Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Το σωστό

Πολλά στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν αρχίσει εσχάτως να φλερτάρουν με την κεντρική πολιτική σκηνή, εκφράζοντας –έστω και συγκεκαλυμμένα- το ενδιαφέρον τους για μια θέση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Νίκος Γκόλας και Θανάσης Μανταλόβας έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για να διεκδικήσουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο του «Κινήματος Αλλαγής», ενώ και ο Παντελής Κολόκας είναι πάντα «ζεστός» για μια υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία. Οι φιλοδοξίες αυτές, πάντως, δε φαίνεται να προκαλούν προς το παρόν προβληματισμό στον δήμαρχο. Μάλιστα, χαριτολογώντας χθες, στο περιθώριο της μαγνητοσκόπησης του πασχαλινού του μηνύματος, είπε, όταν ρωτήθηκε, πως χαίρεται να υπάρχουν υποψηφιότητες, που ανανεώνουν το πολιτικό σκηνικό. Αρκεί, βέβαια, αν το ενδιαφέρον μετεξελιχθεί σε υποψηφιότητες, να μην υπάρχουν διαγκωνισμοί. Θέλουμε να πιστεύουμε, πάντως, πως όποιος αποφασίσει τελικά να διεκδικήσει την κάθοδό τους στον στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, θα έχει την πρόνοια να παραιτηθεί από την αντιδήμαρχία του και όχι να τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο. Αυτό είναι το σωστό. Α.Τ.

Μένει Γιάννενα

Πολλοί ήταν αυτοί που προεξοφλούσαν, ότι η «αναιμική» παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά στην περιοχή, δείχνει την απόφασή του είτε να πολιτευτεί στην Αθήνα, είτε να αναλάβει κάποιο ρόλο στο κόμμα. Ο ίδιος, βέβαια, ουδέποτε έχει αποτυπώσει δημόσια τέτοιες προθέσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις παρουσίες του στα Γιάννενα και, μάλιστα, μας ενημερώνει τακτικά για συναντήσεις του με αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς. Επομένως, μάλλον θα πρέπει να τον υπολογίζουμε από τώρα ότι θα έχει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εδώ, όταν σημάνει η ώρα των εκλογών.
Α.Τ.Περί συμφωνιών

«Δεν μπορώ να δίνω απαντήσεις σε κάτι που μεταφέρεται εν είδει σχολιασμού ή κουτσομπολιού», απάντησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, σε σχέση με αναφορές από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων για δυσαρέσκεια της TUS Air αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας για προβολή στα ΜΜΕ των Ιωαννίνων και του Ισραήλ των αεροπορικών δρομολογίων, που εκτελεί. Στην επαναδιατύπωση, πάντως, του ερωτήματος, ο κ. Μπέγκας είπε πως δεν υπάρχουν κακές σχέσεις και η δημοτική αρχή είναι σε μια συνεχή συνομιλία με τον αερομεταφορέα για τη βελτίωση σε ό,τι έχει σχέση με την προβολή. Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε, αλλά από τη στιγμή που δημοσιεύτηκαν μέχρι και συγκεκριμένα ποσά για το ύψος της προβολής, μάλλον δεν τα έβγαλαν κάποιοι από το κεφάλι τους.
Α.Τ.Χωρίς να κοµπιάζεις
Ουδέν κρυπτόν, όταν βρίσκεσαι στην εξουσία. Όσο δεν κυβερνάς και απλώς βάζεις τις φωνές στους άλλους, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, το έργο σου είναι εύκολο και απλό. Ακριβώς επειδή δεν έχεις θέση ευθύνης (αν και, υπό κανονικές και πολιτισµένες συνθήκες, και η αντιπολίτευση θα όφειλε να έχει συναίσθηση του τι κάνει και τι λέει), µπορείς εκ του ασφαλούς να ενδυθείς τον ρόλο του σωτήρα, του παντογνώστη, του κατόχου της µιας και µοναδικής αλήθειας, του τίµιου και εργατικού. Και φυσικά, ακριβώς επειδή καµία από τις θέσεις σου δεν δοκιµάζεται από την πραγµατικότητα και καµία από τις αλήθειες σου δεν ελέγχεται ως αξιόπιστη, κερδίζεις τις εντυπώσεις. Αν, µάλιστα, δεν έχεις διοικήσει ποτέ και δεν έχει δοκιµάσει ζόρια, ο λόγος σου ρέει πολύ φυσικά, χωρίς να κοµπιάζεις. όταν τάζεις µε το τσουβάλι δελεαστικές παροχές.
Τ.Τ.

Μια από τα ίδια
Μετά, όµως, συµβαίνει αυτό που ευχήθηκες. Και πρέπει να υλοποιήσεις όλα όσα έταξες: να φέρεις την ελπίδα, την άνοιξη, τα λεφτά, την ανάπτυξη, τη δηµοκρατία, τη µελωδία της ευτυχίας. Και δεν µπορείς. Κι αυτό είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι ότι, όσο κυβερνάς, το ποίµνιό σου δε διαπιστώνει µόνο την ανεπάρκειά σου, που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες (και δη ευρωπαϊκούς, που σου βάλανε το µαχαίρι στον λαιµό), αλλά και τη συµµετοχή σου σε εκείνο το πάρτι, που δεν καλέστηκε ο πολίτης... Και µπορεί να σου συγχωρείται που δεν είσαι παντογνώστης και µεγαλοδύναµος, µα που δεν προέκυψες τόσο τίµιος και εργατικός όσο φαινόσουν και περιέφερες, δύσκολα.
Τις άγιες τούτες µέρες, λοιπόν, που η σιωπή και η περισυλλογή περισσεύουν, αποκαλύψεις σαν κι αυτή που θέλει διοικήτρια νοσοκοµείου -διορισµένη στη θέση απο την τρέχουσα κυβέρνηση και κοµµατικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ– να λαµβάνει τη σύνταξη του εκλιπόντος πατέρα της για 22 συναπτά έτη (και να συνεχίζει µέχρι πρότινος να την παίρνει) φτάνουν πιο εκκωφαντικές στ’ αυτιά µας. Επιδόµατα ενοικίου από τη µια, διορισµοί συζύγων, αδερφών, τέκνων και λοιπών συγγενών και συντρόφων από την άλλη...
Τίποτε δε θα αλλάξει σ’ αυτόν τον τόπο. Αν δεν αλλάξει το µέσα µας και ο ναρκισσιστικός τρόπος που κοιτάµε να κουτσοβολέψουµε τα πράγµατα, εκατό νοµαταίοι να έρθουν από µακριά να µας λουστράρουν και να µας γυαλίσουν, το υπόστρωµα θα παραµένει άγριο και τραχύ και θα ξερνάει την µπογιά και το βερνίκι.
Τ.Τ.

Ο Τουρκοφάγος
Αν κάτι περίμενε το Έθνος εδώ και χρόνια, αυτό είναι ένας ηγέτης που θα του υπενθυμίσει την ηρωική του καταγωγή και θα του τονώσει το ηθικό, κάτι σαν ένεση ντόπας λες και τρέχει σε μαραθώνιο. Κι αυτός ο ηγέτης, το κόσμημα της αριστεροακροδεξιάς συγκυβέρνησης δεν είναι άλλος από τον Πάνο Καμένο. Είναι ο άνθρωπος, ο Οδηγός να πω καλύτερα, που, μετά από μια περίοδο αφωνίας και απομόνωσης -προφανώς λόγω περίσκεψης και σχεδιασμού σοβαρού πλάνου- επανήλθε αγέρωχος και ακμαίος, έτοιμος δε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική απειλή στο Αιγαίο ακόμα και μόνος του. Με τις δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό δικαίως έχει κατακτήσει τον τίτλο του «θεωρητικού Τουρκοφάγου». Είναι κάτι που το Έθνος περίμενε χρόνια. Στη Βουλή, πάντως, δεν τον βλέπω να μπαίνει ξανά.
Π.Ζ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | Ο ξεχασμένος σπόρος...

Το καινούριο καταφύγιο της κυβέρνησης είναι οι παραιτήσεις υπουργών της. Εκεί που κανείς δεν...

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...