Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

«Ως εν κατόπτρω…»

Φυλάει τις δικές του Θερμοπύλες και πολιτισμό διασώζει ο Πέτρος Φραγκούλης, όπως ο ίδιος λέει. Ξεφυλλίζουμε τη νέα έκδοση, τη βελτιωμένη, του καλού εκπαιδευτικού που φέρει τον τίτλο και πάλι «Ζαγόρι χαλασιά μου».

Διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά πόσο αυτός ο άνθρωπος αγαπά τον γενέθλιο τόπο του. Τόσο που έχει απομονωθεί εκεί πάνω στα βουνά του Ζαγοριού και ή γράφει για παλιές θύμησες ή καταγράφει εικόνες φωτογραφίζοντας. Επιθυμία του να στηρίξει τη λειτουργία του μουσείου του στο Τσεπέλοβο. Σε μια από τις πρώτες σελίδες του μια οικεία για μας αριστοκρατική μορφή, εκείνη του προγόνου του σχολάρχη Θεοφάνη Φραγκούλη, κοσμεί το βιβλίο του. Και λέμε οικεία, γιατί ο ίδιος υπήρξε συνεργάτης του Η.Α. και πολλές από τις  συλλεκτικές ιστορικές φωτογραφίες του περιέχονται σε ρεπορτάζ της εποχής του στην εφημερίδα μας. Η έκδοση  διανθίζεται από φωτογραφίες, αλλά και από κριτικές που έλαβε για το πρώτο του βιβλίο ο Πέτρος Φραγκούλης, αλλά και για τις σπάνιες φωτογραφίες του. Του ευχόμαστε νάναι γερός και να συνεχίζει να είναι «εραστής της Ζαγορίσιας πατρίδας».  
Λ.Τ.  
Και αεροπορικά Black Friday
Οι καταναλωτές τίμησαν δεόντως και στην πόλη μας  το ξενόφερτο έθιμο Black Friday, τουλάχιστον φαινομενικά. Και τούτο γιατί γέμισαν οι πεζόδρομοι και άλλοι δρόμοι με κόσμο, βοηθούντος και του καιρού, βεβαίως. Τώρα ψώνιζαν ή όχι, αυτό είναι ένα ερώτημα. Όμως όλοι κρατούσαν και μια έστω μικρή σακούλα με είδη εκπτωτικά. Μια επιτόπια προσωπική έρευνα στο Hondos έδειξε ότι το κατάστημα παραήταν γεμάτο, κυρίως από γυναικόκοσμο. Στο διαδίκτυο που ρίξαμε μια ματιά ακόμη και για αεροπορικά εισιτήρια λειτούργησε το έθιμο. Όπως για παράδειγμα, εισιτήριο για Βερολίνο ένα άτομο η ειδική τιμή ήταν 14.89 ευρώ, αν… λένε αλήθεια. Παρίσι δύο άτομα 49.77, Μυτιλήνη 24.40 και για πολλούς άλλους προορισμούς διαβάσαμε. Μόνο για τα Γιάννενα δεν υπήρχε πουθενά… αεροπορική  Black Friday.
Λ.Τ.
Ξημέρωσε (μαύρη) Παρασκευή…
Το εκ πρώτης όψεως οξύμωρο ή το μέχρι πρότινος άγνωστο και ασυνήθιστο προσφέρονται πάντα για να κάνει κανείς πλάκα, να στηλιτεύσει ή να σχολιάσει δηκτικά. Μετά, αν επιμένουν, αργά ή γρήγορα συνηθίζονται και ο έχων διάθεση να κάνει πνεύμα, στρέφεται σε άλλα καινούρια οξύμωρα και ασυνήθιστα (κι απ’ αυτά -δεν έχουμε παράπονο- φτιάχνουμε μπόλικα τα τελευταία χρόνια).
Αφού τον τελευταίο μήνα, λοιπόν, χλευάσαμε αρκούντως τα ξενόφερτα Halloween και Thanksgiving (βοήθειά μας), χθες ήταν η μέρα της Black Friday για να βρεθεί στο στόχαστρο και να δεχτεί πολλές βολές, μέχρι να βρούμε σημάδι. Οι χιουμορίστες θυμήθηκαν φράσεις σχετικές με το μαύρο μας το χάλι, τη μαύρη τη νύχτα στα βουνά και άλλα σχετικά, τα μετάφρασαν σε αγγλικά Τσίπρα και γελάσαμε πολύ με μερικά πετυχημένα. Άλλοι -κατά τα ειωθότα- κατάγγειλαν την ξενόφερτη συνήθεια, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και πάλι γελάσαμε πολύ, αν και είναι (όλα) χιλιοειπωμένα.
Τ.Τ.
…και βγήκαμε στους δρόμους
Εκείνο, ωστόσο, που μας διαφεύγει -πάλι- είναι ότι οι εγχώριοι καταναλωτές δε φαίνεται να αποπαίρνουν τη μέρα όσο εμείς, που τη σχολιάζουμε. Κάθε άλλο: την εκμεταλλεύονται και φτιάχνουν ουρές σε μαγαζιά μεγάλων (και καπιταλιστικών) αλυσίδων που κάνουν γενναίες εκπτώσεις, για να προσελκύσουν τον κόσμο και -αν κρίνουμε από τους τζίρους τους- δικαιώνονται. Θα πείτε ότι πάλι τα μικρά μαγαζιά και η συρρικνωμένη τοπική αγορά δεν επωφελούνται από αυτές τις «αμερικανιές», που γίνονται μόνο για να βγάλουν (ακόμη περισσότερα) χρήματα οι πολυεθνικές. Θα πούμε ότι μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα και πως αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάτι, τουλάχιστον ας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ο απολαύσουμε (και να βγάλουμε και κανά φράγκο, α προπό). Πού θα πάει; Θα το συνηθίσουμε κι αυτό. Εδώ συνηθίζουμε ένα σωρό άλλα βλαβερά, μια μαύρη Παρασκευή θα μας αποτελειώσει;
Τ.Τ.
Μαύρη η μέρα
Ο χαρακτηρισμός και μόνο της χτεσινής Παρασκευής ως «Μαύρης» τρομοκρατεί. Κάτι σε λευκό, ροζ ή κόκκινο θα ήταν πιο θελκτικό, ακόμα και ελπιδοφόρο. Ελπιδοφόρο γιατί άλλο να κάνεις τα smartphones σου δυο ή τρία σε μέρα τέτοιων μεγάλων (;) εκπτώσεων και άλλο να μείνεις με το «παλιό». Την εικόνα σου τη σκέφτεσαι; Μια φρίκη. Και πώς θα κομπάσεις για την «εξαιρετική» τιμή που πέτυχες, πράγμα που αποδεικνύει την ευφυΐα σου; Γιατί την επόμενη μέρα, το «Μαύρο Σάββατο», εκεί που θα κλαις τα λεφτά που πέταξες διότι δεν πήρες μόνο αυτό που καιρό ονειρευόσουν, αλλά αφέθηκες στην ηδονή της υπερκατανάλωσης, κάτι θα πρέπει να πεις στο εαυτό σου.
Π.Ζ.
Κοπάνα για αγορές
Στα μαθητικά μας χρόνια, κάναμε κοπάνα για να πιούμε καφέ, να πάμε βόλτα ή να παίξουμε μπιλιάρδο. Σήμερα, οι μαθητές κάνουν κοπάνα για ψώνια. «Πλημμύρισε» από μαθητές χθες το πρωί το κέντρο της πόλης, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη Black Friday και ξεχύθηκαν στα καταστήματα ρούχων και ηλεκτρονικών ειδών για να καυαθέσουν το χαρτζιλίκι τους. Μαζί με όλους τους υπόλοιπους, φυσικά. Το ωραίο στην όλη υπόθεση είναι πως μόλις πριν λίγες ημέρες τελείωσε ένα 15νθήμερο γενναίων εκπτώσεων, όπου οι έμποροι λένε πως ο τζίρος ήταν κάτω των προσδοκιών τους. Όμως χθες, ακόμη κι αν οι εκπτώσεις ήταν σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες αυτών τις οποίες είχαν κάνει πριν λίγες ημέρες, ο κόσμος δε σταματούσε να ψωνίζει.
Α.Τ.
Βλέπει τη θετική πλευρά

«Μισογεμάτο» θέλησε να παρουσιάσει το ποτήρι ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σχέση με την εξέλιξη του διαγωνισμού για το έργο της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, αν και δε συμμερίζονται όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, την ίδια εκτίμηση. Μετά, πάντως, από μία έρευνα, η εταιρεία που μειοδότησε, κρίνεται επαρκής και αξιόπιστη, με τον κ. Καχριμάνη να δίνει και μια εξήγηση για το υψηλό ποσοστό έκπτωσης, λέγοντας πως αυτή την εποχή υπάρχουν εταιρείες που έχουν δικά τους μηχανήματα και δικό τους προσωπικό και προτιμούν από να μην έχουν έργο, να δουλεύουν φθηνότερα. Σημειωτέον, πως η ίδια εταιρεία είναι ανάδοχος και για το έργο της  κατασκευής αποχετευτικών αγωγών και αντλιοστασίων λυμάτων στα όρια του δήμου Πρέβεζας, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 26, 7 εκ. ευρώ.
Α.Τ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...