσικές άλλων τόπων, µε λόγια µεγάλων ποιητών (οικείων και αγνώστων), µε γέλια καθαρά και δυνατά, µε φωτεινές µορφές, που ξεπηδούσαν από το σκοτάδι κι ακουµπούσαν τους ώµους των καλεσµένων, µιλώντας τους τρυφερά στο αυτί. Το νοσταλγικό δρώµενο θύµιζε εκείνες τις παλιές γειτονιές, που οι άνθρωποί τους βγαίνανε στα αντικριστά µπαλκόνια και λέγανε τα νέα της µέρας, κρατούσανε ανοιχτά τα παραθύρια τους να µοσχοβολήσει ο τόπος από τις µυρωδιές, που έρχονταν από την κουζίνα τους, ενώ από µακριά ακουγόταν µια κοριτσίστικη φωνή, που κάτι σιγοτραγουδούσε, κάνοντας τους περαστικούς να κοντοστέκονται. Μια εποχή, που οι άνθρωποι δεν χρειάζονταν λόγο κανέναν ή αφορµή, για να ανταµώσουν και όλοι γνώριζαν όλους µε το µικρό τους όνοµα.

Όµως, το τραπέζι του ΔΗΠΕΘΕ δεν ήταν µόνο µερικές εικόνες από µια άλλη εποχή, που όλα ήταν πιο απλά κι ο ένας πλάι στον άλλο. Ήταν και µια υπόσχεση για το µέλλον, για άλλο ένα αντάµωµα, για ένα ακόµη µεγαλύτερο τραπέζι, που θα µας χωράει όλους: καινούριους και παλιούς, µικρούς και µεγάλους.

Στα παιδιά του αφηγηµατικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και στους χαρισµατικούς δασκάλους τους, στην αεικίνητη Ελένη Δηµοπούλου, που στεκόταν διακριτικά στο πλευρό τους κι αργότερα σέρβιρε όλους τους καλεσµένους, στην πάντα χαµογελαστή Αλέκα Βακαλοπούλου, που είχε έγνοια µεγάλη όλα να πάνε καλά, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που στήσανε τούτη την απρόσµενα ζεστή γιορτή εν µέσω µιας αφύσικα κρύας καλοκαιρινής νύχτας χρωστάµε ένα µεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα µας φίλεψαν: αγάπη, φροντίδα, καλό κρασί και µπόλικο φαγητό. Γυρίσαµε σπίτια µας χορτασµένοι και πλήρεις, και µε µια ευχή στο στόµα, που ανακατευόταν µε τα µπαχάρια, µοσχοβολούσε δυόσµο κι είχε τη γλύκα ώριµου καρπουζιού: Να µην χανόµαστε. Να’ µαστε καλά και να ανταµώνουµε.

Τ.Τ.

Μην παίζουμε τις κουμπάρες…

Μετά τον κακό χαμό που προκάλεσε ο συντονιστής της γραμματείας της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Κώστας Κυριαζής με τις καταγγελίες του για μη ελέγχους στο νερό, που τρέχει στις βρύσες μας, και την απειλή της δημοτικής αρχής για προσφυγή στη δικαιοσύνη, βγήκε το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεόραση (ΒΗΜΑ) ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δημήτρης Πάνου και υποστήριξε πως ο κ. Κυριαζής δεν ήθελε να αμφισβητήσει πως επί δύο τουλάχιστον χρόνια, γίνονται έλεγχοι στο νερό. Η καταγγελία είναι αλήθεια πως δε διατυπώθηκε ούτε στο δελτίο τύπου για τη συνέντευξη, ωστόσο, επειδή ήμασταν εκεί και υποβάλαμε και διευκρινιστική ερώτηση, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης για τι ειπώθηκε. Άλλωστε, ούτε από ανάρτησή του στο fb δείχνει να παίρνει πίσω τα όσα κατήγγειλε και γράφει χαρακτηριστικά, συνοδεύοντας ένα κείμενο με τις υποχρεώσεις των ΔΕΥΑ για τη διενέργεια ελέγχων και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου του νερού: «Οσο για τον εισαγγελέα; Ιδού η Ρόδος κύριοι». Μην παίζουμε τις κουμπάρες…

Α.Τ.

 

Άστοχη κριτική

Αυτοσχεδιασμό και προχειρότητα χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» τη μεταφορά του Its Kale Festival στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, αναφέροντας πως ο χώρος είναι απαξιωμένος εδώ και χρόνια, δεν έχει συντηρηθεί ή καλλωπιστεί και είναι άγνωστες οι συνθήκες ασφάλειας (πυρασφάλεια, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αδέσποτα ζώα, κ.ά.). Ενδεχομένως και να έχει ένα δίκιο ως προς κάποιους από τους φόβους της, αλλά υπάρχει μία παράμετρος, που την αγνόησαν. Στο Γιαννιώτικο Σαλόνι θα πραγματοποιηθεί  από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου το Artwave Festival, στο πρόγραμμα του οποίου επίσης περιλαμβάνονται συναυλίες. Άρα, πώς με αυτό είναι όλα καλά και τους ενόχλησε το Its kale festival. Και δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια, γιατί οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τον Ιανουάριο, έχει γίνει συνέντευξη τύπου, έχουν βγει στα ΜΜΕ οι εκδηλώσεις και η εκπρόσωπος της παράταξής τους στο διοικητικό συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου έχει ψηφίσει και τις σχετικές δαπάνες.

Α.Τ.

 

Δε θέλουν να μάθουν

Κατηγορηματικός ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει σήμερα ποιο θα είναι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, ήταν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων νομού Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Συντασσόμενος, ουσιαστικά, με τη θέση, που διατύπωσε προ ημερών η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία είπε πως ξέρουμε κάποιες παραμέτρους, αλλά μας λείπει το κόστος λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Το κακό, όμως, δεν είναι ότι δεν ξέρουν οι δήμαρχοι τι θα τους ξημερώσει, αλλά δε δείχνουν και ιδιαίτερη διάθεση να το μάθουν. Και γι’ αυτό δεν έχει προγραμματιστεί άμεσα κάποια συνάντηση για να χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης. Θα κάνουν τις διακοπές τους, αγνοώντας τα καμπανάκια, που σιγά-σιγά γίνονται καμπάνες.

Α.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...