Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ημερολόγιο, κάλαντα και ειδήσεις

Με μια είδηση συνοδεύονται οι ευχές του προέδρου του Διαζώματος Σταύρου Μπένου για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, που περιλαμβάνουν επίσης κάλαντα και ένα ημερολόγιο για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Η είδηση είναι πως η λειτουργία της «Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018, με μια εναρκτήρια εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στην τουριστική αγορά και τους πολίτες το προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, και θα οργανωθεί σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως ανακοινώνει, επίσης, ο κ. Μπένος, το Διάζωμα θα αφιερώσει το έτος 2018 και το Διαζωματικό ημερολόγιο 2018 στην «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», ενώ και τα Διαζωματικά κάλαντα είναι αφιερωμένα στην Ήπειρο, με τους στίχους να είναι χαρακτηριστικοί: «Καλήν ημέρα άρχοντες/ και των ονείρων εκδρομείς/ και της Ηπείρου όχημα/ στο χτίσιμο της διαδρομής. Δώστε για το ‘18/ όλη σας την ενέργεια/ με αίσθημα και με ορμή/ και ύμνους στη συνέργεια». Α.Τ.

Εικόνες του Κάστρου

Μια χαλασμένη βρύση, υποτυπώδης φωτισμός, κλαδιά που κόπηκαν και παραμένουν σε μια στοίβα εδώ και ημέρες και ένα πλακόστρωτο που γλιστράει και χωρίς να χρειαστεί να βρέξει ή να υπάρχει πάγος. Εικόνες στην κεντρική είσοδο του Κάστρου. Φανταστείτε και να μην ήταν από τα σημεία που επισκέπτονται σχεδόν όλοι όσοι φτάνουν στην πόλη για τις ημέρες των εορτών. Κρίμα να πετυχαίνουμε στα μεγάλα και να τα χαλάμε στα μικρά, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Α.Τ.Η ενημέρωση άργησε μια μέρα
Για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, αν και θα περίμενε κανείς ότι αυτές θα προκαλούνταν νωρίτερα, τη στιγμή που δυο χρόνια τώρα γι’ αυτή την ιστορία μιλάμε. Αλλά, θα πείτε, τώρα ήγγικεν η ώρα, που είναι να ξεκινήσει η έρευνα. Κι όλα εμείς σ’ αυτή τη χώρα τα κάνουμε την τελευταία στιγμή, βιαστικά και τσαπατσούλικα. Γιατί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα έπρεπε οι ίδιοι οι άνθρωποι, που έχουν αντίρρηση γι’ αυτό, να ξεκινήσουν τον δημόσιο διάλογο και να επιμείνουν μέχρι εξαντλήσεως επιχειρημάτων και μέχρι κι η τελευταία σκοτεινή (αν υπάρχει τέτοια) πλευρά του εγχειρήματος να έρθει στο φως. Άλλωστε, κανείς δεν είπε ότι ορισμένες από τις επιφυλάξεις δεν είναι εύλογες, μα αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν συλλήβδην να ακυρώσουν όλη την προσπάθεια. Αλλά, για να αρθούν αυτές, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή, επιστημονική και τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού, για να μην αναπαράγονται όλοι οι εφιάλτες που ο καθένας έχει στον νου του, όταν ακούει τη φράση «εξόρυξη υδρογονανθράκων». Ποιος θα το κάνει, εκτός από την άμεσα ενδιαφερόμενη και εμπλεκόμενη στη διαδικασία εταιρεία; Κανείς. Και μια τέτοια ενημέρωση -όσες καλές προθέσεις κι αν έχει-θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μονομερής, ιδίως σ’ έναν τόπο που έμαθε πρώτα να βγαίνει από τα ρούχα του κι έπειτα να ακούει (όποτε ακούει). Και κάπως έτσι πάλι φτάσαμε να ξορκίζουμε φαντάσματα ή και πραγματικές -αν θέλετε- απειλές με συνοπτικές διαδικασίες και πιασάρικα συνθήματα, αποφεύγοντας τον τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο. Νέο πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται, λοιπόν, για την αντιπαράθεση εν Ελλάδι και δη εν Ηπείρω. Και το ΥΠΕΚΑ τηρεί τη γνωστή (κι από άλλες παρόμοιες υποθέσεις) σιγή ιχθύος, μέχρι και τούτη η επένδυση να πάει άκλαφτη.
Τ.Τ.

Νέα εποχή, νέες περικοπές
Τους πρώτους μήνες του 2018 θα καταφτάσουν στα σπίτια συνταξιούχων τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεών τους, ελαφρώς διαφορετικά από τα άλλα. Καθώς σ’ αυτά του νέου έτους θα έχει προστεθεί και μια ειδική ένδειξη, όπου θα αναγράφεται το ποσό που θα καταργηθεί ή θα περικοπεί εκ νέου από τη σύνταξή τους το 2019, μειώνοντας δραματικά κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν τα λέμε εμείς οι κακόβουλοι αυτά. Τα συμφωνήσαμε με τους εταίρους (αυτούς που το μακρινό 2012 ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας έλεγε ότι… θα απελάσει -δεν ξέρω αν το θυμάστε και αυτό). Είναι που τούτη η κυβέρνηση θα στηρίξει τη μεσαία τάξη και θα κάνει δίκαιη αναδιανομή πλούτου. Είναι και που ο κ. Κατρούγκαλος μεταρρύθμισε τόσο το ασφαλιστικό, που όμοιό του δε θα βρείτε στον κόσμο όλο. Είναι και που τούτη τη φορά σωθήκανε τα ψέματα και ό,τι με ευκολία πιστέψαμε θα το λουστούμε όλοι αδιακρίτως (εύπιστοι και μη).
Τ.Τ.

Ευχέλαιο στην… πλατεία
Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο ή «Πύργος του Τάτλιν», που στήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης την περασμένη Δευτέρα. Ασκήθηκε -λέει- κριτική από την αντιπολίτευση, δόθηκαν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή, επικεφαλής παράταξης που  ήθελε να τοποθετήσει άλλο δένδρο –κλασικό- δήλωσε ότι αντί για δέντρο θα διαθέσει το ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό. Σοβαρά πράματα, δηλαδή. Εκτονώθηκε η κρίση επίσημα τουλάχιστον, γιατί η συζήτηση από το φιλοθεάμον κοινό συνεχίζεται. Μάλιστα ο σύλλογος κυριών -η Παντάνασσα -της τοπικής κοινότητας Αγία Θέκλα Νομού Ιωαννίνων, σύλλογος των παραδόσεων και εκ-πολιτισμού, επιμένει να κάνει ευχέλαιο στην πλατεία έτσι για εξορκισμό του κακού. Και του χρόνου.
Σ.Κ.

Με  τέχνη και μεράκι
 Έπιασαν οι βροχές για τα καλά και ακόμη υπάρχουν πολλά υπολείμματα άμμου, τσιμέντου και παρόμοιων υλικών που περιφέρονται στις άκρες των ανακαινισμένων πεζοδρομίων στις τρεις πλευρές της Ακαδημίας και κυρίως στις οδούς Σαλαμάγκα και Αράπη. Κρίμα, γιατί τα υλικά αυτά θα τα δεχθούν οι σκάρες των ομβρίων υδάτων, θα βουλώσουν και θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι και πάει λέγοντας. Όμως τι να πούμε για τη συγκεκριμένη πλακόστρωση, την αλφαδιά και τους αρμούς της, όλα με τον διαβήτη, που λέμε. Μπράβο στην ομάδα των τεχνικών που δούλεψε εκεί και μπράβο στον καλλιτέχνη Κυριάκο Γεωργιάδη, δοκιμασμένο πλακά στην Γιαννιώτικη κοινωνία, που έβαλε όλο του το μεράκι. Αλλά και ο Παναγιώτης Κονταξής τσιμεντάρισε τα κράσπεδα κι έφραξε πλήρως τις χαραμάδες μεταξύ πεζοδρομίων και τοίχων της Ακαδημίας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα αργήσουμε πολύ να δούμε εκεί τσουκνίδες και αγριοσυκιές που μέχρι πρότινος έφταναν και τα δύο μέτρα ύψος.
Κ.Δ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...

06.10.18 | Οι κυνηγοί… όλη νύχτα

Για το ότι μου πήρε σχεδόν όλη νύχτα να μην κλείσω μάτι την Πέμπτη, ευθύνεται ο καλός, ο αγαπημένος...