Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της χώρας

Θυμηθήκαμε αυτές τις μέρες εκείνη τη συνταξιούχο, για την οποία είχαμε ξαναγράψει σχετικά πρόσφατα, που καυχιόταν στους συνδαιτυμόνες της σε τραπέζι γιορτινό, προ τριετίας περίπου, ότι δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ τα τελευταία χρόνια και σηκώνει μπάρες στα διόδια της Εγνατίας. Γιατί –έλεγε- θα έρθει ο Τσίπρας (που, επίσης, εκείνον τον καιρό διαβεβαίωνε με περισσή άνεση και χάρη πως ούτε εκείνος πληρώνει το χαράτσι για το σπίτι του) και θα τα καταργήσει όλα αυτά. Υπολογίσαμε, που λέτε, πως, αν δεν έχει προνοήσει να καταβάλει εγκαίρως τα τρέχοντα και να τακτοποιήσει τα χρωστούμενα, ενδέχεται και να έχει χάσει τον ύπνο της, τώρα που –με τις ευλογίες του άλλοτε αλληλέγγυου φίλου της και νυν πρωθυπουργού της χώρας- το σπίτι των «στρατηγικών κακοπληρωτών» (όπως –προφανώς- υπήρξε η ίδια) θα περάσει στα χέρια του καλού του τραπεζίτη. Το ερώτημα είναι ποιος την έκανε «στρατηγικό κακοπληρωτή» –πέρα από την οικονομική κρίση και τις περικοπές που αυτή επέφερε- και αν ο ηθικός αυτουργός τούτης της πράξης φέρει καμία –ηθική και φυσική- ευθύνη… Τ.Τ.Ύπνος βαθύς
Χθες συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εκείνες τις άγριες μέρες, που όλα είχαν σκεπαστεί από τον καπνό και τα δακρυγόνα, είχες την αίσθηση ότι δεν ξημέρωνε ποτέ. Το μόνο φως που διέκοπτε το παρατεταμένο σκοτάδι, προερχόταν από τις φλόγες στις οποίες τυλίγονταν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και από μερικές βιτρίνες καταστημάτων που γλίτωσαν και είχαν ήδη στολίσει για να καλωσορίσουν τα Χριστούγεννα. Εικόνα παράταιρη και σκληρή, μα πέρα για πέρα αληθινή. Η ζωή –αργά και απρόθυμα, στην αρχή, βιαστικά και αγχωμένα λίγο αργότερα- συνεχίστηκε. Όλη εκείνη η θυμωμένη πυρκαγιά που ξέσπασε και έκαιγε για μέρες πολλές, σβήστηκε μονάχη της και τα αποκαΐδια της για λίγο καιρό μαρτυρούσαν τι είχε προηγηθεί.
Σήμερα, τίποτε δεν έχει μείνει από τότε, να θυμίζει τι πυροδότησε όλο εκείνο το κύμα αντιδράσεων, που έκανε μερικούς από μας να αναθαρρέψουμε και να πιστέψουμε ότι βγαίνουμε από τη μακάρια χειμερία νάρκη μας στη μέση ενός ανέλπιστα καυτού χειμώνα… Ένα παιδί σκοτώθηκε κι όλοι μας αντιδράσαμε λίγο-πολύ προβλεπόμενα, όπως χρόνια τώρα αντιδράμε σε κάθετι που μας σοκάρει. Πεταχτήκαμε έξαλλοι από την καρέκλα μας, βγήκαμε ασυγκράτητοι στους δρόμους, ουρλιάξαμε συνθήματα, που βγαίνανε από τα σωθικά μας, εισπνεύσαμε μπόλικο καπνό από δακρυγόνα, κάψαμε ό,τι βρήκαμε μπροστά μας, σφίξαμε γροθιές και δόντια και ετοιμαστήκαμε για σύρραξη μεγάλη. Και μετά, εξαντλημένοι (και αμάθητοι) από την αντίσταση και την επανάσταση, επιστρέψαμε στην ασφάλεια των σπιτιών μας, ανάψαμε τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου και παραδοθήκαμε σε ακόμη βαθύτερο από τον προηγούμενο ύπνο.
Τ.Τ.


Τι θα δουν τώρα;
Πριν εκπνεύσει το 2017 αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή πολυμελές κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στη γέφυρα Πλάκας. Από μία πλευρά, καλό είναι που υπάρχει κινητικότητα και δεν περιμένουν την άνοιξη για να ασχοληθούν ξανά με το θέμα, με προφανή τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να πάρουν μπροστά. Από την άλλη, έχουμε μια απορία για το τι ακριβώς θα δουν, όταν βρεθούν στη γέφυρα, από τη στιγμή που ο Άραχθος είναι «φουσκωμένος» και έχει καλύψει μεγάλο μέρος των βάθρων. Εκτός κι αν σκοπός είναι να αρχίσουν να εξοικειώνονται με το περιβάλλον, αφού τόσο καιρό είχαν αφήσει άλλους να… βγάλουν το κάρο από τη λάσπη.
Α.Τ.

Γνώριμα πρόσωπα

Πολλά γνώριμα πρόσωπα περιλαμβάνονται στη νέα σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που ορίστηκε χθες με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου. Γνώριμα από τις επισκέψεις τους στην περιοχή και τις επαφές τους με τους τοπικούς φορείς είτε για την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας, είτε για άλλα ζητήματα που είναι ανοιχτά, όπως το Τζαμί Καλούτσιανης, το Σπίτι του Δεσπότη και η ανάπλαση στα Λιθαρίτσια. Καλό είναι αυτό, γιατί έχουν δείξει μέχρι σήμερα διάθεση συνεργασίας και υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας. Ανάμεσά τους είναι και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Β. Ιονίου και Δυτ. Μακεδονίας Βασίλης Κασκάνης, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος.
Α.Τ.


Στοπ στη δημοτικότητα
Μια ενδιαφέρουσα ρύθμιση περιλαμβάνει το νέο ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που δημοσιεύτηκε  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Και αυτή έχει να κάνει με το ότι ορίζεται ρητώς ότι απαγορεύεται να προκρίνεται ως κριτήριο επιλογής η δημοτικότητα έναντι της ιδιότητας του κατοίκου. Κατά συνέπεια, οι μεγάλοι δήμοι, όπως ο δήμος Ιωαννιτών, χάνουν ένα μέτρο πίεσης για να εντάξουν στα δημοτολόγιά τους εκείνους που ναι μεν κατοικούν στα διοικητικά τους όρια, αλλά επιμένουν να ψηφίζουν και να απογράφονται στα χωριά τους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανομή κονδυλίων από το κράτος στους δήμους.
Α.Τ.

Πολυσυλλεκτικότητα
Βετεράνος της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν έντονα στην πόλη, σκέφτεται στα σοβαρά να επανέλθει στο προσκήνιο με συγκρότηση συνδυασμού για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Προσεταιρίζεται –λένε- το κυβερνών κόμμα για τη σχετική στήριξή του, ως… ολίγον ανεξάρτητος γι’ αυτό και το σχετικό λιβάνισμα τελευταία. Τουτέστιν, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Βέβαια, κατά τα γνωστά, το μεν πνεύμα πρόθυμον, αλλά εν πάση περιπτώσει «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», που έλεγε και ο σύντροφος Μάο. Λουλούδια είναι άλλωστε.
Σ.Κ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...