Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Noel du coeur

Bienvenue a notre fête. Έτσι μας υποδέχτηκε μαθητές, δασκάλους, γονείς και φίλους η σχολική σύμβουλος Γαλλικών κ. Χάιδω Νάτση στη γιορτή «Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας» την Παρασκευή το πρωί στα Παλιά Σφαγεία.

Πλήθος μαθητών είχαν κατακλύσει την αίθουσα περιμένοντας τη σειρά τους, για να τραγουδήσουν για την ομορφότερη γιορτή του χρόνου και να προσφέρουν ένα συμβολικό δώρο αγάπης σε όλα τα παιδιά και τους μεγάλους, με τις φωνές τους, τις κιθάρες και τα βιολιά, το πιάνο και τα μεταλλόφωνά τους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου και των εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας, που φέτος μόλις ξεκίνησε και αγκαλιάστηκε από πολλά σχολεία της πόλης, τόσα που στο τέλος οι διοργανωτές της αναγκάστηκαν να μη δεχτούν άλλες συμμετοχές.

Η εκδήλωση βασίστηκε στην ιδέα του ημερολογίου της προσμονής, μια συνήθεια που έρχεται από τον ευρωπαϊκό Βορρά και υιοθέτησαν και τα δικά μας παιδιά. Για κάθε μέρα του Δεκέμβρη ως τη μέρα των Χριστουγέννων, οι μαθητές της πόλης ετοίμασαν από ένα δώρο-ευχή. Στο τέλος του πρώτου μέρους της γιορτής καθένα διάβαζε την ευχή του και την κρεμούσε στο δέντρο των ευχών. Αγάπη, χαμόγελο, αξιοπρέπεια, ευτυχία, υγεία, ευημερία, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη, ισότητα και πάνω στην κορφή του κρέμασαν την τελευταία και σπουδαιότερη απ’ όλες: ειρήνη.

Τ.Τ.


Το μήνυμα των Χριστουγέννων της καρδιάς μας

Δεν ήταν μόνο που γέμισε ο χώρος από παιδικές φωνές και χριστουγεννιάτικες μελωδίες, οι περισσότερες τραγουδισμένες στα γαλλικά, ήταν και που το μήνυμα των Χριστουγέννων πέρασε σε παιδιά και σε μεγάλους με τον ομορφότερο τρόπο –συμβολικό και βαθιά συγκινητικό: στο δημοτικό σχολείο Μαρμάρων, όπου λειτουργεί τμήμα υποδοχής προσφύγων, συμμετείχαν και τα προσφυγόπουλα. Κι έτσι όπως βλέπαμε όλα τα παιδιά να φοράνε τα αγιοβασιλιάτικα σκουφιά τους, σκυμμένα πάνω στα μεταλλόφωνά τους ή χαρούμενα να κουνάνε τις μαράκες τους, για να τραγουδήσουν τα Χριστούγεννα σε ρυθμό τζαζ, δεν ξεχωρίζαμε κανένα από τ’ άλλο. Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας (αυτής που καμιά φορά ξεχνάμε πόσο πολύ έχει ανάγκη να αγαπήσει) είναι από εκείνες τις πρωτοβουλίες που φωτίζουν ακόμη περισσότερο τις γιορτινές μέρες και που χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι, για να θυμηθούμε όλες αυτές τις ευχές, που καμιά φορά λησμονούμε να ανταλλάξουμε μεταξύ μας…

Τ.Τ.


Πολλές ευχές

Αυξάνεται κατά 40 εκ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί ως «κοινωνικό μέρισμα» με σκοπό να το λάβουν και κατηγορίες πολιτών που πριν δεν το δικαιούνταν. Αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση, ώστε να «αμβλυνθούν» οι ανισότητες. Και αυτό αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα πως η φιλεύσπλαχνη κυβέρνησή μας σκέφτεται πριν από εμάς, για εμάς. Δεν περίμενε, δηλαδή, να ακούσει τα παράπονα και τις κατηγορίες και προνόησε. Ας είναι καλά που, με το βοήθημα που δίνει αυτές τις μέρες, θα κάνει ο κόσμος γιορτές. Κι ας της ευχηθούν οι δικαιούχοι κάθε ευτυχία και μακροημέρευση. Πού θα ξαναβρεθούν τέτοιοι άνθρωποι να σκέφτονται τον πλησίον τους;

Π.Ζ.


Τα σπάει... Οι κατασχέσεις τον Οκτώβριο με τους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεπερνούν πλέον τους ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι αθροιστικά έως το τέλος Οκτωβρίου αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, έχουν υποστεί 1.014.295 εκατομμύρια φορολογούμενοι με αύξηση 22.903 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός διενεργεί περίπου 1.000 κατασχέσεις σε ημερήσια βάση. Η κυβέρνησή μας, όπως καταλαβαίνετε, σπάει κοντέρ και ρεκόρ. Να 'ναι καλά, μέρες που 'ρχονται.

Π.Ζ.


Καλώς τα δεχθήκαμε

Σε λειτουργία τέθηκε από την Πέμπτη ο σταθμός διοδίων στο Δροσοχώρι, όπως και τρεις άλλοι (σε Ευζώνους, Μεστή και Ιεροπηγή) επί του οδικού άξονα της Εγνατίας οδού. 1,2ο ευρώ καλούνται ήδη από προχθές το πρωί να καταβάλουν οι οδηγοί στα διόδια Δροσοχωρίου, ενώ από 2,40 σε 2,10 ευρώ μειώθηκε το αντίτιμο στους σταθμούς διοδίων Τύριας και Μαλακασίου. Καλώς τα δεχθήκαμε, λοιπόν, και μένει να δούμε αν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις απαλλαγές ατόμων με αναπηρία, ανέργων και των κατοίκων και επαγγελματιών δήμου Μετσόβου και περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας. Γιατί, δε βλέπουμε κάποια κινητικότητα ούτε για την κατάρτιση μητρώου των οχημάτων που θα δικαιούνται απαλλαγής ούτε των δηλώσεων εξαίρεησης από την καταβολή διοδίων.

Α.Τ.


Νερό κι αλάτι

 «Κι αν αλλάξανε λόγια βαριά…» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, Δ. Δημητρίου και Ι. Μήτσης θα πορευτούν μαζί και στη νέα θητεία του Επιμελητηρίου. Προφανώς και ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» δεν ξεχνά την αθέτηση της συμφωνίας στην προηγούμενη θητεία, με τον Ι. Μήτση να παραμένει στη θέση του προέδρου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω των παρατάσεων για τη διενέργεια των εκλογών, αλλά προτίμησε να έχει το κεφάλι του ήσυχο, όταν αναλάβει τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, χωρίς να εξαρτάται από τις βουλές του κάθε συμβούλου σε κάθε συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής. Από την άλλη, υπάρχει και μία διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη συνεργασία τους, καθώς αυτή τη φορά βασίζεται σε ένα προγραμματικό κείμενο αρχών, το οποίο περιλαμβάνει θέσεις και των δύο παρατάξεων.

Α.Τ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...

06.10.18 | Οι κυνηγοί… όλη νύχτα

Για το ότι μου πήρε σχεδόν όλη νύχτα να μην κλείσω μάτι την Πέμπτη, ευθύνεται ο καλός, ο αγαπημένος...