Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Χωρίς τσιγάρο

Η πρωτοβουλία της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου να δημοσιεύει τα καταστήματα όπου επιτρέπεται… ο καθαρός αέρας είναι μια σημαντική αρχή. Ήδη, η λίστα μεγαλώνει και ευχόμαστε σύντομα να μεγαλώσει κι άλλο. Και στο (κοντινό, ελπίζουμε) μέλλον να γίνει τόση, που να μη χρειάζεται πια να τη δημοσιεύουμε. Να γίνει, δηλαδή, ο κανόνας η εφαρμογή του νόμου και όχι η εξαίρεσή του.

Όσοι στις παρέες τους αποτελούν θλιβερή μειοψηφία (καπνίζουν, αλλά αρνούνται να το κάνουν σε εσωτερικούς χώρους ή δεν καπνίζουν και μαζεύουν τον καπνό των άλλων) γνωρίζουν πόσο βασανιστική είναι η απροθυμία των συνδαιτυμόνων τους να περιορίσουν έστω κατ’ ελάχιστον τη συνήθειά τους. Η έγνοια τους εξαντλείται στο να προσπαθούν –λίγο στην αρχή, μετά το ξεχνούν- να απομακρύνουν, κουνώντας τα χέρια τους, τον καπνό, που πηγαίνει στον δυσαρεστημένο διπλανό τους (θα το δείτε να το κάνουν συχνότερα, όταν δίπλα τους έχουν παιδιά). Μα ούτε λόγος να θυσιάσουν το επόμενο τσιγάρο.
Τ.Τ.

Το savoir vivre των καπνιστών

Βρεθήκαμε πρόσφατα σε παρέα καπνιστών, που κατά λάθος επέλεξε για τη διασκέδασή της χώρο όπου εφαρμοζόταν ο νόμος. Τα 2/3 της παρέας, που υποτίθεται πως θα συνδιασκέδαζε, πέρασαν το απόγευμά τους έξω στη βροχή. Οι υπόλοιποι μέσα. Το κάπνισμα είναι συνήθεια ακλόνητη, ισχυρή, όπως όλες οι εξαρτήσεις. Η συνήθεια, ωστόσο, είναι προϊόν μάθησης και άσκησης. Και όπως καθετί που μαθαίνεται, χρειάζεται επανάληψη για να εμπεδωθεί. Πάμε στοίχημα ότι αν η ίδια παρέα αναγκαζόταν (διά νόμου, όχι διά ροπάλου) να βρεθεί κι άλλες φορές σε τέτοιους χώρους, σύντομα οι καπνιστές θα θυσίαζαν το επόμενο τσιγάρο τους και ενδεχομένως και το μεθεπόμενο και θα μαθαίνανε εν τέλει να σέβονται τον νόμο, μα και το savoir vivre που διέπει κάθε συνεύρεση…
Τ.Τ.

Και μία με τις δημόσιες υπηρεσίες

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον αν η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου δημοσίευε και τις δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες απαγορεύεται το κάπνισμα, καθώς πολύ φοβόμαστε ότι η λίστα αυτή δε θα είναι πολύ μακρά. Πάντα, όμως, έχουμε την ελπίδα ότι μπορεί και να διαψευστούμε… Ίδωμεν.
Τ.Τ.

Απόβαση από Κέρκυρα

Σε νοσοκομεία Ιωαννίνων και Κέρκυρας θα έπρεπε να μετονομαστούν τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, καθώς ο αριθμός των πολιτών που καθημερινά καταφτάνουν για νοσηλεία και εξετάσεις στα Γιάννενα, φτάνει σε διψήφιο νούμερο και δε δικαιολογείται από τη βαρύτητα των περιστατικών. Αντίθετα, από την υπόλοιπη Ήπειρο, αλλά και από άλλες κοντινές περιοχές καταλήγουν στην πόλη -ως επί το πλείστον- μόνο περιστατικά που χρήζουν αντιμετώπισης σε τριτοβάθμια νοσοκομεία ή «έλκονται» από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους. Το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο ούτε από τους γιατρούς, ούτε από το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε ακόμη και από τους ίδιους τους ασθενείς, αφού θάλαμοι και κρεβάτια είναι γεμάτα από Κερκυραίους. Και σίγουρα κάποια εξήγηση πρέπει να υπάρχει, γιατί όσα προβλήματα και να παρουσιάζει το νοσοκομείο της Κέρκυρας, σίγουρα δεν είναι περισσότερα από αυτά άλλων κοντινών περιφερειακών νοσοκομείων. Προφανώς, όμως, επειδή εδώ και χρόνια το νοσοκομείο του νησιού παρείχε υπηρεσίες Κέντρου Υγείας και είχε πολλά κενά σε βασικές ειδικότητες, έχει απαξιωθεί στα μάτια των κατοίκων, που παίρνουν… των ομμάτιών τους και έρχονται στα Γιάννενα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, όσο και για τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων των Ιωαννίνων, που έχουν καταστεί διαπεριφερειακά.
Α.Τ.

Το… «βαρύ πυροβολικό»

Μπορεί να καθυστέρησαν να γίνουν οι ενημερωτικές ημερίδες για την υπόθεση των υδρογονανθράκων, αλλά, έστω κι έτσι, η βαρύτητα και η επιστημονική εγκυρότητα των ομιλητών που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες για να καταθέσουν τις απόψεις τους, είναι τέτοια που δύσκολα θα μπορούν να αμφισβητηθούν τα λεγόμενά τους. Πέρα από τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενδεχομένως και τον ίδιο τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλο, στις ημερίδες θα βρίσκονται κορυφαίοι καθηγητές, με εξειδίκευση στην έρευνα υδρογονανθράκων, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΓΜΕ, καθώς και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, γνωστός σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Όλο το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας δηλαδή. Αν κάποιοι θέλουν να τους αμφισβητήσουν και να συνεχίσουν να κινδυνολογούν για σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ.
Α.Τ.

Να τους δοθεί άσυλο

Για να  μιλήσουμε με βεβαιότητα πως οι οχτώ τούρκοι αξιωματικοί ήταν πραξικοπηματίες, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε το καθεστώς εναντίον του οποίου στράφηκαν. Θα μου πείτε τώρα πως και ο Παναγούλης -και τόσοι άλλοι- που αντιτάχτηκαν με σοβαρές ενέργειες στη Χούντα, πραξικοπηματίες ήταν για το καθεστώς. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά που, αν τη λάβουμε υπόψη μας, τέτοιου είδους πραξικοπηματίες όχι μόνο αθωώνονται, από την κοινή γνώμη τουλάχιστον, αλλά χαρακτηρίζονται και ως ήρωες. Και αυτό έχει να κάνει με το είδος του καθεστώτος στο οποίο αντιτάχτηκαν. Οι τούρκοι αξιωματικοί εναντιώθηκαν -αν αληθεύει αυτό- στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Άσχετα με τα κίνητρά τους, θα πρέπει να τους συγχαρούμε. Και να τους παράσχουμε άσυλο. Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει πως αν εκδοθούν, δε θα κινδυνέψουν.
Π.Ζ.

Ή πλαστικό ή τίποτα;

Δε διαφωνούμε καθόλου με το τέλος για τις πλαστικές σακούλες στα σουπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία πρέπει να εναρμονιστούμε, για δικό μας όφελος. Γιατί όμως στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει η επιλογή, έστω και επί πληρωμή, των χάρτινων σακουλών; Αυτών, που βλέπαμε εδώ και δεκαετίες στις αμερικάνικες ταινίες και απορούσαμε…
Γ.Χ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...

06.10.18 | Οι κυνηγοί… όλη νύχτα

Για το ότι μου πήρε σχεδόν όλη νύχτα να μην κλείσω μάτι την Πέμπτη, ευθύνεται ο καλός, ο αγαπημένος...