Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Και δεν συμμαζεύεται

Η σκέψη μας αυτές τις τελευταίες μέρες βρίσκεται -για ακόμη μια φορά– κοντά σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, μα και σ’ εκείνους, που ξαναψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον δεν θα αυξηθεί ΕΝΦΙΑ και βλέπουν τώρα τον ήδη δυσβάσταχτο φόρο να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη (γιατί τα κουκιά δεν βγαίνουν, μα δεν το λέμε δυνατά μην και μας ακούσουν οι οχτροί μας).

Και ασφαλώς σε όλους εμάς (ψηφίσαντες την τρέχουσα κυβέρνηση και μη), που διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά πως ό,τι και να κάνουμε, όσα έξοδα κι αν συμμαζέψουμε κι όσο κι αν πιέσουμε την οροφή των εσόδων μας να πάει λίγο παραπάνω, ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Κάθε φορά, που κάτι θα συμμαζεύουμε, θα φροντίζει η κυβέρνηση να απλώνει κάτι άλλο.

Τ.Τ.

 

Τιμή στον Τερζόπουλο

«Γεμίζεις με αέρα το διάφραγμα, σαν μπαλόνι, πιέζεις χαμηλά τα νεφρά, τα γεννητικά όργανα και μετά εκπνοή, με έναν ήχο συριστικό από το στόμα». Είναι μια γνωστή άσκηση που κάποιοι από μας  οι οποίοι αγαπούμε τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο, τη βιώσαμε  σε όλα σχεδόν τα έργα του. Αν επαναλάβουμε, διαβεβαιώνει ο Ίδιος ο μεγάλος θεατράνθρωπος και λόγιος, 15 φορές, την ίδια άσκηση, μαζί με όλες εκείνες τις άλλες ασκήσεις που μας συστήνει, θα έχουμε ορατά οφέλη. Είναι μια μέθοδος αποκλειστικά δική του κι είναι η ενεργοποίηση του λόγου και του σώματος, γνωστή πλέον σε όλον τον κόσμο, όπου παίζονται τα έργα του. Εισπνοές, εκπνοές, θα βάλει τους θεατές να κάνουν και στους Δελφούς ο δημιουργός, στο μεγάλο ειδικό αφιέρωμα που του ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών μαζί με το ίδρυμα Ωνάση τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Κι εμείς νιώθουμε ιδιαίτερη συγκίνηση, ως και τιμή που τον γνωρίσαμε και λέμε σήμερα, όπως εκείνος για τον Χάινερ Μίλερ, ότι υπήρξε  ο δάσκαλός του. Και τις ασκήσεις του αν προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε,  σίγουρα θα  αισθανθούμε την δύναμη της αισθητικής και της τέχνης του.  

Λ.Τ. 

 

Η μυρωδιά του πεζοδρομίου

Και μετά από όλα αυτά, μου λένε γιατί δεν ασχολούμαι στα σχόλιά μου με την ονομασία της Μακεδονίας των Σκοπίων! Νομίζω πως  κόσμος βαρέθηκε να ακούει από το πρωί ως το βράδυ για πολιτικά και τελευταία περί Μακεδονίας. Και να λοιπόν που και το επόμενο σχόλιο δεν αφορά πολιτική. Πρωί-πρωί, λοιπόν, χθες  μια από τις γυναίκες που όρισε ο δήμος να καθαρίζει με μια σκούπα τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, βγήκε για την καθημερινή δουλειά της. Τι να πρωτομαζέψει η καημένη  από τα άπειρα σκουπίδια που πετάμε στους δρόμους. Ήταν εκείνη η ώρα που βγήκε συγχρόνως κι η γειτόνισσα, να πάει στη δουλειά της κι έπιασε την κουβέντα μαζί της. Οπλαρχηγού Πουτέτση 15, κεντρικός δρόμος της πόλης, τι να πει κανείς. Και τότε η καθαρίστρια του δήμου της απαρίθμησε όλα  όσα συλλέγει με τη σκούπα της… ων ουκ έστι αριθμός. Και καταλήγει πως εκείνο που δεν υποφέρει περισσότερο από όλα τα άλλα, είναι η μυρωδιά που εκπέμπεται από την άκρη του συγκεκριμένου πεζοδρομίου.

Λ.Τ.

Συγγενικές σχέσεις

Την ώρα που ο Μπαρμαρούσης της ΧΑ -αυτός με την αμφίεση κλεφταρματωλού της επανάστασης του ‘21, που την υιοθέτησε σε κάποιες απόκριες και μετά του άρεσε γιατί του ‘παν πως του πάει- ζητά να πάρει ο στρατός την κατάσταση της χώρας στα χέρια του και να συλλάβει Παυλόπουλο και Τσίπρα, αναμένεται με αγωνία η ανακοίνωση της παραίτησης του Μεγάλου Πατριώτη, Πάνου Καμμένου, μιας και, όπως έχει δηλώσει στο μακρινό και στο πρόσφατο παρελθόν, το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια δεν θα το κάνει αποδεκτό. Βλέπετε, ο Πάνος έχει αποκτήσει αυτή την ευαισθησία, λόγω της μετάγγισης Αριστερής Ηθικής με δόση άδολου πατριωτισμού τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο Κωστάκης της Ραφήνας προτίθεται να μιλήσει για το θέμα των Σκοπίων με ολόκληρο το Έθνος να ριγεί από ανακούφιση περιμένοντας να ακούσει σοφά λόγια. Να δείτε που όλα αυτά θα συμβούν ταυτόχρονα. Να δείτε που όλα τα μπουμπούκια μαζί θα ανθίσουν. Εξάλλου, οι σχέσεις τους είναι συγγενικές.

Π.Ζ.


Από προσφυγή σε προσφυγή

Αναβολή αναμένεται να πάρει η εκδίκαση της προσφυγής της περιφέρειας Ηπείρου για τα διόδια, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να εκδικαστεί μαζί με άλλες δύο στις 16 Οκτωβρίου, κάτι ιδιαίτερα… βολικό για την κυβέρνηση, που πρόλαβε πριν λίγους μήνες να υπογράψει ΦΕΚ χαρακτηρίζοντας το εθνικό δίκτυο ως «παράλληλο δίκτυο», προκειμένου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, να αποκρούσει τα επιχειρήματα της περιφέρειας.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ίδιος, στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η περιφέρεια πρόκειται να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα και μάλιστα θα προσβάλει και την πρόσφατη ΚΥΑ για την αύξηση των διοδίων, που υπέγραψαν οι υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος και Σπίρτζης.

Γ.Χ.

 

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Η επιλογή, πάντως, του κ. Σπίρτζη να «βαφτίσει» παράλληλο δίκτυο δρόμους, που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τμήματα της Εγνατίας, πρέπει να συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε όλο τον άλλο κόσμο, όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, το παράλληλο δίκτυο είναι δίπλα από τους κύριους οδικούς άξονες. Τι σχέση μπορεί να έχει η Βροσίνα και η Μηλιά με την Εγνατία πλέον; Την επόμενη φορά, που ο κ. Σπίρτζης βρεθεί στα Γιάννενα, καλό θα είναι να τον βάλει κάποιος σε ένα ΙΧ και να τον πάει να δει κατά που πέφτουν. Το κακό είναι πως και το ΣτΕ, στο οποίο θα προσφύγει η περιφέρεια, σε χαρτιά θα βασιστεί και δε θα μπει σε διαδικασία να εξετάσει τα πραγματικά δεδομένα.

Α.Τ.

 

Αλλού γι’ αλλού…

Ωραία συζήτηση ανοίξαμε για το φυσικό αέριο. Αντί να ασχολούμαστε με το αν και πότε θα καταστεί δυνατόν να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του και στην περιοχή, μπήκαμε σε διαδικασία να συζητάμε αν είναι καλύτερο να μην έρθει υγροποιημένο ή αν είναι προτιμότερος να φτάσει από ξηράς και όχι διά θαλάσσης. «Μας χάριζαν γάιδαρο και τον κοιτάζαμε στα δόντια», λέει ο λαός, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε καταλήξει να ασχολούμαστε με τα δόντια του γαϊδάρου, χωρίς να έχουμε καν τον γάιδαρο. Αλλού γι’ αλλού…

Α.Τ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...