Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μακρύς ο δρόµος

Δεν πρόκειται να λήξει εύκολα το ζήτηµα της συνένωσης ή µη ΤΕΙ και πανεπιστηµίου, που, στην ουσία, τώρα άνοιξε, από τη στιγµή, δηλαδή, που έγιναν γνωστές οι προτάσεις του πορίσµατος και του υπουργείου.

Σε έναν βαθµό, δεν έχουν άδικο οι καθηγητές που διαφωνούν, αφού κανείς δεν τους εξήγησε την αιτία για αυτές τις αλλαγές στον χώρο της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, αλλά ούτε και πώς καταλήξαµε στις όποιες προτάσεις µέχρι σήµερα. Αυτό που σιγά-σιγά γίνεται πιο ξεκάθαρο είναι ότι η αρχική κατεύθυνση αντί να αφορά ουσιαστική αναβάθµιση -ακόµη και µε ενοποίηση- της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, ήταν «εξετάστε τι µπορούµε να κάνουµε µε τα τµήµατα του ΤΕΙ που πάνε προς κατάργηση», και βλέπουµε για τα υπόλοιπα θέµατα, όπως προσωπικό, εξοπλισµός, υποδοµές κ.λπ.

Ελπίζουµε, από εδώ και πέρα, να υπάρξει µια πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση από το υπουργείο και όλους όσοι εµπλέκονται, ξεκαθαρίζοντας τους λόγους και τους σκοπούς του εγχειρήµατος. Για τη διαδικασία είναι µάλλον αργά για εξηγήσεις…  Πολύ δε περισσότερο, όταν το ίδιο το υπουργείο αυτοδιαψεύδεται και στέλνει στις καλένδες τα επιχειρήµατα περί κριτηρίων ακαδηµαϊκότητας κ.λπ.

Γ.Χ.

 

Χωρίς Ηπειρώτες

Αν και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριµάνης και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης πρωτοστατούν στον αγώνα για την προστασία της φέτας, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είναι µεταξύ των ιδρυτικών µελών του Οµίλου Φίλων Φέτας. Ωστόσο, µπορούµε να βρούµε αρκετούς άλλους γνώριµους, όπως ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος και ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Εµµανουήλ Ανυφαντάκης. Προφανώς δεν ήθελαν πολιτικά πρόσωπα στο όλο εγχείρηµα.

Α.Τ.

 

Πόση επιτυχία ακόµη…

Από τη στιγµή που ο καθένας θεώρησε ότι η αναγραφή δελτίων τύπου είναι µια απλή διαδικασία, που µπορεί να τη διεκπεραιώνει χωρίς τη βοήθεια κάποιου µε γνώσεις στο θέµα, έχουν κουραστεί τα µάτια µας να διαβάζουµε ότι κάθε εκδήλωση οργανώθηκε µε επιτυχία: από παρουσίαση βιβλίου µέχρι επιστηµονική ηµερίδα. Η Συντονιστική Επιτροπή Ιωαννίνων των Ανεξάρτητων Ελλήνων το… τερµάτισε, όµως, καθώς µας ενηµέρωσε πως πραγµατοποίησε µε επιτυχία την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Και ευλόγως τίθεται το ερώτηµα, τι θα µπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία. Να έχουν ξεχάσει να βάλουν φλουρί στην πίτα, να τους έκατσε το παντεσπάνι ή να κοβόταν το ρεύµα; Βέβαια, πολλά µπορούν να συµβούν, όπως σε µια βασιλόπιτα στην Άρτα, που ο ζαχαροπλάστης ανέγραψε 20018 πάνω στη σοκολατένια επικάλυψη, αλλά και πάλι αποτυχηµένη δε χαρακτηρίζεται η εκδήλωση.

Α.Τ.

 

Ελληνική Δηµοκρατία

Πάνω πάνω έχει το εθνόσηµο, για να φανεί το περήφανο έθνος, από κάτω γράφει Ελληνική Δηµοκρατία, για να δηλωθεί ξεκάθαρα το πολίτευµα. Μετά -ανάλογα µε την προέλευσή του- το έγγραφο φέρει το όνοµα της υπηρεσίας. Είναι ο τυποποιηµένος και επίσηµος τρόπος µε τον οποίο ξεκινούν σχεδόν όλα τα ελληνικά δηµόσια έγγραφα. Τούτο’ δω που διαβάζουµε έρχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Κάτι πολύ σοβαρό θα έχει να ανακοινώσει, σκέφτεται ο απλός πολίτης και συνεχίζει. Σοβαρό σίγουρα ανακοινώνει, αλλά όχι αυτό που ο εµπνευστής του θα ήθελε.

Πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση του Μαξίµου στη δήλωση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, µετά από την εµπρηστική επίθεση που έγινε στα γραφεία της εταιρείας της. Εκείνη είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη µια επιχείρηση εξόντωσής της, µε έµµεσο στόχο να πλήξουν τον σύζυγό της, υποκινούµενη από τα «υπόγεια του Μαξίµου». Και η ελληνική δηµοκρατία µε κάθε λέξη του Συντάγµατός της (πλην εκείνων που αφορούν το τεκµήριο αθωότητας κάθε πολίτη, µέχρι αποδείξεως του εναντίου) απάντησε:  «Πέρα από τις φαντασιοπληξίες του ζεύγους Μητσοτάκη, το ενηµερώνουµε πως στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίµου δεν έχει πια γραφείο ο συνέταιρός τους, κ. Παπασταύρου, ούτε εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο. Οι ένοικοι του υπογείου».

Τ.Τ.

 

Στο υπόγειο

Φαίνεται από την παραπάνω ανακοίνωση πως στην καινούρια πολιτεία, ο µέσος πολίτης -αν δεν είναι ηµέτερος ή δεν κάνει τον ηµέτερο ή τέλος πάντων αν δίνει την εντύπωση ότι µπορεί και να µην είναι ηµέτερος- πρώτα είναι ένοχος και µετά όλα τ’ άλλα. Δε χρειάζονται δίκες, αποδεικτικά στοιχεία, απολογίες, καταθέσεις κ.λπ. Χρειάζονται µόνο προστατευόµενοι µάρτυρες ή προστατευόµενες ιδεολογίες ή προστατευόµενοι (σκέτο), που να τον καταδεικνύουν ή που να υποπτεύονται -επειδή αυτά που λέει ή εκπροσωπεί δεν αρέσουν ή ενοχλούν- ότι είναι εχθρός. Αν δε ο πολίτης προέρχεται από εµφανώς διαφορετικό πολιτικό χώρο (κι ας έχουµε εµείς συνέταιρο που θεωρητικά πρεσβεύει πιο ακραίες απόψεις από κείνον), αυτός και το σόι του όλο δεν µπορεί παρά να είναι ένοχοι. Κι αυτό δεν το λένε γραφικά (γιατί έχει κι από δαύτα) στελέχη της κυβέρνησης. Το λέει το γραφείο του πρωθυπουργού, που υπογράφει ως ένοικος του υπογείου. Ξέρετε ασφαλώς ποιου υπογείου εννοεί. Αυτού που βρίσκεται ο πάτος της ελληνικής δηµοκρατίας µας και του οποίου τα κλειδιά παραδώσαµε εµείς. Με τις υγείες µας.

Τ.Τ.

Επαγγελµατικός Οδηγός Ιωαννίνων

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου, κάποιος επιτήδειος τηλεφωνεί σε επιχειρήσεις της πόλης, συστήνεται ως εκπρόσωπος του Επαγγελµατικού Οδηγού (άλλοτε τοπικού κι άλλοτε πανελλήνιου) και ζητά συνδροµή άπαξ ή ανανέωσή της, τάζοντας στον ανυποψίαστο επιχειρηµατία ένα σωρό προνόµια προβολής στο διαδίκτυο. Φέτος ζητούσανε 50 ευρώ, άλλες χρονιές τα διπλάσια και ό,τι πιάσουν. Ο Επαγγελµατικός Οδηγός της πόλης, ωστόσο, είναι ένας. Εκδίδεται µια φορά τον χρόνο, διανέµεται δωρεάν και δεν πουλά παροχές τηλεφωνικά. Έχει ανθρώπους µε ονοµατεπώνυµο, που τον "τρέχουν" εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια, µάλιστα, επικοινωνούν µε πελάτες τους και διαψεύδουν οποιαδήποτε σχέση µε τηλεφωνικές κλήσεις και πωλήσεις. Το ίδιο έκαναν και φέτος από τους λογαριασµούς τους στα κοινωνικά δίκτυα, την ώρα, που τα µέλη της σπείρας ζητούσαν  -και δυστυχώς έπαιρναν από κάποιους- τα 50 ευρώ. 

Τ.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...

02.11.18 | Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις...

01.11.18 | Μια ιδέα

Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι σε τι ακριβώς συνίσταται η εμπλοκή της ΔΕΑΥΙ στο φωτογραφικό...