Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Κυρία διευθύντρια,

Μπράβο και πάλι στον δήµο Ιωαννιτών για την πρωτοβουλία, που αναδείξαµε µε τη σηµερινή φωτογραφία ηµέρας, αρκεί να συντηρηθούν οι κρεµαστές γλάστρες (δεν αποφύγαµε την γκρίνια).

Η τοποθέτησή τους στις κολώνες φωτισµού έχει, εκτός του αισθητικού, και ένα άλλο πλεονέκτηµα: Να µην µπορούν οι λαθροφιλανθείς να ξεριζώνουν τα φυτά, πράγµα αρκετά συνηθισµένο. Δεν πιστεύω, βέβαια, να δούµε κανέναν να χρησιµοποιεί… σκάλα γι’ αυτό!

Θυµάµαι, σχετικά µε το παραπάνω, µια περίπτωση, που µε είχε αφήσει έκπληκτο. Στην περίοδο δηµαρχίας του Νίκου Γκόντα, στη λεωφόρο Δωδώνης τοποθετήθηκαν µεταλλικές σκάφες, όπου είχαν φυτευτεί διάφορα άνθη (πετούνιες, πανσέδες κ.λπ.). Ένα µεσηµέρι, λοιπόν, περνώντας απέναντι στην πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου, βλέπω έκπληκτος έναν συµπολίτη µας να χώνει, στην κυριολεξία, το χέρι του σε µια σκάφη και να ξεριζώνει τρεις ρίζες πετούνιας! Φυσικά, τον παρατήρησα. Η απάντησή του µε άφησε περισσότερο έκπληκτο: «Εγώ έδωσα στον Γκόντα τόσες ψήφους και δεν δικαιούµαι µερικές ρίζες»;

«Είµαστε πραγµατικά µια ωραία ατµόσφαιρα», που θα έλεγε ο αείµνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος!

Γ.Γ.

Ποιος κάνει κουµάντο;

Μπορεί τα βέλη του δηµάρχου Ιωαννίνων και του προέδρου του Πνευµατικού Κέντρου για την αιφνιδιαστική άρση της παραχώρησης του Ιτς Καλέ για τη χθεσινή συναυλία των Tiger Lillies να είχαν σαφή στόχο τον προϊστάµενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον πως το πρόβληµα ξεκίνησε από τους αρχαιοφύλακες και ίσως όχι στο σύνολό τους. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Μπέγκα και στο ζήτηµα της νότιας πύλης του Ιτς Καλέ, που παραµένει κλειστή, παρά τα επανειληµµένα αιτήµατα να ανοίξει και την προφανή σηµασία της για την αύξηση της επισκεψιµότητας στον χώρο. Ευθέως, λοιπόν, τίθεται το ερώτηµα ποιος κάνει τελικά κουµάντο στον χώρο και αν είναι δυνατόν µια άρνηση των αρχαιοφυλάκων να καθορίζει τους όρους λειτουργίας του. Αν δεν µπορούν ή δε θέλουν να επωµιστούν παραπάνω ευθύνες, δε γίνεται να µην υπάρχει άλλος τρόπος.

Α.Τ.

Γνωστό το… έργο

Δεν αµφισβητούµε τις καλές προθέσεις του δήµου Ιωαννιτών και του Πνευµατικού Κέντρου να βρουν εναλλακτικό χώρο για τη διοργάνωση της συναυλίας των Tiger Lillies, από τη στιγµή που προέκυψε το θέµα της µη διαθεσιµότητας του Ιτς Καλέ. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πραγµατικά άνθρωποι, που ήθελαν πολύ να τους απολαύσουν, κάποιοι εκ των οποίων εκτός Ιωαννίνων. Μάλιστα, από τον Κ. Γκόγκο έγινε αναφορά σε κλειστό χώρο, καθώς έβλεπαν πως υπήρχαν αυξηµένες πιθανότητες βροχόπτωσης. Αν τελικά η αιτία της ακύρωσης ήταν ότι δε βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος, δεν το ξέρουµε και ούτε µπορέσαµε να το µάθουµε, καθώς οι τηλεφωνικές µας κλήσεις έµειναν αναπάντητες. Εικάζουµε, ωστόσο, ότι η άρνηση προέκυψε από την εταιρεία παραγωγής, που ασφαλώς θα είχε ασφαλίσει τη συναυλία και θα εισπράξει τη σχετική αποζηµίωση. Αυτά παθαίνεις, όµως, όταν στήνεις φεστιβάλ µε ξένες παραγωγές. Το είδαµε το… έργο και πέρυσι µε το φεστιβάλ του ΔΗΠΕΘΕ, που έµεινε µισό και ανέσωστο, λόγω των ακυρώσεων από τις εταιρείες παραγωγής.

Α.Τ.

Με δανεικό εξοπλισµό

Το να αποκτούν 50 πυροσβέστες µια εξειδικευµένη γνώση σε διασώσεις σε λίµνες και ποτάµια, είναι αδιαµφισβήτητα ένα πολύ σηµαντικό γεγονός και αξίζουν σίγουρα πολλά µπράβο σε όσους είχαν την ιδέα και σε όσους την υλοποίησαν. Ωστόσο, στη διάρκεια της χθεσινής επίδειξης επισηµάνθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δε διαθέτει τον απαιτούµενο εξοπλισµό και τα όσα έγιναν στην Παµβώτιδα, ήταν µε δανεικά µέσα. Και δε µιλάµε για τίποτα εξεζητηµένο. Σε σωσίβια και σκοινιά αναφέρονταν οι πυροσβέστες, στέλνοντας το µήνυµα πως πρέπει η υπηρεσία τους να τα προµηθευτεί. Βέβαια, πέρα από τους τοπικούς διοικητές, που το γνωρίζουν το θέµα, δεν ήταν κάποιος εδώ να τους ακούσει. Ίσως θα πρέπει να επαναλάβουν το αίτηµά τους ξανά τις επόµενες ηµέρες, µε αφορµή την παρουσία υψηλόβαθµων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών και της Πυροσβεστικής στα Γιάννενα για την παράδοση ενός πυροσβεστικού οχήµατος στην Αλβανία.

Α.Τ.

Και ο Χίος µε το... βραχιολάκι;

Ήταν µια διαφήµιση παλιά, πολύ χαρακτηριστική, που διαφήµιζε -αν δεν µας απατά η εξασθενηµένη µνήµη µας– κάποια θερµαντική συσκευή, η οποία εξασφάλιζε τόση ζέστη, που όλη η οικογένεια (µέχρι και το παππούς) κυκλοφορούσε µέσα στο σπίτι µε το φανελάκι. Το σποτ καθιερώθηκε και έγινε κλασικό, ακριβώς επειδή ο εκφωνητής της ρωτούσε έκπληκτος για κάθε µέλος της οικογένειας χωριστά αν φορά φανελάκι, το καταχείµωνο µε την επική ερώτηση – επωδό: «κι ο παππούς µε το φανελάκι»;

Τη διαφήµιση αυτή θυµηθήκαµε (και παραλλάξαµε ελαφρώς) τώρα που συλλαµβάνονται διάφοροι εγχώριοι σελέµπριτιζ για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Ο Κωνσταντίνος Μπαρµπαρούσης-Καραϊσκάκης, γιατί κάλεσε τον στρατό σε πραξικόπηµα, έξαλλος, που του προδώσανε την πατρίδα, ο Δηµήτρης Ρίζος, γιατί χρωστούσε λεφτά πολλά στο ελληνικό Δηµόσιο, ο Αρτέµης Σώρρας, επειδή παρότρυνε αρκετούς συµπολίτες να συνεχίσουν να χρωστούν στο ελληνικό Δηµόσιο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα τακτοποιήσει εκείνος τα χρέη τους από τα 600 δισ. ευρώ, που του περίσσευαν, ο Στέφανος Χίος, γιατί χρωστά της Μιχαλούς κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

Τ.Τ.

 

Οι συκιές της Πινδάρου

Φυτρώνουν εκεί που δε τις σπέρνεις οι αγριοσυκιές και εγκυµονούν κινδύνους καµιά φορά, αν προτιµήσουν να βγουν σε τοίχωµα. Την περασµένη βδοµάδα  κάτοικοι της οδού Πινδάρου µας πήραν από το χέρι και µας έδειξαν τις συκιές που φύτρωσαν στους τοίχους πολυκατοικίας στο δρόµο τους και µάλιστα στο οίκηµα που στεγάζεται το τοπικό τµήµα του Σώµατος Ελλήνων Προσκόπων. Αυτό βέβαια δεν είναι δουλειά του οποιουδήποτε φορέα, αλλά δουλειά των ίδιων των ενοίκων της πολυκατοικίας. Δεν είναι άλλωστε τόσο δύσκολο να ξεριζώσουν οι ίδιοι τα φουντωµένα φυτά, έστω κι αν ρίζωσαν για τα καλά στον τοίχο δεξιά και αριστερά κι άπλωσαν τις ρίζες τους  ως τα θεµέλια, όπως καταγγέλλουν οι γείτονες. Είναι υπερβολή να ζητούν  αυτό να το κάνει ο δήµος ή οι πρόσκοποι.

Λ.Τ.   

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...