Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μια βράβευση χωρίς τους… βραβευθέντες

Θυμόμαστε, όταν ήμασταν πιτσιρίκια, μια συμμαθήτριά μας, που σε μια λαχειοφόρο αγορά είχε κερδίσει ένα δώρο, μα δεν πήγε στην προγραμματισμένη μέρα και ώρα να το παραλάβει.

Όταν –λίγες μέρες μετά- το αναζήτησε, οι διοργανωτές της είπαν ότι το έδωσαν στον πρώτο επιλαχόντα. Ήταν απαρηγόρητη, μα η μητέρα της τής θύμισε ότι τη μέρα, που ήταν να πάει να το πάρει, εκείνη προτίμησε να μείνει σπίτι να παίξει. Είχε χάσει το δώρο της.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο το πρωί, νωρίς γύρω στις 10. Η αλήθεια είναι τα σχολεία ειδοποιήθηκαν σχετικά αργά και δεν πρόλαβαν να ενεργοποιηθούν μαθητές και δάσκαλοι, για να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι παρόντες. Θα περίμενε κανείς, όμως, ότι κάποιοι θα ήταν εκεί από κάθε σχολείο. Ένας – δυο εκπαιδευτικοί, μερικοί μαθητές. Κι όμως. Στη γιορτή της ανακύκλωσης, όπου βραβεύτηκαν σχολεία και μαθητές για τον κόπο τους να συγκεντρώσουν τα περισσότερα δυνατά ανακυκλώσιμα υλικά, υπήρχαν σχολεία που δεν είχαν παρά ελάχιστους εκπροσώπους, ανάμεσά τους, μάλιστα, ούτε έναν εκπαιδευτικό. Μια μητέρα ένιωσε ντροπή, που βρέθηκε εκεί τυχαία, μόνη της με τους δυο γιους της, και παρέλαβαν εκείνοι το βραβείο για λογαριασμό του σχολείου τους. Και μάλιστα αυτό συνοδευόταν από γενναίο δώρο. Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το μήνυμα που πήραν όσοι ήταν τελικά παρόντες. Να μην μπουν στον κόπο να ξαναπάνε; Να επιμείνουν μέχρι να γίνουν πολλοί; Είναι τόσο κουρασμένοι δάσκαλοι, γονείς και μαθητές, που κανείς δεν σκέφτηκε κατηφορίσει προς τα Παλιά Σφαγεία να εκπροσωπήσει το σχολείο του; Είναι κρίμα να γίνονται τέτοιες βραβεύσεις, χωρίς να είναι οι νικητές παρόντες. Και ίσως ένα καλό μάθημα για τους απόντες θα ήταν να χάσουν το δώρο, που αντιστοιχεί στο βραβείο, όπως το έχασε η παλιά μας συμμαθήτρια…

Τ.Τ.


Φως στην τέχνη του Γκάτσου

Βρήκε, διαβάσαμε, μόνιμη στέγη το αρχείο του μεγάλου μας ποιητή Νίκου  Γκάτσου, στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ  στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέτης. Χειρόγραφα, δακτυλόγραφα σημειώματα, αλληλογραφία του ποιητή (δεκαοχτώ επιστολές Ελύτη από τρεις έως 25 σελίδες, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, άλμπουμ, κασέτες, δακτυλόγραφα  Γιώργου Σεφέρη και προπάντων «Η Αμοργός»  μισοσβησμένη, ως πρώτο χειρόγραφο). Τεράστιος πλούτος πνευματικός.  «Και πού θα εύρισκε στέγη, στο χωριό μου;» μας έλεγε αναγνώστης, όταν μας έστειλε το μήνυμα.  Όμως η Αγαθή Δημητρούκα, η κληρονόμος και επιμελήτρια του έργου του, που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα της μεγάλης αυτής παρακαταθήκης, καλά έπραξε. Γιατί εδώ σε μας, μπορεί να πήγαινε και χαμένος ο θησαυρός. Δεν χωράει σε λόγια το έργο του, μπορεί να είναι υπερβολή επίσης  να λέμε, ότι  δεν θα είχε τύχη εδώ στην Ελλάδα της… Αμοργού του.  Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι  ο θησαυρός του αρχείου του Γκάτσου, δεν είναι μόνο ένα σημαντικό απόκτημα για τη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ  και την έδρα Νεοελληνικών σπουδών του σπουδαίου διεθνώς αναγνωρισμένου και διακεκριμένου  πανεπιστημίου, αλλά θα δώσει περισσότερο φως στην ελληνική λογοτεχνία. Καθώς θα έχουν πρόσβαση στο σπουδαίο έργο φοιτητές, μελετητές  και επιστήμονες από όλον τον κόσμο. 

Λ.Τ.


Αντιθέσεις

Προφανώς βγήκε έξω από το κατάστημα του ο ιδιοκτήτης στην οδό Αραβαντινού, καθάρισε από τα σκουπίδια τον χώρο στη βάση του κορμού του δέντρου, βοτάνισε κι απομάκρυνε τα άχρηστα χόρτα που έπνιγαν το δένδρο.  Καλλώπισε μάλιστα την γούρνα, που έμεινε καθαρή, φυτεύοντας άνθη της εποχής,  κίτρινους πανσέδες εν προκειμένω. Το  δέντρο βρίσκεται απέναντι από το θέατρο Έκφραση, αν περάσετε από εκεί, θα το δείτε. Δεν συμβαίνει το ίδιο στον πεζόδρομο της Παπαδοπούλου και πιο πάνω, όπου όλα τα δέντρα δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από τις παραφυάδες, τις τσουκνίδες και λοιπά φυτά.  Και τα αποτσίγαρα βεβαίως, με πρόσφατη κίνηση της νεαρής που πέρασε χθες κι άφησε το στίγμα της…

Λ.Τ . 

 

Ε, όχι και στολίδι

Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει τη σπουδαιότητα ύπαρξης του κλειστού γυμναστηρίου στο Καλπάκι, αλλά το να χαρακτηρίζεται στολίδι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πράγματι, το κλειστό του Καλπακίου αποτελεί μια λύση, ακόμη και για σωματεία των Ιωαννίνων, λόγω της έλλειψης αθλητικών χώρων στο λεκανοπέδιο, ενώ χρησιμοποιείται κατά κόρον για αγώνες του Εργασιακού πρωταθλήματος μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, έχει σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, με πρώτο και κύριο το ότι μπάζει νερά με την πρώτη βροχή, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο για τους αθλούμενους. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να ψέξουμε τον δήμαρχο Πωγωνίου, αλλά αν θέλει να είναι πραγματικό στολίδι, ας φροντίσει να λύσει τα προβλήματα και ας αφήσει τις μεγαλόστομες δηλώσεις.

Α.Τ.


Υπάρχει υλικό

Νέες δράσεις για την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη, όπως ξεχωριστή διαλογή του χαρτιού, ανακοίνωσε πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Δ. Κατηρτσίδης, και ελπίζουμε σε αυτόν τον σχεδιασμό να δοθεί βαρύτητα, πέρα από τα σχολεία, και σε σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση υπηρεσιών και πολιτών, όπως το κτίριο του δημαρχείου, δημοτικών υπηρεσιών και δομών, το δικαστικό μέγαρο, η αστυνομία. Η τελευταία, εξάλλου, με απόφαση του Αρχηγείου, συμμετέχει επίσης στην ανακύκλωση πανελλαδικά. Αφού, ως χώρα, φημιζόμαστε για την γραφειοκρατία, τουλάχιστον τόσοι τόνοι χαρτιού να «πιάνουν τόπο».

Γ.Χ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...