Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

«Παν ποθητόν»

Μπορεί πολλές γιαννιώτικες εκφράσεις να μην ακούσθηκαν, αλλά κατά κόρον ακούσαμε την έκφραση «παν ποθητόν», που έλεγε γιαννιώτισσα μάνα ως ευχή για τον καινούργιο χρόνο εκείνα τα χρόνια κι όπως μας τη μετέφερε η κόρη της. Ό, τι επιθυμεί ο καθένας να το έχει, λοιπόν, αυτή τη χρονιά κι όλα να πάνε καλά για όλους μας, όπως και για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου παλιών Γιαννιωτών. Αναφέρομαι μετά χαράς στην εκδήλωσή τους για την κοπή της πίτας, που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Παλλάδιον. Ήταν πολλοί εκεί, γεμάτη ήταν η αίθουσα, αν και σημειώθηκαν ορισμένες απουσίες που συζητήθηκαν στα πηγαδάκια. Χειμώνας είναι, ιώσεις τριγυρνάν, κάποιας ηλικίας άνθρωποι είμαστε όλοι μας και οι απουσίες δικαιολογούνται, είπαν κάποιοι. Με υγεία να χαρούν και τη γιορτή του Άη-Γιώργη, ως είθισται, στο σπίτι Του την Κυριακή. Λ.Τ.

Ήχοι και σφυρίγματα
Η πίτα κόπηκε, το φλουρί… έπεσε και ο μουσικός Χρήστος Μπατίνας-άξιον τέκνον της Καλούτσιανης- με την κιθάρα του, κυρίως όμως με  κείνο το χαμόγελο που μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει σε όποιον τον βλέπει και τον ακούει- χάρισε στο ακροατήριο, στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Και δεν ήταν μόνο ο χαμογελαστός κύριος… καλουτσινός, ήταν και οι καλλίφωνοι που τον ακολουθούσαν σε αυτό το θαυμάσιο μουσικό ταξίδι, που σφραγίστηκε με τη ζωντάνια των γυναικών του προεδρείου. Ποιος είπε ότι οι κάπως ηλικιωμένοι κάθονται στις καρέκλες του και δεν συμμετέχουν, εδώ και σφυρίγματα ακούγονταν στο τέλος κάθε καλής στιγμής, έτσι για επιβράβευση των πρωταγωνιστών της φιέστας. Μας έλειψαν μόνο οι αριστοτεχνικοί ήχοι μιας φυσαρμόνικας.
Λ.Τ.

Να τα φέρουν από το σπίτι τους
 «Δυο χαρτιά υγείας σας αναλογούν, αν σας τελειώσουν να φέρετε από το σπίτι σας ή να πάτε στην καντίνα να προμηθευτείτε». Κι αφού τελείωσαν τα χαρτιά υγείας στο θάλαμο των ασθενών στη γυναικολογική κλινική του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κι αφού συνοδοί δεν υπήρχαν, άντε να πάρουν τα πόδια τους οι χειρουργημένες  γυναίκες να πάνε στην καντίνα που απέχει αρκετά από το δωμάτιό τους, ώστε να αγοράσουν ένα χαρτί υγείας. Όσο για τα άλλα τα χρειαζούμενα για την περίπτωσή τους, αυτά κι αν λείπουν! Πού φτάσαμε, αδέλφια…και πού θα φτάσουμε ακόμα, αναμείνατε…
Λ.Τ.

Ήρθε η ώρα
 Έφτασε η ώρα να δοθεί τέλος στο σήριαλ που κρατά δεκαετίες - πιο πολύ κι απ' του Φώσκολου τα σήριαλ- αναφορικά με το όνομα, το οποίο πρέπει να φέρουν τα Σκόπια. Φήμες λένε πως η Αθήνα έχει αποδεχτεί σύνθετο όνομα που να εμπεριέχει το «Μακεδονία». Όπως και να 'χει όμως αυτά είναι ακόμα φήμες. Το θέμα είναι πως θα πρέπει να δοθεί λύση. Κι αν δε δοθεί από την Ελλάδα και τα Σκόπια, θα δοθεί από τις ΗΠΑ, που καίγονται να βάλουν τη μικρή χώρα των Βαλκανίων στο κλαμπ του ΝΑΤΟ και ακολούθως να εγκαταστήσουν στρατιωτικές δυνάμεις. Γιατί για τις ΗΠΑ το θέμα του ονόματος είναι μια λεπτομέρεια.
 Π.Ζ.

'Ηρθε και πέρασε
Η συνέντευξη της κ. Μπαζιάνα σκίασε την καθημερινότητα όσο μπόρεσε. Η σκιά, που έριξε, έφυγε αρκετά γρήγορα αφενός γιατί δε μας είπε και τίποτα συνταρακτικό -πέρα από το πόσο η ίδια συνταράσσεται στην επέτειο του δημοψηφίσματος και σπαράζει- αφετέρου γιατί τα προβλήματα είναι εδώ, παρόντα, υπάρχουν και σέρνονται άλυτα. Και με δάκρυα δε λύνονται. Το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, οι απεργίες, η φτώχεια, η παιδεία, οι πλειστηριασμοί αναβοσβήνουν το κόκκινο φωτάκι του sos με μεγαλύτερη συχνότητα από ποτέ. Και δεν καλύπτονται με συνεντεύξεις, ούτε καν κάτω από χαλί δεν μπαίνουν.
Π.Ζ.

Επανήλθε εντός συνόρων
Το έλυσαν το πρόβλημα μετά την παρέμβαση του δήμου και πλέον το Ζαγόρι εμφανίζεται στην Ελληνική επικράτεια και όχι στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, όπως συνέβαινε πριν λίγο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας την αγανάκτηση ντόπιων και επισκεπτών.
Γ.Χ.

Σύγχυση
Ο δαίμων, όχι του τυπογραφείου, αλλά του μυαλού «χτύπησε» χθες και έτσι, άθελά μας, προκαλέσαμε σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των δήμων που έχουν δώσει άδεια για τις γεωφυσικές έρευνες σε δημοτικές εκτάσεις. Συνολικά εμπλέκονται επτά δήμοι, πέντε εκ των οποίων έχουν δώσει την άδεια στην ανάδοχο κοινοπραξία. Ο δήμος Ζαγορίου «πάγωσε» την διαδικασία προκειμένου να γίνει ενημέρωση, ενώ ο δήμος Σουλίου αναμένει κάποιες ειδικές μελέτες που έχει ζητήσει, προκειμένου να αποφασίσει.
Γ.Χ.

Αν προλάβουν
Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιεί ξανά ο δήμος Ζαγορίου, που δικαίως αντιδρά για το θέμα των διοδίων. Παρά τις υποσχέσεις για ελεύθερη διέλευση των μονίμων κατοίκων. του Ανατολικού Ζαγορίου και της Βοβούσας από τα διόδια Δροσοχωρίου, όπως οι όμοροι οικισμοί του Μετσόβου, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Ας βιαστούν αν είναι να κινητοποιηθούν, γιατί σιμά-κοντά είναι και η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, οπότε θα κοπούν για όλους τα ελευθέρας.
Γ.Χ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

08.12.18 | Για τα περαιτέρω

Μόλις είχαν φτάσει, πολύ νωρίς το πρωί, στο mail του Ηπειρωτικού Αγώνα φωτογραφίες από τον...

06.12.18 | Πλάνη χωρίς αποκατάσταση

Δέκα και πλέον χρόνια εκκρεμεί ο αποχαρακτηρισμός ενός διατηρητέου κτιρίου επί της οδού...

05.12.18 | Ζητήματα καθαριότητας

Σας έχει τύχει να πάτε σε αρτοποιείο να αγοράσετε ψωμί και να φύγετε από το κατάστημα, γιατί οι...

04.12.18 | «Ανά την πόλη»

Αν κατηφορίσετε προς τον Μόλο, στρίψτε δεξιά από την πύλη του κάστρου στον υπέροχο δρόμο της...

01.12.18 | Κατόρθωμα

Το «οδοιπορικό» της αλληλογραφίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών φορέων για το ζήτημα των αυτοψιών...

30.11.18 | Για να ξέρουμε…

Απάντηση για τις καταγγελίες του δήμου Ζίτσας σε σχέση με τη λυματολάσπη, δεν υπήρξε την...

29.11.18 | Ο Οδοιπόρος…

Το έργο ξεκινά με σκοτάδι, αναστεναγμούς και τη μελωδία μιας κιθάρας. Την νιώθεις τη ζωή πάνω στη...

28.11.18 | Η δική μας δεσποινίς Μαργαρίτα…

Η δική μας δεσποινίς Μαργαρίτα –κι ας μην καταφέραμε ποτέ να τη γνωρίσουμε από κοντά- είχε τεράστια...