Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018
|

Κυριακή στην Καστό

Λίγοι γνωρίζουν πού βρίσκεται το μικρότερο σε έκταση κατοικημένο νησί του Ιονίου, που φέρνει το όνομα Καστός. Ίσως περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το νησί Κάλαμος. Την ευκαιρία να επισκεφθούμε αυτά τα δύο νησιά μας την έδωσε την Κυριακή η Ομάδα Συνεργασίας του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Οδηγισμού, με μια ολοήμερη περιήγηση στα μέρη αυτά.

Από τη Λευκάδα απέχουν περίπου μιάμιση ώρα και από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας ένα εικοσάλεπτο τα δύο αυτά νησάκια, που σχεδόν δεν τα άγγιξε ακόμη η λαίλαπα του εκσυγχρονισμού. Λιγοστοί οι κάτοικοί τους, πεντακάθαρα νερά, με τους αχινούς στην Καστό να κάνουν πανηγύρι. Και βέβαια, όπου αχινός, πεντακάθαρα τα νερά. Με τα εκκλησάκια τους φύλακες αγγέλους του, με την ησυχία και την ηρεμία εξασφαλισμένη.

Εντύπωση προκαλούν τα γραφικά σπιτάκια, κτισμένα με τη νησιώτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κάποια από αυτά παλιά ερειπωμένα νεοκλασικά δίπατα, που κάποτε τα κατοικούσαν νοικοκυραίοι καπετάνιοι. Ήταν οι ναυτικοί εκείνοι, που έφευγαν για να διαβούν άλλες θάλασσες και να γνωρίσουν λιμάνια μακρινά και ξένα. Κι έκαναν στα πέρατα του κόσμου γνωστά τα νησιά τους.

 

Μια καινούρια εμπειρία

Χωρίς οδικό δίκτυο η Καστός κι επομένως χωρίς αυτοκίνητα, μοιάζει να έρχεται από έναν άλλο κόσμο, από το βάθος του χρόνου και τη Μυκηναϊκή εποχή. Από το Νυδρί της Λευκάδας γίνεται η δική μας πρόσβαση στο νησί, που αυτή την ημέρα γιορτάζει τον πολιούχο του τον Αη-Γιάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκκλησία του. Προηγουμένως, το καραβάκι περνά σχεδόν μέσα από την σπηλιά με την ονομασία Φωκότρυπα, που είναι ένα από τα περίφημα αξιοθέατα του νησιού. Σε ένα μίλι μετά την Καστό φθάνει και προσαράζει στον πευκόφυτο Κάλαμο. Για όλα αυτά που βλέπουμε τούτη τη θαυμάσια Κυριακή, φρόντισαν να μας πληροφορήσουν, μέσα ακόμη από το λεωφορείο και τόσο διεξοδικά, οι γυναίκες του συμβουλίου. Είναι σημαντικό να γίνεται η ξενάγηση νοερά κι αμέσως μετά να τα βλέπεις όλα μπροστά σου ζωντανά. Γι’ αυτό διπλά ευχαριστούμε, όχι μόνο για όλα αυτά που μας προσφέρουν κάθε φορά που βρισκόμαστε κοντά τους, αλλά και για τη ζωντάνια που μας τα μεταφέρουν. Μια εκδρομή τους είναι μια καινούρια, μοναδική εμπειρία.

 

Με την Κούβα στην καρδιά

Η Λευκάδα, όμως, μας ετοίμαζε και μια άλλη πολιτιστική έκπληξη στο τέλος αυτής της μονοήμερης απόδρασης. Η έκπληξη ακούει σε δυο ονόματα: Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες και Κωνσταντίνος Δρακονταειδής. Πρόξενος ο πρώτος της δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα και δήμαρχος Λευκάδας ο δεύτερος. Μια έκθεση φωτογραφίας, που φέρνει τον τίτλο «Με την Κούβα στην καρδιά», είναι από τις λίγες που έχουμε δει. Η περιήγησή μας στην πόλη και στα σοκάκια της μας φέρνουν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου κι έχουμε την τύχη να δούμε μια- μια τις εικόνες, που μας παρουσιάζει ο διπλωμάτης κουβανός ερασιτέχνης φωτογράφος. Η ματιά συναντιέται με την Μαριπόσα, το εθνικό λουλούδι της Κούβας, με τη σημαία και το μοναχικό αστέρι που κυματίζει στο κοιμητήρι, με πρόσωπα ενός πολύχρωμου κόσμου και φυσικά θα μας φέρει νοερά μπροστά στον αθάνατο κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και στην ιστορία του, που θα τον δικαιώσει άραγε;

Κάπως έτσι και με κάποιες τέτοιες κινήσεις κάνουν οι Κουβανοί γνωστή τη χώρα τους σε άλλους τόπους.

 

Λευκάδιος Χερν ή Κοϊζούμι

Η κοπέλα, που μας ξεναγεί στην έκθεση, είναι η Ντιάνα και μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια υπάλληλος του δήμου στήνεται εκεί όλες τις ώρες και ξεναγεί έναν-έναν τους επισκέπτες. Αναφέρεται στις φωτογραφίες σαν να τις έχει τραβήξει η ίδια και σαν να είναι μόνιμος κάτοικος της Αβάνας (ενώ είναι κάτοικος… της πεντακάθαρης Λευκάδας). Μιλά για τον δήμαρχο, που επέλεξε ο ίδιος να είναι και πρόεδρος του πνευματικού κέντρου, για να έχει πλήρη εικόνα των πολιτιστικών δρώμενων στον δήμο του. Για περισσότερη ενημέρωση γύρω από τον πολιτισμό έχει αντιπρόεδρο τον Σπύρο Αρβανίτη και σύμβουλο επικοινωνίας πολιτισμού την Ιωάννα Φίλιππα και άλλους πολύτιμους συνεργάτες του. Αμέσως μετά από αυτή την έκθεση έρχονται οι μέρες Λευκάδος με Λευκάδιο Χερν (ή αλλιώς Γιάκομο Κουιζούμι). Πρόκειται για τον περίφημο συγγραφέα και οικουμενικό άνθρωπο με το ανοιχτό μυαλό, που γεννήθηκε στη Λευκάδα από ελληνίδα μητέρα και αγγλο-ιρλανδό πατέρα (αγγλοκρατούμενα Επτάνησα). Κι εμείς αποχαιρετώντας αυτή την πόλη, αναρωτιόμαστε: Γιατί όλα μας φαίνονται αρτιότερα από τα δικά μας;

 

Η εικόνα της πόλης

Ειλικρινά η Λευκάδα ήταν πεντακάθαρη και δεν αντικρίσαμε ούτε ένα σκουπίδι στους κεντρικούς-τουλάχιστον-δρόμους. Φτάνουμε πάντα στη διαπίστωση, όταν επιστρέφουμε από επίσκεψή μας αλλού, ότι έχουμε την πιο βρώμικη πόλη. Και βέβαια καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δε φταίνε οι άλλοι, φταίμε εμείς και μόνο. Με την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι η βροχή δυσκολεύει την κατάσταση στα Γιάννενα. Συνεχώς καταφθάνουν καταγγελίες, που έχουν σχέση με τα βουλωμένα φρεάτια. Το χαρτομάνι που μαζεύεται παρατημένο στους κεντρικούς δρόμους από τα διαφημιστικά φυλλάδια, καταλήγει σ’ αυτά. Παντού στους περισσότερους δρόμους στην άκρη των πεζοδρομίων θα συναντήσουμε φρεάτια γεμάτα χαρτιά. Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό και με όλα εκείνα που δημιουργούν την εικόνα της βρώμικης πόλης.

 

Το Άλσος γέμισε ζωντάνια

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μας ήρθε την περασμένη Τετάρτη, από μια εικόνα που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Το Άλσος, αυτός ο θαυμάσιος πνεύμονας πρασίνου για τα Γιάννενα, που μοσχομυρίζει χαμομήλι και που τόσες φορές τον αντικρίζαμε έρημο και σιωπηλό, ήταν γεμάτος ζωντάνια. Συναντήσαμε ένα τσούρμο παιδιών, που έπαιζαν και γέμιζαν με τις φωνές τους όλο τον γύρω χώρο. Κι έφταναν ετούτες οι χαρούμενες φωνές και τα παιχνίδια τους να αλλάξουν την διάθεσή μας. Με την ευχή κάθε μέρα το Άλσος να έχει αυτή την ομορφιά, ευελπιστούμε να αλλάξουν και άλλα πράγματα προς το καλύτερο ως προς τα πάρκα και γενικά ως προς την καθαριότητα στα Γιάννενα.

 

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...