Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Με πλάκα

Καµιά φορά γελάµε, καθώς αναλογιζόµαστε ότι ξαφνικά (λόγω ακύρωσης) ανακαλύψαµε όλοι τους Tiger Lillies και πόσο σηµαντική µπάντα είναι (που είναι). Ασφαλώς και χάθηκε µια µοναδική ευκαιρία για όσους τους αγαπούν εδώ και χρόνια να τους απολαύσουν στον τόπο τους, µα έχει και λίγη πλάκα, καθώς παρακολουθούµε νεόκοπους θαυµαστές τους να ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί και να εξανίστανται, που ένα τόσο προβεβληµένο και εξαιρετικό live δεν θα γίνει ποτέ.

Από την άλλη, διαβάζουµε τη φράση µε την οποία προωθούσαν τις συναυλίες τους «The very worst of» και σκεφτόµαστε ότι τόσο άσχηµη εξέλιξη ούτε οι ίδιοι δεν θα µπορούσαν να σκεφτούν για την performance τους. Ξεπεράσαµε τους Tiger Lillies στα (πολύ) χειρότερά τους.
Όλα αυτά τα συζητάµε από προχθές, για να ελαφρύνουµε λίγο το κατά τ’ άλλα βαρύ κλίµα, καθώς η αλήθεια είναι ότι –πέρα από την πλάκα- αυτό που συνέβη είναι (όπως κι αν το δείτε) εξωφρενικό. Όπως, βέβαια, κάθε φορά που ένα δίκαιο αίτηµα ενός κλάδου σ’ αυτόν τον τόπο γίνεται άδικο, τη στιγµή που βλάπτει τους άλλους (κλάδους και ανθρώπους κατά µονάς). Θα το έχετε ξαναζήσει: κλεισµένοι δρόµοι από τρακτέρ, εγκλωβισµένοι ταξιδιώτες σε αγκυροβοληµένα πλοία, µαταιωµένες πτήσεις.

Τ.Τ.

Χωρίς πλάκα

Είναι εξωφρενικό που το Κάστρο της πόλης είναι παραδοµένο στη διάθεση ορισµένων εργαζόµενων. Που πάνω από έναν χρόνο τώρα διαπραγµατευόµαστε και παλεύουµε να ανοίξει η νότια πύλη του, µα δεν µπορούµε. Που στην πόλη διοργανώνεται το πιο σηµαντικό event του καλοκαιριού, και ίσως των τελευταίων χρόνων, και επειδή δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες, αβασάνιστα πληγώνουµε όλη την πόλη και µουντζουρώνουµε την εικόνα της. Είναι εξωφρενικό και οριακά χαιρέκακο. Γι’ αυτό και από την Πέµπτη το βράδυ σχεδόν όλοι (ακόµη και όσοι υποστηρίζουν µε σθένος το δίκιο του εργάτη) είναι θυµωµένοι µε το timing και τον χειρισµό της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των αρχαιοφυλάκων. Το έχουµε πει άπειρες φορές και δεν θα κουραστούµε να το επαναλαµβάνουµε: ο χειρότερος τρόπος για να διεκδικήσεις τα δίκια σου και ο πιο ενδεδειγµένος για να τα χάσεις, είναι βλάπτοντας συνειδητά (και σκόπιµα) τον άλλον.

Τ.Τ.

Ας τους όριζαν

Ορµώµενη ίσως και από το προ ηµερών σχόλιό µας, η Νοµαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του Κινήµατος Αλλαγής εδέησε να ανακοινώσει και τα εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη των συντονιστικών γραµµατειών των Τοπικών Οργανώσεων. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε ούτε τις ώρες ψηφοφορίας, ούτε πολύ περισσότερο ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Με λίγα λόγια, τα µέλη θα µαθαίνουν τους υποψηφίους, όταν φτάσει η ώρα να πάρουν τα ψηφοδέλτια στα χέρια τους. Αν υπάρχουν, δηλαδή, ψηφοδέλτια και αν υπάρχουν υποψήφιοι, γιατί µάλλον το πρόβληµα της µη ανακοίνωσης δεν είναι µόνο επικοινωνιακό. Μπορεί η ανακήρυξη να γίνει διά βοής ή να µοιράζουν κόλλες Α4 εκείνη τη στιγµή. Ελπίζουµε, τη Δευτέρα µε το καλό, να µας ανακοινώσουν αποτελέσµατα. Γιατί, ούτε αυτό το έχουµε σίγουρο. Όπως πάει το πράγµα, καλύτερα να µην είχαν µπει καν στη διαδικασία και ας τους όριζαν κι αυτούς, όπως ορίστηκαν τα µέλη των άλλων οργάνων.

Α.Τ.

Κάθε εµπόδιο για καλό

«Κούκλα» µέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να κάνουν το Γιαννιώτικο Σαλόνι οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και άλλοι εργαζόµενοι στο εργοτάξιο του δήµου, καθώς αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν στο Πάρκο Πυρσινέλλα οι εκδηλώσεις του Its Kale Festival, µετά την εµπλοκή µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Λόγω καιρικών συνθηκών, τελικά συναυλίες δε θα γίνουν το Σαββατοκύριακο στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, αλλά οι Γιαννιώτες καλούνται να εκµεταλλευτούν –αν τους κάνει βέβαια τη χάρη ο καιρός- και να κάνουν ένα περίπατο σε έναν χώρο, που, λόγω των γνωστών προβληµάτων, είχε µείνει για καιρός ανεκµετάλλευτος. Αυτό είναι που λένε, κάθε εµπόδιο για καλό.

Α.Τ.

Τιµή στον πατέρα

Της το ζήτησα της Αγνής να το έχω το ποίηµα, που το κρατά ως κόρη οφθαλµού. Το έγραψε ο ξεχωριστός πατέρας τους εδώ και εξήντα τόσα χρόνια, κι εκείνη έβαλε σε κορνίζα το ιδιόχειρο κοµµάτι µε τον θαυµάσια ορθογραφηµένο γραφικό του χαρακτήρα και το ανάρτησε στον τοίχο του σπιτιού της σαν πολύτιµη παρακαταθήκη. Τα «ζουµπούλια» το επιγράφει. Δεν είναι κανένα σπουδαίο απόκτηµα για µας, αλλά έχει έναν τόσο σηµαντικό συµβολισµό, που αξίζει να το µεταφέρουµε. Συνηθίσαµε να γιορτάζουµε µετά φανών και λαµπάδων τη γιορτή της µητέρας. Για τον πατέρα ελάχιστα κάνουµε. Την προσφορά του πάντα λιγότερο την εκτιµούν οι άνθρωποι. Προχθές που ήταν η γιορτή του πατέρα στις 17 Ιουνίου το έβγαλα από το συρτάρι µου το ποίηµα του πατέρα για τα δυο παιδιά του. Αντιγράφω επιγραµµατικά µερικούς στίχους:

«Ποιο να πάει µπροστά, ποιο πίσω;

Πιο τρελά, ποιο ν’ αγαπήσω;

Δυο ζουµπούλια µες στο βάζο, που κορώνα µου τα βάζω. Δίδυµο φως των µατιών µου και τα δυο είναι τ’ όνειρό µου».

Και να οι τελευταίοι στίχοι, κάτι ανάλογο µε το γνωστό ποίηµα «Η καρδιά της µάνας», που δίνουν όλο το νόηµα της αγάπης του πατέρα προς τα παιδιά του:

«Δεξιά τάχω και ζερβά µου, την καρδιά µου ρίχνω χάµου.

Για να παίξουν να γελάσουν κι αν το θέλουν να την σπάσουν».

Λ.Τ.

Είναι κρίµα

Όσο και αν προσπάθησε χθες να δικαιολογήσει την επιλογή να ανάψει «κόκκινο» στην παραχώρηση του Ιτς Καλέ για τη διοργάνωση της συναυλίας των Tiger Lillies ο προϊστάµενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το ότι πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα δεν έχει προκύψει ανάλογο πρόβληµα και οι εκδηλώσεις διεξάγονται κανονικά σε χώρους πολιτισµού, τον εκθέτει. Δεν ξέρουµε αν οι εδώ αρχαιοφύλακες είναι πιο σκληροπυρηνικοί», αλλά µάλλον ισχύει το ότι τον βρήκαν «µπόσικο». Και καλό θα είναι να αναθεωρήσει πολλά πράγµατα στη σχέση του µε τους αρχαιοφύλακες, γιατί στο τέλος ο ίδιος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων βγαίνουν εκτεθειµένοι. Και είναι κρίµα, γιατί και άνθρωπος καλών προθέσεων είναι και µεγάλη προσπάθεια έχει καταβάλει να συνδεθούν οι Γιαννιώτες µε τα µνηµεία.

Α.Τ.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...