Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Κάποιος πληρώνει

Μια κριτική που προφανώς δεν είναι τόσο αθώα όσο ενδεχομένως νομίζουν κάποιοι, δέχεται το τελευταίο διάστημα ο περιφερειάρχης Ηπείρου. Γκρίνιες πάντα υπήρχαν για τον τρόπο που ενεργεί, παράπονα είναι δικαιολογημένο να υπάρχουν όταν μοιράζεις κομμάτια από μια συγκεκριμένη πίτα, αλλά τις τελευταίες ημέρες, όσοι αρέσκονται να ενημερώνονται από τα κοινωνικά δίκτυα και μόνο, θα νομίζουν πως έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν εναντίον του. Η λεπτομέρεια που, όμως, κάνει τη διαφορά, είναι πως όλα αυτά τα δημοσιεύματα, σε τοπικά κατά κύριο λόγο site, προβάλλονται ως «χορηγούμενες». Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος πληρώνει για να βλέπουμε την κριτική και να μην πάει χαμένη η όποια διαμαρτυρία. Και δε νομίζουμε ότι αυτός ο κάποιος είναι ο δήμαρχος Αρταίων ή ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας. Α.Τ.

Δεν άλλαξε τίποτα
Τη θυμάστε εκείνη την ανακοίνωση για την αυστηρή τήρηση των ωρών επισκεπτηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την υποχρεωτική προμήθεια κάρτας εισόδου για συνοδούς και επισκέπτες; Αν τη θυμάστε και νομίζετε πως ισχύει, να την ξεχάσετε. Όποια ώρα θέλεις μπαίνεις, όποια ώρα θέλεις βγαίνεις και λογαριασμό δε δίνεις σε κανέναν. Προφανώς η όλη υπόθεση του επισκεπτηρίου ανακινήθηκε εκείνη την εποχή υπό τον φόβο της κλοπής ιατρικών μηχανημάτων, καθώς υπήρχε σωρεία κρουσμάτων σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα περί καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών, διασφάλισης της ηρεμίας και της εργασιακής ειρήνης, και περιορισμό των λοιμώξεων, ήταν απλά το «περιτύλιγμα». Ξέφραγο αμπέλι ήταν και ξέφραγο αμπέλι παραμένει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Α.Τ.

Λεφτά υπάρχουν
Ο νομός Ιωαννίνων αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών χειμερινού τουρισμού. Με ιδιαίτερη προτίμηση τα Γιάννενα (λίμνη-κάστρο-νησί), Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο και διάρκεια επίσκεψης κυρίως Σαββατοκύριακα. Για τα Χριστούγεννα, όμως, από τις μέχρι τώρα κρατήσεις προβλέπεται και ελπίζεται πλήρης σχεδόν κάλυψη των ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών. Ευχάριστη η διαπίστωση. Το κλασικό πια ερώτημα επανέρχεται στο προσκήνιο: Λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν, αλλά εμείς πού να τα βρούμε... (έτσι για τον ρεαλισμό που λέει ο λόγος).
Σ.Κ.

Μπαλώματα
Τα μπαλώματα με άσφαλτο στους δρόμους της πόλης… φιλοδοξούν -ως γνωστόν- να καλύψουν τρύπες της ΔΕΥΑΙ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ. Ούτε τον σκοπό όμως εκπληρώνουν και αντιαισθητικά και πρόχειρα είναι. Θα πείτε, βέβαια, η αισθητική μάς μάρανε, πλην όμως τα μπαλώματα, εκτός από το γεγονός ότι με τις βροχές γρήγορα μετατρέπονται σε παγίδες και… καταβρεχτήρες πεζών και οχημάτων, θυμίζουν πίνακα αφηρημένης τέχνης και με την άσφαλτο σε λίγο καιρό να γίνεται απλή ανάμνηση. Με την ευκαιρία, καταγράφουμε εμπειρία συμπολίτη που επισκέφθηκε πρόσφατα ευρωπαϊκή πόλη, όχι από τις μεγάλες και ονομαστές. Η αποκατάσταση της τρύπας στον δρόμο γινόταν με τέτοιο τρόπο, που δε διέκρινες το μπάλωμα από τον υπόλοιπο δρόμο. «Εδώ όμως είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε». Τελικά ο στίχος του Νίκου Εγγονόπουλου εδώ μάλλον εμφανίζεται διαφοροποιημένος: είναι παίξε και ξε-γέλασε. Το φαινόμενο φυσικά είναι πανελλαδικό. Δεν έχουμε τη χαρά να έχουμε την αποκλειστικότητα.
Σ.Κ.

Θεατρικά
 * Στον χώρο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Κάστρο ανεβαίνει θεατρική παράσταση παραγωγής ενός σχήματος με τίτλο Θεατρική Εταιρία και, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ». Το Δημοτικό μας Θέατρο συνηθίζει γενικά τον τελευταίο καιρό αυτές τις συνεργασίες. Με την ευκαιρία της συγκεκριμένης συνεργασίας, μπορούμε να μάθουμε σε τι ακριβώς συνίσταται η συνεργασία. Τι ακριβώς προσφέρει το θέατρό μας στην παράσταση εκτός από τη… «συνεργασία» ως συνοδευτική της παρουσίασης λέξη.
 * Το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων ανακοίνωσε για λογαριασμό εταιρίας παραγωγής ότι αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους μία θεατρική παράσταση που είχε προγραμματισθεί να παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα. Ως εδώ καλά. Ενδιαφέρον έχει η συνέχεια της ανακοίνωσης: «Η εταιρεία παραγωγής ζητά συγνώμη για την αναβολή σημειώνοντας πως ήταν απαραίτητη, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ιδανικό αποτέλεσμα». Έτσι λένε τώρα την αδυναμία παρουσίασης; Αν δεν ήταν έτοιμη η παράσταση, γιατί προγραμματίστηκε η παρουσίαση; Το ιδανικό αποτέλεσμα άλλωστε είναι, ως γνωστόν, άπιαστο θεατρικό πουλί. Γιατί τα μεγάλα λόγια; Μια απλή εξήγηση δε φέρνει παρεξήγηση.
Σ.Κ.
 

Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...