Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Καφές με το όχημα δίπλα

Μια εύλογη απορία των κατοίκων, αλλά και των περαστικών που τυχαίνει να διασχίσουν την οδό Κουγκίου και να περπατήσουν στα πεζοδρόμια από τις δύο πλευρές, είναι η εξής: Πώς είναι δυνατόν, ενώ έγιναν εργασίες πρόσφατα, οι πλάκες να μετακινούνται με κάθε κίνηση του βήματος.

Το ίδιο συμβαίνει και στην πλατεία στο τζαμί της Καλούτσιανης λίγο πιο πέρα, ιδιαίτερα στο επάνω μέρος της. Οι κάτοικοι το έκαναν γνωστό στο δήμο, αλλά ανταπόκριση δεν βρήκαν. Εδώ βέβαια υπάρχει εξήγηση, αφού υπάρχουν συμπολίτες που διασχίζουν με το αυτοκίνητό τους το κομμάτι του μικρού πεζόδρομου, για να φτάσουν ως την πυλωτή της πολυκατοικίας τους κι άλλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στα παρακείμενα καφενεία, έχοντας μπροστά τους παρέα και το όχημά τους. Πόσο να αντέξουν οι πλάκες και τι άλλο να κάνει ο δήμος στην προκειμένη περίπτωση;

Λ.Τ.

Υποτυπώδη πεζοδρόμια

Εάν θέλουμε να επισημάνουμε την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, μπορούμε να σταθούμε και στο πεζόδρόμιο που βρίσκεται μπροστά από το 1ο γυμνάσιο, απέναντι από το παλιό ΚΤΕΛ. Εκεί δεν ξέρουμε αν παρκάρουν αυτοκίνητα, γιατί δεν υπάρχει χώρος, όμως οι πλάκες μετακινούνται με την κάθε κίνηση των ποδιών και καθιστούν επικίνδυνη τη διάβαση των πεζών. Κι εδώ καταστηματάρχες των μαγαζιών απευθύνθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, κάνοντας γνωστή και την απαράδεκτη κατάσταση στον παράλληλο δρόμο στο πίσω μέρος επίσης του παλιού ΚΤΕΛ, όπου από τη μια πλευρά υπάρχει μόνο υποτυπώδες πεζοδρόμιο. Με τα αυτοκίνητα τα παρκαρισμένα ένθεν κακείθεν να κλείνουν και αυτό τον μικρό χώρο. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη αυτές τις μέρες που γίνονται εργασίες σε καταστήματα, με τους πεζούς να μην ξέρουν από πού να πάνε. 

Λ.Τ.  

Στο χέρι των καταναλωτών

Όπως στους περισσότερους παραγωγικούς κλάδους, έτσι και στην αγορά γάλακτος, η τελική επιλογή ανήκει στον καταναλωτή. Για να μη χύνονται κροκοδείλια δάκρυα σχετικά με την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας, όλοι μας ως καταναλωτές, έχουμε μερίδιο ευθύνης. Αν η διαφορά τριών, πέντε ή δέκα λεπτών στο λίτρο γάλακτος αξίζει, ώστε να δίνουμε άλλοθι σε εκείνους που για λόγους κόστους, φέρνουν «φρέσκο» γάλα από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, τότε καλώς. Πριν αρχίσουμε να κλαίμε, όμως, για την ελληνική κτηνοτροφία, (όπως και για τη γεωργία και την κλωστοϋφαντουργία κοκ.) οφείλουμε να επιλέγουμε τι αγοράζουμε και να κοιτάμε και τις ετικέτες των προϊόντων, που και που.

Αυτό σαφώς δεν αίρει τις ευθύνες του κράτους για ελέγχους και ας ελπίσουμε ότι, έστω και αργά, θα δώσουν αποτελέσματα. Πριν ένα μήνα περίπου, ο υπουργός Β. Αποστόλου είχε ανακοινώσει δέσμη μέτρων, όπως διασταυρώσεις σχετικά με τις παραγόμενες ποσότητες και τον αριθμό των ζώων, κινήσεις λογαριασμών και καταγραφή όλης της ποσότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε πύλες εισόδου. Θα έχει ενδιαφέρον αν απέδωσαν τα μέτρα και αν όλα αυτά σχετίζονται με τις χθεσινές δηλώσεις Καχριμάνη.

Γ.Χ.

Εκλογές στα… κρυφά

Το Κίνημα Αλλαγής κάνει εκλογές την Κυριακή για την ανάδειξη των συντονιστικών γραμματειών των τοπικών οργανώσεων. Αυτό μας το ανακοίνωσε, αλλά η ενημέρωση έμεινε εκεί. Ούτε χρονοδιάγραμμα υποψηφιοτήτων, ούτε που κατατίθενται, ούτε που θα στηθούν κάλπες… Προφανώς έχουν μείνει τόσοι λίγοι και είναι γνωστοί μεταξύ τους, που δε χρειάζεται να μπαίνουν σε περιττές διαδικασίες έκδοσης ανακοινώσεων. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι υποκρύπτεται κάποια άλλη σκοπιμότητα.

Α.Τ.

Λαϊκές ρήσεις και παροιμίες

Ξέρετε εκείνη τη λαϊκή παροιμία, που λέει «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια»… Οι εμπνευστές της είχαν προφανώς κατά νου την πιο λόγια ρήση «εκεί που είσαι, ήμουνα, εκεί που είμαι, θα’ ρθεις» και θέλανε να περιγράψουν τους κύκλους, που κάνει η ζωή και τους ρόλους που αντιστρέφονται, καμιά φορά με πικρό και αναπόφευκτο τρόπο. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να μιλήσει και για θεία δίκη, μα ας μην το πάμε ως εκεί, καθώς δεν πιστεύουμε στον από μηχανής θεό, που αποδίδει δικαιοσύνη και επιφέρει την κάθαρση. Αντίθετα, έχοντας βρεθεί και εντός και εκτός χορού, μάθαμε –μερικές φορές δύσκολα και κοπιαστικά- ότι απ’ έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρεις.

Τ.Τ.

Οι άλλοτε αγανακτισμένοι

Όλες αυτές τις αγαπημένες, παλιές παροιμίες, που πολύ σνομπάραμε όταν τις επαναλάμβαναν οι μεγάλοι, μα φτάσαμε σήμερα να τις λέμε κι εμείς, θυμηθήκαμε τώρα που είδαμε τους άλλοτε αγανακτισμένους (νυν υπουργούς) να προκαλούν  θυμό, να απειλούνται και να προπηλακίζονται, επειδή κάποιοι θαρρούν πως εκχώρησαν εθνική κυριαρχία. Το πρόβλημα με τους εραστές της «νόμιμης» και «δικαιολογημένης» βίας, επειδή θεωρούν εαυτούς (αυθαίρετα) εκφραστές της λαϊκής οργής (που πάντα είναι δίκαιη, γι’ αυτό και γίνεται πράξη, χωρίς συνέπειες) είναι πως αδυνατούν να καταλάβουν ότι η νομοτέλεια κάποια στιγμή θα τους την επιστρέψει πολλαπλάσια. Μπορεί να συμβεί αργά, μπορεί πολύ νωρίς (κακή ώρα), μα πάντα επιστρέφει.

Τούτη η στήλη, λοιπόν –όπως και τότε, έτσι και τώρα- εξακολουθεί να καταδικάζει τη βία από και προς οποιονδήποτε. Υπάρχουν τρόποι να εκφραστούν αντιρρήσεις, να διοχετευτεί ο θυμός, να εκτονωθεί η ένταση. Κανένας δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να εμπεριέχει βία. Ας το θυμούνται αυτό όσοι σήμερα τρίβουν χαιρέκακα τα χέρια τους ή αγαλλιάζουν στη θεά υπουργών που διαπομπεύονται…

Τ.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...