Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018
|

Ηθοποιός σημαίνει φως

Πώς θα καταφέρουμε να αγαπήσουν οι μαθητές μας το θέατρο; Ήταν μια ερώτηση που συχνά απευθύναμε εμείς οι δάσκαλοι στους ανθρώπους, που ασχολούνταν με το θέατρο. Γιατί δεν είχαμε, όπως σήμερα, την κατάλληλη ενημέρωση.

Με τα πενιχρά μέσα που διαθέταμε, όμως, προσπαθούσαμε, ακόμη και στα απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας, να βάλουμε το θέατρο στη ζωή των μαθητών μας. Γιατί ξέραμε πολύ καλά πως αυτό μορφώνει, διαπαιδαγωγεί, ανοίγει ορίζοντες. Ηθοποιός σημαίνει φως, που έλεγε ο αείμνηστος Δημήτρης Χορν. Γι’ αυτό και ως σήμερα έχουμε εικόνες με σκηνές αυτοσχέδιες καμωμένες από σεντόνια και σεμεδάκια και έναν Παπαφλέσσα ή τον μπουρλοτιέρη Κανάρη  να αλωνίζουν το πάλκο.  Κάτι καταφέραμε και τότε, όσοι αντέχαμε.

Σήμερα καλοτυχίζουμε τους δασκάλους, που έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να το πετύχουν, να κάνουν τους μαθητές τους να αγαπήσουν το θέατρο, που μπήκε πλέον για τα καλά στη ζωή τους. Αρωγοί και πολλές φορές πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων, αλλά και των σχολείων των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

 Λ.Τ.

 

Ο αγώνας είναι ιερός…

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων καλεί όλες τις θεατρικές σχολικές ομάδες της πόλης να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο Καμπέρειο. Είναι κι αυτό ένα ερέθισμα, ώστε όλο και περισσότεροι μαθητικοί θίασοι να κάνουν την εμφάνισή τους στα Γιάννενα.

Την Τετάρτη το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πολύ καλή παράσταση, που οργάνωσε αυτή τη φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, του γνωστού μας Καπλάνειου. Επέλεξαν ένα έργο του μεγάλου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, με πολλά μηνύματα και άλλα τόσα νοήματα, όπως έχουν όλα τα έργα του γνωστού συγγραφέα. Δώδεκα μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου δούλεψαν για πέντε μήνες τους ρόλους τους, με την καθοδήγηση μιας μητέρας, της Ζωής Πλαχούρα, που σκηνοθέτησε και διασκεύασε το έργο, μα και των υπολοίπων μανάδων τους, που έπαιξαν κι εκείνες τους δικούς τους ρόλους, ως μουσικοί, σκηνογράφοι, ηλεκτρολόγοι, ενδυματολόγοι κι άλλοι… γενικών καθηκόντων. Η αίθουσα γέμισε με μαθητές όλων των τάξεων, με τους γονείς τους, αλλά και άλλους θεατές, που πήγαν να απολαύσουν  μια τέλεια από κάθε άποψη «Τελευταία μαύρη γάτα» και να γελάσουν με την καρδιά τους.

Το αποτέλεσμα φάνηκε από το χειροκρότημα στις ενδιάμεσες σκηνές, αλλά και στο τέλος.

Εκείνο που μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ υπήρχε τόσος παιδόκοσμος στην αίθουσα, δεν ακουγόταν… κιχ, ούτε καν χαχανητά, παρά το ένιωθες ότι υπήρχε προσήλωση στο έργο και στα μηνύματα του: «Εμπρός, ο αγώνας είναι ιερός…».

Για τους μεγάλους, αλλά και για τα παιδιά που δεν το είδαν, μην το ξεχνάμε, υπάρχει και η παράσταση στην «Έκφραση», το Σάββατο το βράδυ.

Λ.Τ.


Δεν αλλάζει τα δεδομένα

Σαφώς και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου να εναντιωθεί στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχει τη σημασία της. Από την άλλη, όμως, δεν πρόκειται για μια εξέλιξη, που επηρεάζει ιδιαίτερα τον σχεδιασμό της εταιρείας. Έτσι κι αλλιώς το κομμάτι των ερευνών στον δήμο Ζαγορίου ήταν από την αρχή μικρό, ενώ η απόφαση αφορά μόνο τις δημοτικές εκτάσεις και όχι τις δημόσιες και τις ιδιωτικές. Κατά συνέπεια, από τα 15 περίπου χιλιόμετρα, στα οποία εκτείνεται το πεδίο ερευνών στο Ζαγόρι (σε σύνολο 400 χιλιομέτρων στις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας), μόλις τα τρία χιλιόμετρα είναι δημοτικές εκτάσεις.  Με απλά λόγια, αν κάποιοι έσπευσαν να δουν ότι ανάβει «κόκκινο» στις έρευνες για το πετρέλαιο στην περιοχή, μάλλον δε γνωρίζουν ή εσκεμμένα θέλουν να παραποιήσουν τα πραγματικά δεδομένα.

Α.Τ.

 

Έστειλε μηνύματα

 

Κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες, που θέλουν τον Παντελή Κολόκα να είναι έτοιμος για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Ιωαννίνων. Ωστόσο, το γεγονός πως στην τελευταία εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων για τους υδρογονάνθρακές συνοδευόταν από τέσσερα τουλάχιστον στελέχη της παράταξης του, μάλλον άλλα μηνύματα στέλνει. Το πώς τα αποκωδικοποιεί ο καθένας είναι δική του υπόθεση, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως προφανώς και ήθελε να δείξει πως η «Κοινωνία Πολιτών» υπάρχει και δεν απορροφήθηκε από την Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», με την οποία συνέπραξε προεκλογικά. Και το μήνυμα ενδεχομένως να μην είχε αποδέκτες μόνο στην παράταξη Μπέγκα, αλλά να απευθυνόταν και στη Νέα Δημοκρατία, που ψάχνει τρόπο να «ξεφορτωθεί» τον Νίκο Γκόντα.

Α.Τ.

 

Ένα ενδιαφέρον πείραμα

 

Ο καλλωπισμός του Δημοτικού Ωδείου αποτελεί ένα ενδιαφέρον πείραμα. Υπάρχουν πολλοί, που υποστηρίζουν ότι οι βανδαλισμοί βρίσκουν έδαφος εκεί που υπάρχει ασχήμια. Κολλάμε αφίσες εκεί που βλέπουμε άλλες κολλημένες αφίσες, γράφουμε συνθήματα πάνω και δίπλα από άλλα συνθήματα, όπως πετάμε τα σκουπίδια μας σε βρώμικα μέρη. Θα αποδειχθεί, λοιπόν, στην πράξη αυτή η θεωρία αν έχει βάση, αν και οι κολλημένες αφίσες στην πύλη Ιωαννίδη ή η αναγραφή συνθημάτων πάνω σε μνημεία δε μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Α.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Η Τέχνη μέσα από παιδιά κι ενήλικες

Τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο...

21.09.18 | Είναι σίγουρο;

Κατά πολύ έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του ο πρόεδρος...

20.09.18 | Αντίο Φίλε

Έφυγε ήσυχα, όπως άλλωστε ήσυχη υπήρξε η ζωή του. Ο Λεωνίδας Δερβέντζας, γεωπόνος, πρώην Τεχνικός...

19.09.18 | Η παρουσίαση του κ. Συνολάκη…

Την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ διοργάνωσε μια εκδήλωση στην Αθήνα με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό...

18.09.18 | Με τον λόγο και το έργο;

Συνέπεσε -κι όχι επί τούτου- να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που...

15.09.18 | Η διάβαση της Φρόντζου

Μαζί με τις ευχές για καλή σχολική χρονιά, τις αγορές των τετραδίων «που ζήτησε η κυρία» και τα...

14.09.18 | Οδηγός για τις διαδρομές

Σίγουρα η Ήπειρος ή το «Διάζωμα» δεν είναι οι πρώτοι, που είχαν την ιδέα των πολιτιστικών...

13.09.18 | Κατά λάθος

Δεν είναι ο μόνος -δυστυχώς- που πλήρωσε δυο φορές τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο πατέρας παλιάς...