Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Το πανόραμα των σκιών του ρολογιού

Κάθε φορά που η εφημερίδα φιλοξενεί μια σημαντική έρευνα, που επιστρέφει σε μια ολόκληρη εποχή και φέρνει στο φως στοιχεία για την ιστορία της πόλης ή ενός τοπόσημου της, διαπιστώνουμε εμείς οι άνθρωποι του Η.Α. πόσο δυνατή και ζωντανή είναι σχέση του με τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Από προχθές που δημοσιεύσαμε την –κατά γενική ομολογία- εξαιρετική δουλειά του κ. Αλέξανδρου Μωυσή, συμπολίτες μας τηλεφωνούν ή μας βρίσκουν στον δρόμο και ρωτάνε ένα σωρό πράγματα σχετικά με τις δημοσιευμένες φωτογραφίες ή εντοπίζουν κι άλλες πληροφορίες, που προκύπτουν από τη λεπτομερή μελέτη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας αναγνώστης, που επισκέφτηκε τα γραφεία της εφημερίδας προχθές το απόγευμα και μας μετέφερε ολόκληρη συζήτηση στο καφενείο με φίλους, με αφορμή την εικόνα 2 της έρευνας και τη διαφωνία που είχαν μεταξύ τους σχετικά με εικονιζόμενο κτίριο και την… πορεία του αλόγου. Κι επειδή, μας ρωτήσατε πολλοί πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί το βιβλίο του Αλέξανδρου Μωυσή «Το Πανόραμα του Νεσίμ Λεβή», να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι βρίσκεται ήδη στις προθήκες του Public και του βιβλιοπωλείου Αναγνώστης. Τ.Τ.


Αγίασμα, το συμπυκνωμένο
Γράφαμε προχθές –χωρίς ίχνος υπερβολής- για τον συμπολίτη μας, που πήγε να παραλάβει από την εκκλησία του Άι Γιώργη αγίασμα με την κατσαρόλα του και για τη γυναίκα στο Αρχιμαντρειό, που είχε μαζί της δυο μπουκάλες για τον ίδιο σκοπό. Δε στεκόμαστε στο κατά πόσο αγιασμένο (από ποιον, πώς και γιατί) είναι το νερό, γιατί δε θέλουμε ούτε να κολάσουμε, ούτε να αμφισβητήσουμε πίστεις και αξιώματα, μέρες που είναι. Θα σταθούμε, όμως, στη μαρτυρία άλλης αναγνώστριας, που πήγε τη μέρα των Φώτων να πάρει κι εκείνη λίγο αγίασμα στον Άι Γιώργη και όταν διαμαρτυρήθηκε για την πολύ μικρή ποσότητα που της διατέθηκε, οι υπεύθυνοι της πρότειναν να πάει σπίτι της και να… το αραιώσει. Διότι, όπως πολύ καλά ενδεχομένως να γνωρίζει το ποίμνιο, το αγίασμα είναι συμπυκνωμένο και προτείνεται η αραίωσή του, καθώς θαύματα, όπως εκείνα τα παλιά, που πολλαπλασιάζονταν πέντε άρτοι και δυο ιχθείς, δε γίνονται πια και οι καιροί είναι δύσκολοι, για να αναδείξουν νέα…
Τ.Τ.


Σκέτη ζήλεια
Στο στόχαστρο του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ έχει μπει ο «μοιράζω πολλά λεφτά», επιχειρηματίας στη χώρα μας, Ρωσοπόντιος κ. Ιβάν Σαββίδης. Θεωρεί τον επιχειρηματία ως το «μακρύ χέρι του προέδρου Πούτιν» στη χώρα μας και συνάμα έναν παράγοντα, που εναντιώνεται στα αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα διαπιστώνει -όχι μόνο αυτός- τις θερμές σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με την κυβέρνηση και επισημαίνει την πρόβλεψη του συνεργάτη του Πούτιν πως «ο Κυριάκος δε θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Τελικά είναι να μη σε ζηλεύουν σ' αυτή τη χώρα. Αν σε ζηλεύουν, στάζεις χολή.
Π.Ζ.

Και λίγα είναι
Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται υπερβολικό το ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα βάλει έως και 2 εκ. ευρώ επιπλέον στα ταμεία του από τον εξορθολογισμό των στοιχείων για τα δημοτικά τέλη, ωστόσο το νούμερο μπορεί να είναι και μικρό. Στη Ζάκυνθο, που έγινε μια παρόμοια διαδικασία, αποκαλύφθηκε πως χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες απέκρυπταν από τον δήμο -ενδεχομένως επί δεκαετίες- από λίγες δεκάδες μέχρι αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά, καταβάλλοντας στην πραγματικότητα ένα... συμβολικό ποσό για τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Το αποτέλεσμα των ελέγχων που έγιναν το 2011 ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Αντί για 2, 8 εκατ. τετραγωνικά για τα οποία καταβάλλονταν δημοτικά τέλη, μετρήθηκαν 6, 2 εκατομμύρια τετραγωνικά, δηλαδή 215% περισσότερο Περαιτέρω, εντοπίστηκαν περισσότερα από 15.000 κτίρια που ηλεκτροδοτούνταν χωρίς να έχουν ρολόι ΔΕΗ (δηλαδή… από του γείτονα), 4.329 κτίσματα που στους καταλόγους της ΔΕΗ είχαν… μηδενική επιφάνεια και 2.831 κατασκευές με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών. Αν όλα αυτά συνυπολογιστούν, τότε προκύπτει ότι ο δήμος έχανε περισσότερα από 6, 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα ερώτημα, βέβαια, είναι αν ο δήμος Ιωαννιτών θα αρκεστεί στην αποκατάσταση των στοιχείων και στην από εδώ και στο εξής ορθή πληρωμή ή θα διεκδικήσει και χρήματα από το παρελθόν.
Α.Τ.


Θετικά τα μηνύματα
Στην πράξη θα φανεί αν απέδωσε η εκστρατεία ενημέρωσης της περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων και των οργανωμένων αγροτικών φορέων σχετικά με το πρόγραμμα των νέων αγροτών, ωστόσο φαίνεται πως το ενδιαφέρον που εκφράζεται, είναι μεγάλο. Στα γραφεία της Ένωσης Αγροτών απευθύνθηκε μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων, σύμφωνα με τα στελέχη του Συνεταιρισμού, και μάλιστα υπερτριπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση που υπήρξε άγονη. Η δεύτερη πρόσκληση αναμένεται ακόμη, αν και η προδημοσίευση έχει γίνει από το καλοκαίρι. Το «στοίχημα», βέβαια, δεν είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά να υπάρξουν νέοι που θα ασχοληθούν με τρόπο βιώσιμο στον πρωτογενή τομέα και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.
Γ.Χ.

Σε λάθος άνθρωπο
Την… όρεξη πολλών για απαλλαγές από την καταβολή διοδίων άνοιξε η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Ανάμεσα σε αυτούς –και δικαιολογημένα- οι εκπαιδευτικοί, που διαμένουν στα Γιάννενα και αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά σε σχολεία είτε του Μετσόβου, είτε των γειτονικών νομών, με αποτέλεσμα να βλέπουν ένα σημαντικό μέρος του μισθού τους να καταλήγει στα διόδια. Χθες, το κατώφλι του γραφείου του περιφερειάρχη πέρασαν οι πρόεδροι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, ζητώντας του να παρέμβει και για λογαριασμό τους. Δεν είναι κακό, αλλά μάλλον λάθος πόρτα χτυπάνε, γιατί, αν ήταν στο χέρι του Αλ. Καχριμάνη, θα τους είχε απαλλάξει. Τόσο μακριά είναι η Αθήνα για να εκθέσουν το αίτημά τους στον υπουργό ή δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού;
Α.Τ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...

06.10.18 | Οι κυνηγοί… όλη νύχτα

Για το ότι μου πήρε σχεδόν όλη νύχτα να μην κλείσω μάτι την Πέμπτη, ευθύνεται ο καλός, ο αγαπημένος...