Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Γκρεμίσατε τον πύργο

Υπάρχουν οι ακτιβιστές που σκορπίζονται καθημερινά σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης για να υπερασπιστούν αυτό στο οποίο βαθιά πιστεύουν και υπάρχουν και οι ακτιβιστές του πληκτρολογίου, που θαρρούν ότι επειδή υπόγραψαν μια καταδίκη ενός αποτρόπαιου γεγονότος ή επειδή κάλεσαν μέσω κοινωνικών δικτύων μερικούς νοματαίους για να ανατρέψουν ένα τετελεσμένο, έχουν κάνει το χρέος τους στην κοινωνία. Μαζεύτηκαν, που λέτε, 1000 άνθρωποι σε μια σελίδα στο Facebook, που καλούσε τους πολίτες των Ιωαννίνων να πάνε να ξηλώσουν την περασμένη Παρασκευή τον πύργο του Τάτλιν από την κεντρική πλατεία. Φαινόμενο σύνηθες στα social media, προκειμένου να εκτονώσει ο κάθε πικραμένος τον θυμό και την έντασή του. Δεν το περιγελούμε. Έχει αποτέλεσμα, γιατί κατευνάζει. Πρακτικά, ωστόσο, σπανίως όσοι μαζεύονται κάτω από μια ανάρτηση και κάνουν like, φτάνουν να σηκωθούν από την καρέκλα τους και να πάνε στο προγραμματισμένο ραντεβού τους. Τ.Τ.

Αστεία πράγματα
Γι’ αυτό και μας έκανε μεγάλη εντύπωση, που θορυβήθηκαν συμπολίτες μας από τη συνάντηση, που είχε οριστεί για την αποφράδα εκείνη μέρα, και έφτιαξαν ομάδα περιφρούρησης του «δέντρου», που ασφαλώς ουδέποτε χρειάστηκε να αντιδράσει, καθώς
ποτέ κανείς δεν πήγε στην κεντρική πλατεία για να γκρεμίσει τον πύργο. Βέβαια, εν συνεχεία, για να δικαιολογήσουν το ότι δε φάνηκαν χρήσιμοι, είπαν ότι φοβήθηκαν να πλησιάσουν όσοι είχαν βάλει κακό με τον νου τους. Στην πραγματικότητα, όμως,
όλοι όσοι έχουμε έστω και μια μικρή εμπειρία από κοινωνικά δίκτυα, ξέραμε ότι δε θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.
Όσοι ασχολούνται με τον εθελοντισμό, εμπλέκονται σε συλλόγους και έχουν αποπειραθεί με το παράδειγμά τους και τη δράση τους, να ξεσηκώσουν τον σημερινό Έλληνα να δράσει ή να βγει στους δρόμους, έχουν πικρή πείρα από τη μηδενική ανταπόκριση που θα βρούνε. Ο μέσος Έλληνας δεν πηγαίνει σε συνελεύσεις πολυκατοικίας, που γίνονται ακριβώς κάτω από το σπίτι του, θα βάλει παπούτσι, μπουφάν και ενδεχομένως σκούφο να βγει έξω στο
κρύο να πάει να ξηλώσει έναν πύργο, που στήθηκε σε μια πλατεία από την οποία σπανίως περνάει; Αστεία πράγματα.
Τ.Τ.

Συνάντηση με τη φρίκη
Η πράξη είναι από μόνη της τόσο σκληρή και απάνθρωπη, που ούτως ή άλλως δε χωράει
στον νου μας, ακόμη και τώρα που επιβεβαιώθηκε η είδηση της δολοφονίας τριών ανθρώπων και της αυτοκτονίας του δράστη, μολονότι κάθε μέρα που περνά, οι λεπτομέρειες αποκαλύπτονται και σοκάρουν. Όσες, δηλαδή, μπορούμε πια να διαβάζουμε ή να ακούμε, καθώς οι αντοχές μας στο απόκοσμο και το παράλογο ευτυχώς ακόμη είναι πεπερασμένες.
Αρκετοί Γιαννιώτες, όμως, που ήταν στην ομιλία του Κώστα Σημίτη το βράδυ της Τετάρτης, σαστίζουν ακόμη περισσότερο στη σκέψη ότι σίγουρα κάπου θα είδαν τον δράστη και αυτόχειρα, ενδεχομένως να στεκόταν διακριτικά δίπλα τους στην εκδήλωση ή να απολάμβανε το ποτό του στην πολυθρόνα πίσω τους στο μπαρ του ξενοδοχείου, όπου έγινε η ομιλία. Από εκείνο το βράδυ ποιος να το έλεγε ότι θα ξημέρωνε μια Δευτέρα, δύσκολη και βαριά, και θα ανακαλούσαμε τη στιγμή που τα μάτια του συνάντησαν τα δικά μας ή πέρασε δίπλα μας σε απόσταση αναπνοής ένας άνθρωπος που στάθηκε ικανός, λίγες μέρες μετά, να αφαιρέσει τη ζωή ακόμη και του ίδιου του παιδιού, πριν αφαιρέσει τη δική του. Κι αυτή η τυχαία συνάντηση με το φρικτό και το απεχθές εξακολουθεί να ανατριχιάζει.
Τ.Τ.

Εορτασμός μετ’ εμποδίων
Λόγω Χριστουγέννων, όπως συνηθίζεται, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί της πόλης οργανώνουν τις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις , όπου οι μαθητές , αλλά και οι γονείς  απολαμβάνουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα . Αν κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε μία παρόμοια εκδήλωση τούτο οφείλεται στην ιδιαιτερότητά της. Πρόκειται για την πολύ καλή εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Μητρόπολης  Ιωαννίνων στην αίθουσα της πρώην ΖΠΑ την Δευτέρα το βράδυ. Κατάμεστη η αίθουσα, καλή η οργάνωση ,   με τους μικρούς να  ξεχωρίζουν για τις….. θεατρικές τους δεινότητες. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι πάνω από τον Σταθμό πλανάται καιρό τώρα η δαμόκλεια σπάθη της διακοπής λειτουργίας του λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, πέρα από την καθυστέρηση δεδουλευμένων Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα το προσωπικό συμμετείχε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ –ΓΣΕΕ. Το θέμα είχε απασχολήσει και παλιότερα την στήλη, όπως απασχολεί άλλωστε και την Διοίκηση του βρεφονηπιακού σταθμού . Ο κίνδυνος πάντως παραμένει.
Σ.Κ.

Νέα παιδιά στο τιμόνι
Ταξιδεύουμε τακτικά προς Αθήνα με το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και η θετική άποψή μας για τους νέους (σε ηλικία) οδηγούς ολοένα και εδραιώνεται. Νέοι άνθρωποι στο τιμόνι με άψογη συμπεριφορά, πεντακάθαρη παρουσία και εξαιρετικοί στην οδήγηση.  Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου 2017 ταξιδέψαμε για την Αθήνα με το δρομολόγιο express   μία η ώρα το μεσημέρι με  ένα άνετο λεωφορείο SCANIA που έφερνε τις πινακίδες  ΙΝΤ  7020. Ο οδηγός του  τέλειος. Αυτός κι αν ήταν εκλεκτός, αφού έφερνε όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά συν τον πλούτο γνώσεων και την άψογη εκφορά του λόγου. Μπράβο του, αλλά και  τα εύσημα στο ΚΤΕΛ για παρόμοιες επιλογές.
Κ.Δ.  

Δε θα μαζεύονται
Ειλικρινά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε την επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος να καθυστερεί την οργάνωση των ενημερωτικών ημερίδων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή. Όσο η υπεύθυνη ενημέρωση καθυστερεί, τόσο βρίσκουν γόνιμο έδαφος όσοι αντιδρούν. Κι αν αργήσει κι άλλο, τότε σίγουρα οι αντιδράσεις θα έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις που δε θα μαζεύονται. Και μπορεί η υπόθεση να είναι διαφορετική από τις Σκουριές, όπως είπε χθες ο περιφερειάρχης, αλλά σε φαινόμενα Σκουριών μας βλέπω να καταλήγουμε.
Α.Τ.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...

06.10.18 | Οι κυνηγοί… όλη νύχτα

Για το ότι μου πήρε σχεδόν όλη νύχτα να μην κλείσω μάτι την Πέμπτη, ευθύνεται ο καλός, ο αγαπημένος...