Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Οι «Άγιοι» είναι δίπλα μας

Τις πιο θερμές ευχές για τα Χριστούγεννα κι ας μην ξεχνούμε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Μπορεί να κάθονται δίπλα μας, αλλά να μη γνωρίζουμε την ιστορία τους. Όταν διαβάζαμε σχετικό άρθρο για τη γιορτή του Ασύλου Ανιάτων Αθηνών, μαθαίναμε συγχρόνως και για εκείνους, που έταξαν τον εαυτό τους, χωρίς να δυσανασχετούν, για να υπηρετούν συνανθρώπους μας, που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη από αγάπη και φροντίδα. Υποκλινόμαστε σ’ αυτούς, που επιτελούν ένα τόσο σπουδαίο το λειτούργημα και αφιερώνουν τη ζωή τους, όλες τις μέρες του χρόνου, σε ανήμπορους ανθρώπους. Λ.Τ.

Σίριαλ χωρίς τέλος
Δε φαίνεται να έχει τέλος η υπόθεση των «Market In», καθώς η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή δικαστηρίου, με την οποία οι πρώην εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» πρέπει να επαναπροσληφθούν, χωρίς να απολυθεί κανένας από τους νεοπροσληφθέντες, επικαλούμενη ότι δεν έχει τα αναμενόμενα κέρδη. Και όπως όλα δείχνουν, το όλο σίριαλ θα συνεχιστεί με νέα επεισόδια και τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία.
Α.Τ.

Χειρότερη κι από κοκκύτη
Και ήρθε ο καιρός, που κανένας δεν περίμενε και θυμηθήκαμε όλες τις παλιές παιδικές ασθένειες, που περάσαμε ή δεν περάσαμε μικρά. Και φτάσαμε –γονείς πια- να αναμετριόμαστε μεταξύ μας ποιος νόσησε από τις περισσότερες και να αφηγούμαστε ιστορίες που οι δικοί μας μάς πηγαίνανε σε συμμαθητές ή γειτονόπουλα, που ασθενούσαν, για να κολλήσουμε κι εμείς. Μαγουλάδες, ανεμοβλογιά, ιλαρά, κοκκύτης. Αυτόν δε τον τελευταίο πολύ τον φοβόμασταν να τον περάσουμε μικροί, γιατί ο βήχας ήταν επίμονος, διαρκής και παροξυσμικός. Χώρια που γύρω απ’ αυτή την παιδική ασθένεια είχαν πλαστεί ένα σωρό μύθοι, που την κάνανε ακόμη πιο τρομακτική. Μαζί με εκείνες, λοιπόν, τις παλιές παιδικές ασθένειες, που φαίνεται να επιστρέφουν δριμύτερες, έκανε την εμφάνισή του και ο φοβερός και τρομερός κοκκύτης, που ταλαιπωρεί τα παιδιά για ένα τρίμηνο περίπου και τίποτε –αντιβηχικά σιρόπια, αντισταμινικά ή αντιβίωση- δεν τον πτοεί. Δυστυχώς, την εμφάνισή του τη χρωστάμε στο γνωστό αντιεμβολιαστικό κίνημα, με αποτέλεσμα -μαζί με τα παιδιά που οι γονείς τους δεν εμβολίασαν ποτέ- να ταλαιπωρούνται και όσα εμβολιάστηκαν, μα δεν είναι διά βίου προστατευμένα. Βλέπετε, κανείς δεν προέβλεψε ότι θα υπήρχαν γονείς –επικίνδυνα εύπιστοι και αβάσταχτα επιρρεπείς στη συνωμοσιολογία- που θα εξέθεταν σε θανάσιμο κίνδυνο όχι μόνο τα παιδιά τους, μα και τα παιδιά άλλων -εχεφρόνων και ευσυνείδητων- γονιών. Τελικά, η ημιμάθεια και η σχάση από την πραγματικότητα και την ευθύνη είναι η χειρότερη ασθένεια ενηλίκων, χειρότερη κι από την ερυθρά και τον κοκκύτη.
Τ.Τ.

Χωρίς μουσική
Η πόλη –όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη- είναι πολύ όμορφα στολισμένη και το προχθεσινό χιόνι, παρόλο που ελάχιστα κράτησε, συμπλήρωσε τη γιορτινή ατμόσφαιρα και μεγάλωσε την προσμονή μας για τα φετινά Χριστούγεννα. Εκείνο που πολύ εκτιμούμε φέτος –και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να το εκτιμούμε και τις επόμενες μέρες- είναι η ησυχία: που δεν ακούγονται, δηλαδή, μουσικές (χριστουγεννιάτικες και μη) στην αγορά. Θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι όλο εκείνο το μουσικό background, που μέχρι να κλείσουν τα μαγαζιά έπαιζε και ξανάπαιζε μονότονα το ίδιο, ήταν σαν να εκβίαζε –σχεδόν ψυχαναγκαστικά- να γεννηθεί η λαχτάρα για τις γιορτές και τις αργίες και μάλλον επιβράδυνε ή ακύρωνε τη διαδικασία, παρά την επιτάχυνε ή την ενίσχυε. Ευχαριστούμε που φέτος θα έχουμε να ανεχτούμε –όσοι φέρουμε βόλτα τη μέρα της Παραμονής- μόνο τα τύμπανα και τα κλαρίνα. Κι ελπίζουμε σε περισσότερη ακόμη ησυχία τις επόμενες χρονιές, που θα’ ρθουν…
Τ.Τ.

Ένα διαφορετικό κυνήγι στα Τζουμέρκα
Μετά το Ζαγόρι, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια προορισμό για τους λάτρεις της τρούφας, και τα Τζουμέρκα αρχίζουν σιγά-σιγά να προσελκύουν επισκέπτες από το εξωτερικό, που μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στη συγκομιδή της τρούφας.
Το κυνήγι της τρούφας, που έχει ιδιαίτερα υψηλή τιμή στην αγορά αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αποτελεί πλέον και ένα αντικείμενο εναλλακτικού τουρισμού, για όσους, με ή χωρίς τα συμπαθή τρουφόσκυλα, αναζητούν τον γευστικό μύκητα. Εξάλλου, σίγουρα ένα πράγμα που διαθέτουν σε αφθονία τα Τζουμέρκα, είναι δέντρα και θάμνοι, στις ρίζες ορισμένων εκ των οποίων αναπτύσσεται η τρούφα.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, «Ισραηλινοί, Γερμανοί και Αυστριακοί έχουν πλημμυρίσει τα Τζουμέρκα προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκομιδή της τρούφας». Η «πλημμυρά» αποτελεί μάλλον υπερβολή, ωστόσο, τα Τζουμέρκα πράγματι ανεβαίνουν συνεχώς τουριστικά και είναι βέβαιο πως πολλοί από τους επισκέπτες αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες.
Γ.Χ.

Το «αγκάθι» του αξονικού
Συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» για το νοσοκομείο της Άρτας η βλάβη του πεπαλαιωμένου- αξονικού τομογράφου, που παραμένει εκτός λειτουργίας. Το θέμα έφτασε στη Βουλή από τους τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Φωτήλα και Βασίλη Οικονόμου, που τονίζουν ότι αποτέλεσμα είναι να δεσμεύεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για εξέταση ασθενών στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα, και, φυσικά, η ταλαιπωρία των ασθενών.
Πριν από ένα μήνα, η ΠΟΕΔΗΝ είχε προβεί στην ίδια καταγγελία, με τον διοικητή του νοσοκομείου να απαντά ότι η διαδικασία για την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου, που θα μπορεί να εξυπηρετεί και παιδιατρικά περιστατικά, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.
Προφανώς, οι ρυθμοί δεν είναι τόσο ταχύτατοι όσο ισχυρίζεται ο διοικητής, παρά τις καλές προθέσεις, και ενδεχομένως το νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε φροντίσει για την επισκευή του παλιού αξονικού, έστω προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Γ.Χ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...

06.10.18 | Οι κυνηγοί… όλη νύχτα

Για το ότι μου πήρε σχεδόν όλη νύχτα να μην κλείσω μάτι την Πέμπτη, ευθύνεται ο καλός, ο αγαπημένος...