Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στο δάσος Φρόντζου

Χθες, παρά τη δροσερή βροχή που είχε νοτίσει τη γη, αρκετοί ήταν εκείνοι οι συμπολίτες μας που πήγαν στο δάσος Φρόντζου να τρέξουν. Είναι σχεδόν πάντα τα ίδια πρόσωπα που συναντούμε συχνά να αθλούνται στο βουνό.

Αυτή τη φορά πιάσαμε κουβέντα με Γιαννιώτη της ομάδας των Παγουρίστας, ο οποίος είναι φοβερός φυσιολάτρης. Για μια στιγμή μας έδειξε τα σκουπίδια που είχαν γίνει ένα με το χορτάρι κι ανάδυαν μια άσχημη μυρωδιά. Φωτογραφίζει την εικόνα θεωρώντας την πλέον ενδεικτική της συμπεριφοράς μας απέναντι στο δάσος που μας δίνει ζωή. Συγχρόνως μας δείχνει μερικά από τα δέντρα που έχουν επάνω τους άσπρες κάμπιες. Πρόκειται ίσως, ισχυρίζεται ο ίδιος, για τη γνωστή επιδημική νόσο των δέντρων γενικά, αλλά ιδιαίτερα των πεύκων που είναι σοβαρή, καθώς πλήττει τα κλαριά τους και τα οδηγεί στο μαρασμό και στο θάνατο τελικά. Μας έφερε ένα παράδειγμα για μια περιοχή της νότιας Κίνας που είναι γεμάτη με τα πιο όμορφα πεύκα. Μας ανέφερε συγκεκριμένα σε ποιες προληπτικές ενέργειες προβαίνουν οι άνθρωποι σ’ αυτή την πευκόφυτη περιοχή, για να μην αρρωστήσουν τα πεύκα τους. Εγκατέστησαν ένα σύστημα drones (ιπτάμενων συσκευών) μόνο και μόνο για τον εντοπισμό άρρωστων δέντρων. Για μας εδώ, είπε, τα drones είναι μια άγνωστη, ξένη υπόθεση, και συμπλήρωσε πως έχει ειδοποιήσει και άλλες φορές το δασαρχείο. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τα άρρωστα δέντρα εδώ και αλλού στην πόλη.

 

Η παρουσία μικρών

Το Σάββατο το βράδυ δόθηκε στο θεατράκι της Έκφρασης και η τελευταία παράσταση από τους μαθητές του Καπλανείου με την αίθουσα να είναι κατάμεστη από μικρούς και μεγάλους θεατές, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους μελλοντικούς -πιθανόν- ηθοποιούς. Κι αυτή τη φορά οι μαθητές της πέμπτης τάξης μεγαλούργησαν, θα μπορούσαμε να πούμε, αν και αρκετή φασαρία γινόταν από την πλατεία αυτή τη φορά. Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους γονείς πολύ μικρών παιδιών είναι ότι τα μωρά μπορούν να χαρούν ως ένα σημείο. Είναι αδύνατον να μπορέσουν να αντέξουν και να είναι ήσυχα σε όλη τη διάρκεια μιας ωριαίας παράστασης. Επόμενο είναι να αρχίζουν να δυσανασχετούν και να επηρεάζουν τους μαθητές πάνω στη σκηνή, που –σημειωτέον- δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί. Επειδή εξακολουθούν και άλλα σχολεία να δίνουν τις δικές τους θεατρικές παραστάσεις, καλό είναι να το λάβουν σοβαρά αυτό υπόψη τους οι γονείς.

 

Το αγόρι με τη βαλίτσα

Επαινετή η προσπάθεια όλων των θεατρικών ομάδων, που λειτουργούν στα σχολεία πλέον σήμερα, να παρουσιάσουν τις δικές τους παραστάσεις και μάλιστα σε δυο φεστιβάλ, που διοργανώνονται πια στην πόλη, το ένα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το άλλο από την Έκφραση. Στο φεστιβάλ της τελευταίας, μάλιστα, η θεατρική ομάδα του 12ου δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων παρουσιάζει απόψε την παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι μαθητές -αν κρίνω από την κουβέντα μου με έναν από τους μικρούς πρωταγωνιστές, που παίζει πέντε ρόλους-γνωρίζουν πολύ καλά ότι το έργο είναι του Βρετανού συγγραφέα βιβλίων για παιδιά Μάικ Κένι και ότι η μετάφραση και διασκευή είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου. Αποκτούν όχι μόνο αγάπη για το θέατρο οι μαθητές, αλλά και γνώσεις γύρω από τις ιστορίες και τους συγγραφείς. Αυτή εδώ είναι μια περιπέτεια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού, όπως τη φαντάζεται το παιδί με τη βαλίτσα, έχοντας στις αποσκευές του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του. Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα με τρόπο συγκινητικό, αλλά και εν πολλοίς διασκεδαστικό. Να πάμε μικροί και μεγάλοι στην Έκφραση απόψε, όχι μόνο για να στηρίξουμε την προσπάθεια των μαθητών, αλλά και να απολαύσουμε μια διαφορετική περιπέτεια «που θα συναρπάσει και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας», όπως μας πληροφορούν οι συντελεστές.

 

Ο σχωρεμένος Νίτσε

«Μπήκαν οι Τούρκοι και άλλοι ξένοι στα σπίτια μας, αγοράζοντας τις περιουσίες μας». Αυτή τη φράση μας μετέφερε εμβρόντητος τηλεθεατής, όταν άκουσε να τη λέει γνωστός παρουσιαστής εκπομπής τοπικού καναλιού χθες το μεσημέρι. Εμείς, όμως, όταν ανοίξαμε την τηλεόραση το μόνο που ακούσαμε ήταν οι απίστευτες, έως παροιμιώδεις ατάκες από τον τηλεθεατή κύριο Γιώργο: «ο σχωρεμένος ο Νίτσε είπε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς το λογικό με το παράλογο» και από την κυρία Ευαγγελία: «οι κρατικοί είναι όλοι για τον εαυτό τους κι όχι για τον λαό», για να καταλήξει με το σύνθημα: «Βγάλτε καινούριους ανθρώπους, κανείς παλιός πια στη Βουλή». Όσο για τη φράση του παρουσιαστή, τη μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, γιατί δεν την ακούσαμε με τα αυτιά μας. Και καθώς «έπεα πτερόεντα», τα λόγια πετούν, αφού αυτά δεν έχουν καταγραφεί. Που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να αμφισβητηθούν ή να διαψευσθούν ως λεχθέντα. Μόνο ο… σχωρεμένος ο Νίτσε θα μπορούσε κάτι να πει εν προκειμένω.

 

 

Ανακύκλωση, αυτή η άγνωστη

Την Κυριακή, κατεβαίνοντας από το βουνό, συναντούμε στους δρόμους τους μπλε κάδους ανακύκλωσης ανοιχτούς και γεμάτους, ως συνήθως, με σκουπίδια παντός είδους. Σε έναν από τους δύο κάδους, που υπάρχουν στην οδό Πουκεβίλ, κάποιος πέταξε και μια μικρή γεμάτη βαλίτσα με ρούχα, την οποία εντός ολίγου παίρνει μαζί του ένας νεαρός, που ψάχνει στα σκουπίδια, και τη φορτώνει στο καροτσάκι του, απαλλάσσοντας τον συγκεκριμένο κάδο από άχρηστα αντικείμενα. Την ίδια στιγμή, μια γυναίκα με μαύρα, ψάχνοντας στα σκουπίδια, ξεχωρίζει τα γυάλινα μπουκάλια και τα βάζει σε μαύρη σακούλα. Σκουπιδότοπος, επίσης, στην οδό Παύλου Μελά, στον χώρο δίπλα από τον ξενώνα «Στα Γιάννενα» για αποκατάσταση ασθενών ψυχικής υγείας. Μέχρι και μπουκάλια εντοπίζει κανείς εκεί. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μάθαμε να ανακυκλώνουμε. Ή μήπως δεν μας έγινε η κατάλληλη, η σωστή ενημέρωση;

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...