Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Έδωσε το παρών

Παραβρέθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση ο πρώην δήμαρχος, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, έστω και να δεν άνοιξε «τα χαρτιά του» για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οφείλαμε, ωστόσο, την διόρθωση καθώς, λόγω του εκσυγχρονισμένου δαίμονος του… τυπογραφείου, δεν έγινε η απαιτούμενη αλλαγή στο ρεπορτάζ της Τρίτης. Γ.Χ.

Πήρε άριστα

Μπορεί να μην είναι καθαρά αγροτικός δήμος, ωστόσο, ο δήμος Ιωαννιτών «αρίστευσε» στην πρόταση, που υπέβαλε στο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόσβαση σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η πρόταση του δήμου, ύψους 600.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης, σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες, βαθμολογήθηκε αρκετά υψηλά και αφορά τη βελτίωση αγροτικών οδών.

Ακολουθεί ο δήμος Ζίτσας, ο οποίος επίσης πέτυχε υψηλή βαθμολογία σε δύο προτάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, σε σύνολο 37 προτάσεων από όλους τους δήμους τις Ηπείρου, οι πρώτες 13 βαθμολογήθηκαν, καθώς για τις υπόλοιπες υπήρχαν ελλιπή στοιχεία ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Θα ακολουθήσουν, βέβαια, επικαιροποιημένοι πίνακες και αποφάσεις ένταξης το επόμενο διάστημα, οπότε μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.

Γ.Χ.

Χωρίς νερό...

Η αντανακλαστική αντίδραση, όταν διαβάζει κανείς γύρω στις 9 το πρωί έκτακτη ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών για εκτεταμένη και παρατεταμένη διακοπή νερού σε όλη την πόλη, είναι να γεμίσει μια λεκάνη με νερό. Άντε, το πολύ δύο. Αδύνατο να εκτιμήσει πόσο πραγματικά θα χρειαστεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Αυτό θα το διαπιστώσει τις επόμενες ώρες, καθώς το νερό, που έχει προλάβει να μαζέψει, σώνεται και η βρύση δεν βγάζει σταγόνα.

Από την άλλη, η βλάβη στο αντλιοστάσιο της Κρύας και η συνεπακόλουθη διακοπή λαμβάνουν χώρα σε μέρα απεργίας και, παρά την άτυπη παράκληση του γραφείου τύπου του δήμου προς τα τοπικά μέσα να ενημερώσουν με όποιον τρόπο μπορούν το κοινό, ο μόνος τρόπος, που διαθέτεις -αν είσαι στο γραφείο και όχι στην προγραμματισμένη πορεία της απεργίας- είναι να απαντάς στις κλήσεις των αναγνωστών, που, όσο περνά η ώρα, πυκνώνουν και γίνονται πιο θυμωμένες.

Μια άλλη αντανακλαστική αντίδραση, που έχουν κάποιοι, είναι να τα βάλουν με τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο, το ακριβό νερό, τους ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΙ, το κράτος, τον Τσίπρα, τη Μέρκελ ή να κάνουν πνευματώδη αστεία για την πολλή βροχή και το... καθόλου νερό.

Τ.Τ.


...για ένα 24ωρο

Μια βλάβη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ένα συνεργείο ενδέχεται να τη διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μα η αποκατάστασή της είναι πολύ πιθανό να πάρει ώρα πολλή. Το πρόβλημά μας δεν είναι μια βλάβη και ο καθαρισμός δεξαμενών, που στερούν το νερό από όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου για ένα 24ωρο (παρόλο που η ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών έκανε λόγο για πλήρη αποκατάσταση ως αργά το βράδυ της Τετάρτης, μέχρι την Πέμπτη το πρωί ελάχιστα νοικοκυριά είχαν νερό). Το πρόβλημά είναι ότι πάλι δεν έχουμε back up plan. Δεν υπάρχει ένα εφεδρικό σύστημα, που να τροφοδοτεί (έστω με το σταγονόμετρο και εκ περιτροπής) την πόλη με νερό, σε περίπτωση τόσο σοβαρής βλάβης.

Εντάξει, να δείξουμε κατανόηση εμείς οι καταναλωτές. Να κάνουμε και υπομονή μέχρι να έρθει το νερό -κι ας άργησε μια μέρα. Μα μήπως θα ήταν καλύτερο να βρίσκαμε έναν τρόπο να κάνουμε κάθε φορά διαχείριση κρίσης, παίρνοντας προληπτικά μέτρα και όχι ζητώντας (τη συχνά δοκιμασμένη) κατανόηση του πολίτη;

Τ.Τ.


Χωρίς τη μισή αρχοντιά του

Όταν ήμασταν πιτσιρίκια, στον τοίχο κάθε αίθουσας του σχολείου μας, με μεγάλα καλλιγραφικά γράμματα αναγραφόταν η γνωστή ρήση: η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Στο ίδιο σχολείο (Ελισαβέτειο τότε - 1ο Δημοτικό Σχολείο σήμερα) η καθαρίστρια είχε πολύ πρόσφατα ένα ατύχημα, που την παρόπλισε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Τι θα γίνει, λοιπόν, με τη μισή αρχοντιά του σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του; Η λύση στο πρόβλημα είναι μονόδρομος και δεν είναι άλλη από την προσωρινή απασχόληση μιας αντικαταστάτριας. Για τη λύση αυτή οφείλει, εφόσον έχει λάβει γνώση, να μεριμνήσει πρωτίστως ο δήμος Ιωαννιτών, που έχει και την ευθύνη της συντήρησης των σχολικών κτιρίων -για την ακρίβεια, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Ωστόσο, το πρόβλημα γρήγορα έγινε αίτημα, που κατατέθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου, με αμφίβολη έκβαση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό. Στην εύλογη διαμαρτυρία της διεύθυνσης σχετικά με το γεγονός ότι ένα ολόκληρο σχολείο δεν καθαρίζεται εδώ και δύο μέρες και την αγωνία της αν θα δοθεί λύση στο επείγον ζήτημα, που ανέκυψε, έλαβε την αποστομωτική απάντηση από εργαζόμενη του δήμου: “τα παράπονά σας στον δήμαρχο”.

Ένα σχολείο με πάνω από 270 μαθητές μένει βρώμικο για τρίτη μέρα κι αντί ο δήμος Ιωαννιτών να σπεύσει να βρει λύση, πριν γίνει έντονο το πρόβλημα, κατατίθενται αιτήματα και γίνονται σουρεαλιστικοί διάλογοι, ενώ το κτίριο ήδη μυρίζει άσχημα. Με τα παιδιά μέσα...

Τ.Τ.


Η αξία της ενημέρωσης

Μπορεί κι εμείς να υποφέραμε από την πολύωρη διακοπή υδροδότησης, αλλά η αλήθεια είναι πως γίναμε και λίγο χαιρέκακοι με την όλη γκρίνια για τη μη ενημέρωση. Κάθε φορά που απεργούσαμε, ελάχιστοι έδιναν αξία στο ότι σταματούσε η ροή πληροφόρησης. Προχθές, λοιπόν, κάποιοι αντιλήφθηκαν την αξία να υπάρχουν ΜΜΕ, καθώς ο προσωπικός λογαριασμός του κάθε δημάρχου και δημοτικού συμβούλου δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει. Στην επόμενη απεργία των δημοσιογράφων, λοιπόν, ξανασκεφτείτε το πριν πείτε, «τι ωραία που δεν υπάρχουν ειδήσεις…»

Α.Τ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.18 | Συριζαϊκό τρίποντο

Δεν μπορεί, πάνε να μας τρελάνουνε! Ζούμε μέσα σε ένα απέραντο κυβερνητικό φρενοκομείο, όπως θα...

10.08.18 | Ο μικρός μήνας Αύγουστος

Πεσμένη η κίνηση φέτος στα Σύβοτα. Έτσι τουλάχιστον μαθαίνουμε από τους ντόπιους επιχειρηματίες,...

09.08.18 | Μια άλλη ανάγνωση

Σχεδόν καθημερινή είναι η παρουσία του δημάρχου Ιωαννίνων στα ΜΜΕ, είτε μέσω συνεντεύξεων είτε μέσω...

08.08.18 | Μια μοναδική ευκαιρία

Βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα αναπάντεχο. Πριν μόλις λίγα χρόνια, δε θα περνούσε από το μυαλό μας ότι θα...

07.08.18 | Βασιλεύει η σιωπή

Πρόσφατα έκανα τον γύρο της πόλης περνώντας στην αρχή από την οδό Ανεξαρτησίας. Διασχίζοντας αυτή...

04.08.18 | Πώς και χωρίς POS;

Με τα πολλά, θα μπουν και POS στα διόδια της Εγνατίας. Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στα διόδια...

03.08.18 | Ατελείωτη η ύβρις

Μια εικόνα δεν μπορούμε να χαρούμε και να παινέψουμε, αμέσως θα προκύψει μια άλλη, που θα μας κάνει...

02.08.18 | Μακάρι να μη χρειαστεί

Μιας και είναι στην επικαιρότητα η αντιπυρική προστασία και η πρόσβαση σε παραλιακούς οικισμούς και...