Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Η μεγάλη κοροϊδία

Ένα από τα επιχειρήματα των ανθρώπων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για τη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι, ήταν πως θα είναι πιο φθηνή η διέλευση από τα διόδια Τύριας και Μαλακασίου, καθώς θα υπάρξει η δυνατότητα να πληρώνει κάποιος για τα χιλιόμετρα που περίπου διανύει. Όμως, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, το αντίτιμο που θα πληρώνουμε στο Δροσοχώρι από 14 Δεκεμβρίου, θα είναι 1,20 ευρώ, ενώ η μείωση στους άλλους δύο σταθμούς διοδίων θα είναι της τάξης των 30 λεπτών στον καθέναν. Κατά συνέπεια, μπορεί κάποιος που πήγαινε στην Ηγουμενίτσα να ελαφρύνεται κατά τι, αλλά όποιος ξεκινά από την Ηγουμενίτσα, μέχρι τα Γρεβενά θα έχει ήδη πληρώσει 60 λεπτά παραπάνω. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία, τότε τι είναι; Α.Τ.

Και το «τυράκι»
Βέβαια, στην ΚΥΑ υπάρχει μέριμνα για δωρεάν διέλευση των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των Ι.Χ. ή επαγγελματικών οχημάτων, που ανήκουν σε κατοίκους ή επιχειρήσεις όμορης περιοχής, οι οποίοι αναφέρεται πως δε θα καταβάλουν διόδια με τους σχετικούς όρους να προβλέπεται να καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Το ζήτημα, όμως, είναι πως η απόφαση δύσκολα θα είναι δεσμευτική για τους ιδιώτες στους οποίους θα παραχωρηθεί η Εγνατία, καθώς με βάση τη διαγωνιστική διαδικασία που ήδη «τρέχει», δεν υπήρχαν τέτοιες απαλλαγές. Κάλλιστα, λοιπόν, με το που περάσει στα χέρια ιδιωτών ο αυτοκινητόδρομος, όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν.
Α.Τ.

Κοστίζει ακριβά η… αστοχία
Όπως είναι γνωστό, ο βιολογικός του ΧΥΤΑ Ελληνικού δεν κατασκευάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τα στραγγίσματα σε περιόδους κυρίως βροχοπτώσεων. Το αποτέλεσμα είναι να δαπανώνται ετησίως 150.000 ευρώ για τη μεταφορά των στραγγισμάτων με βυτιοφόρα στον βιολογικό καθαρισμό, ενώ 1,6 εκ. ευρώ θα κοστίζει η κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά των στραγγισμάτων στον βιολογικό. Με έναν πρόχειρο, δηλαδή, υπολογισμό, αυτή η μελετητική –και όχι κατασκευαστική- αστοχία, κοστίζει κάτι παραπάνω από 2 εκ. ευρώ. Δαπάνη που δεν επιβαρύνει τους μελετητές ή τον κατασκευαστή, αλλά όλους εμάς που πληρώνουμε για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Α.Τ.

Τα καινούρια της γυαλιά
Έπρεπε να αγοράσει καινούρια γυαλιά. Η μυωπία της είχε σταθεροποιηθεί από τη δεκαετία του ’90, αλλά τώρα στη δεκαετία του ’10 την επισκέφτηκε και επίσημα η πρεσβυωπία και άλλη αναβολή δε χωρούσε. Δικαιούταν να δικαιολογήσει κι ένα ποσό στον ΕΟΠΠΥ, καθώς δε θυμόταν καν πότε αγόρασε τελευταία φορά σκελετό. Γι’ αυτά τα περίπου 100 ευρώ κατέβηκε ως το ΙΚΑ, μα της εξήγησαν ότι αυτές τις δουλειές τις κάνει πια ο ΕΟΠΠΥ, που είναι στο κέντρο. Δεν ξέρανε να της πούνε, όμως, τις ώρες λειτουργίας του. Ανηφόρισε, για καλή της τύχη βρήκε τον αρμόδιο υπάλληλο, της υπέδειξε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έπρεπε να συγκεντρώσει. Τα συγκέντρωσε. Πάει ξανά στον ΕΟΠΠΥ, βρίσκει άλλον (επίσης αρμόδιο) υπάλληλο εκεί, ελέγχει τα χαρτιά και τα τιμολόγια, της ζητάει τα γυαλιά που αγόρασε. Δεν τα έχει μαζί της. Κανείς δεν της είπε να τα φέρει. «Πώς να εγκρίνω δαπάνη για κάτι που δεν ξέρω αν αγοράσατε», τη ρωτά επικριτικά και εδώ που τα λέμε δίκιο έχει, γιατί η δημόσια υπηρεσία έχει πάντα δίκιο. Φεύγει δεύτερη μέρα άπραγη από τον ΕΟΠΠΥ. Επιστρέφει την επομένη με τα γυαλιά. Η (νέα αρμόδια) υπάλληλος ελέγχει εκ νέου τα έγγραφα και εγκρίνει τη δαπάνη, μα δε ζητάει να δει τα γυαλιά. «Δε θα δείτε τα γυαλιά;», ρωτάει εκείνη. Η υπάλληλος ενοχλημένη αναστενάζει κουρασμένα και τους ρίχνει μια αδιάφορη ματιά. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε.
Τ.Τ.

Με τη μαιευτική μέθοδο
Είναι αυτή η αίσθηση, που όλοι όσοι έχουμε πέσει στην ανάγκη μιας δημόσιας υπηρεσίας, έχουμε βιώσει. Οι υπάλληλοί της είναι κάτοχοι της συμπαντικής αλήθειας. Εκείνοι γνωρίζουν, εμείς όχι. Εκείνοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει η δουλειά μας, εμείς εξαρτόμαστε από κείνους για να μας καθοδηγήσουν σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η πρόθεση των περισσότερων μας δεν είναι να υπάρξουμε αμελείς ή να ταλαιπωρηθούμε, πρωτίστως δε να ταλαιπωρήσουμε τον πολυάσχολο (αρμόδιο) δημόσιο υπάλληλο.
Αυτό που παραμένει, ωστόσο, άλυτο μυστήριο ανά τους αιώνες είναι πώς γίνεται και αυτή η συμπαντική αλήθεια δίνεται άλλοτε με το σταγονόμετρο, συχνά ελλιπής και ενίοτε ολόκληρη παρά μία σημαντική λεπτομέρεια, η διαφυγή της οποίας, όμως, αρκεί για να χάσει ο πολίτης άλλο ένα πρωινό από τις δουλειές του (ή και το ραχάτι του -κλεμμένο δεν το’ χει). Κι εκείνο που θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο εμβριθούς κοινωνιολογικής έρευνας (μπορεί και ψυχιατρικής) είναι η αντιστροφή της ενοχής: δε φταίω εγώ που δε σου το είπα, φταις εσύ που δεν το εκμαίευσες.
Τ.Τ.

Ασανσέρ για… τα μέλη του

Στα Ναυτάκια, στην οδό Γαριβάλδη, μια φορά τον μήνα μπορείτε να απολαύσετε γαλλικές ταινίες- στο σύνολό τους -που άφησαν εποχή. Τετάρτη συνήθως είναι η μέρα και η έναρξη  στις 8.30 το βράδυ.  Έχει φροντίσει γι’ αυτό ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Για κείνο που δεν έχει φροντίσει είναι η γνωστοποίηση στο κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης αν και ποια ταινία πρόκειται να προβληθεί. «Κάποτε το πληροφορούμαστε κι εμείς που δεν είναι εύκολο να ανατρέξουμε στην ιστοσελίδα τους, τώρα αν τύχει και πέσει στην αντίληψή μας,  ίσως και να το πάρουμε μυρωδιά, αλλιώς θα χάσουμε την ταινία». Αυτό είναι το νόημα του σημειώματος που  έφτασε σε μας και αφορούσε στην  ταινία «Ασανσέρ για δολοφόνους» του Λουί Μαλ με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Ζαν Μορώ, Μωρίς Ρονέ, Λίνο Βεντούρα, που προβλήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο ίδιο μέρος και που δεν έγινε, όμως, γνωστό στο ευρύ κοινό. Συμφωνούμε με τον αναγνώστη που  εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του λέγοντας ότι «φαίνεται πως το καινούριο διοικητικό συμβούλιο δεν ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει θεατές στις εκδηλώσεις του, πέραν από τα μέλη του».  

Λ.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...