Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μια φωτεινή εικόνα σε γκρίζο καιρό

Ίσως να φταίει που το μάτι μας έχει ασκηθεί να αναγνωρίζει το στραβό σε μια εικόνα ή που προσπερνάμε πια βιαστικά όλες τις μικρές, όμορφες λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας και κοντοστεκόμαστε μόνο σε ό,τι μας χαλά τη διάθεση ή είναι παράταιρο.

Ευτυχώς, όμως, ζουν μαζί μας και κινούνται στην πόλη τα μικρά παιδιά, που ακόμη το βλέμμα τους είναι απέραντο και η έλξη τους προς το όμορφο δεν έχει ατροφήσει. Προχθές το μεσημέρι, με τη βροχή να πέφτει δυνατή και το βαρύ από τους χυμούς χάρτινο κιβώτιο στα χέρια, μια μικρή μαθήτρια βρήκε το κουράγιο να κοντοσταθεί και να διακρίνει μέσα στο γκρίζο φόντο τα κυκλάμινα σε ένα παρτέρι στη Χαριλάου Τρικούπη. «Κοίτα, μαμά, καινούρια λουλούδια!», φώναξε στη βιαστική μαμά της, που προπορευότανε κι ενώ εκείνη της ζήτησε επιτακτικά να προχωρήσει, γιατί θα γίνει μούσκεμα, η μικρή επέμεινε: «Είναι τόσο όμορφο που φροντίζουν να υπάρχουν πάντα λουλούδια». Μέσα από την κουκούλα του αδιάβροχου, που σκέπαζε σχεδόν τα μάτια της, ένα πλατύ χαμόγελο φώτισε τη μουντή μέρα κι εκείνη, σκυμμένη από το βάρος της τσάντας στην πλάτη και των χυμών στα χέρια, έτρεξε να προλάβει τη μαμά της. Να κοντοστεκόμαστε στα ωραία, που έχει αυτή η πόλη. Ακόμη κι αν όσα μας βαραίνουν είναι ασήκωτα. Καμιά φορά μια τέτοια εικόνα ξαλαφρώνει.
Τ.Τ.
Ευριπίδης, Σεφέρης χθες και σήμερα
«Τ’ είναι θεός; Τι μη θεός; Και τι τ’ ανάμεσό τους;»
Σε μια ζεστή αίθουσα που παραπέμπει σε άλλες εποχές, σε ένα ισόγειο-υπόγειο που είναι και το στέκι τους, γυναίκες της ΧΕΝ παρακολουθούν με ενδιαφέρον, αλλά και συμμετέχουν με κάθε τρόπο στην ανάλυση του ποιήματος του Σεφέρη «Ελένη». Είναι Πέμπτη και, όπως κάθε φορά αυτή την ημέρα, ή θα αναλύουν κάποιο βιβλίο ή θα απολαμβάνουν κινηματογραφική ταινία. Είναι το τοπικό τμήμα της  Ένωσης αυτής που οργανώνει αυτά τα φιλολογικά απογεύματα στον χώρο τους, στην οδό Κουγκίου. Νιώθει ο επισκέπτης όμορφα και οικεία μαζί τους, αν αποφασίσει να συμμετάσχει. Προχθές την Πέμπτη ήταν η φιλόλογος  Γιολάντα Παπαϊωάννου που έκανε την ανάλυση αυτού του αλληγορικού ποιήματος με «ποιητάρη» τον Γιώργο Σεφέρη. Να σημειώσουμε ότι τρία αποσπάσματα της τραγωδίας του Ευριπίδη έχει ως μότο στο ποίημα αυτό ο Σεφέρης. Ήταν πράγματι ενδιαφέρουσα η ανάλυση κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παρουσιάστρια, αλλά και σε όλες τις παρευρισκόμενες, που συμμετείχαν στον διάλογο που ακολούθησε. Παρόμοιες εκδηλώσεις τις έχουμε ανάγκη σήμερα κι αξίζει να δημοσιοποιούνται.
Λ.Τ.
Η ζωή μας χωρίς τα δέντρα
«Μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς, αλλά αν εξαφανιστούν είμαστε καταδικασμένοι». Η φράση αυτή κάποιων φωτογράφων, που αποφάσισαν να  απαθανατίσουν τα γηραιότερα δέντρα του πλανήτη, ήρθε μπροστά μου όταν αντίκρισα στη λεωφόρο  Δωδώνης ένα δέντρο γεμάτο πληγές. Ήταν τα καρφιά που είχαν απομείνει πάνω του από τα ενοικιαστήρια τα οποία είχαν κολλήσει συμπολίτες, για να καταφέρουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους. Πιο πάνω, ένα άλλο δέντρο διαφήμιζε τραγουδιστή που ήρθε στα Γιάννενα πριν καιρό. Και από την άλλη πλευρά ένα κομμένο δέντρο, που δεν άντεξε την απονιά του κόσμου. Ένας  ακόμη ισχνός κορμός στη γωνία των οδών Κωτζιούλα και Σολωμού στην Καλούτσιανη απόμεινε με τις πινέζες πάνω του.
Κι εκείνοι που παρανομούν είναι ακόμη εδώ, για να συνεχίσουν να πληγώνουν τα δέντρα ή και να τα κόβουν σύρριζα, χωρίς να φαντάζονται τη ζωή τους χωρίς αυτά.
Λ.Τ.
Ο χρόνος θα δείξει
Να φεύγουν «λίαν ικανοποιημένα» είδε τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής των κατοίκων και επιχειρηματιών της οδού Νιάρχου ο περιφερειάρχης, από τη συνάντηση που είχαν δύο ημέρες πριν –για πρώτη φορά, όπως τόνισε- και τη συμφωνία για ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο απαλλοτριώσεων.
«Απαιτούν μια μικρή διόρθωση στις απαλλοτριώσεις και απομένει η έγκριση σε αυτά που προσθέσαμε, πάντα, όμως, με γνώμονα τη μελέτη. Εμείς κάναμε πράξη κάποιες μικρολεπτομέρειες, που δε δημιουργούν πρόβλημα σε κανέναν στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως μετά το έργο της σύνδεσης των Τζουμέρκων με την Ιόνια, το έργο της Νιάρχου είναι το πιο ώριμο, όπως και η παράκαμψη της εθνικής οδού στη Νικόπολη. Η περιφέρεια προχωρά τις διαδικασίες προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί γρήγορα, ώστε να κατασκευαστεί μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το 2020.
Βέβαια, στην ανακοίνωση της Επιτροπής, μια ημέρα πριν, δε φάνηκε να υπήρξε κάποια αλλαγή στάσης, αλλά, αντίθετα, τα μέλη της επέμειναν στη διαφωνία τους σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τη φιλοσοφία του έργου. Τώρα, αν οι πραγματοποιηθείσες αλλαγές είναι αρκετές τελικά, ώστε να συμφωνήσουν με την κατασκευή του έργου και να μην προχωρήσουν σε δικαστικές προσφυγές, που σαφώς θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις, θα φανεί στο επόμενο διάστημα.
Γ.Χ.

Ο σωστός δήμαρχος

Κάποια χρόνια πίσω γυρίσαμε χθες και αναφέραμε ως σημερινό δήμαρχο Ιωαννίνων τον Νίκο Γκόντα αντί του Θωμά Μπέγκα, στο σχόλιο για τους κουραστικούς χαιρετισμούς στην εκδήλωση με του Δ. Διαμαντίδη και Ν. Φιλίππου. Με αφορμή, πάντως, την ανάγκη διόρθωσης, οφείλουμε να πούμε ότι ο χαιρετισμός του Θ. Μπέγκα ήταν ίσως ο μόνος εντός θέματος, καθώς, έχοντας και ο ίδιος παίξει μπάσκετ σε μικρότερη ηλικία, έδειξε να κατέχει τα της πορτοκαλί μπάλας και έβαλε τους μαθητές στο κλίμα της εκδήλωσης. Εν αντιθέσει με όλους τους υπολοίπους, που –ατυχώς- θεώρησαν τον χώρο της εκδήλωσης και το κοινό κατάλληλα για να παρουσιάσουν τη δική τους συμβολή στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου.
Α.Τ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.07.18 | Σε έναν παράδεισο

«Έλα μαζί μου κάπου να πάμε χέρι με χέρι μ’ ένα άσπρο σύννεφο σε έναν παράδεισο σε κάποιο αστέρι…»....

20.07.18 | Όταν συναντάμε ένα μέτριο έργο

Ένας φίλος σινεφίλ, που έβλεπε τουλάχιστον δυο ταινίες την εβδομάδα, έλεγε ότι αυτός που αγαπά τον...

19.07.18 | Η οροφή στο τσακίρ κέφι

Εμείς θα συμφωνήσουμε ότι υπάρχει κι αυτός ο τρόπος διασκέδασης και αυτός ο τύπος καλλιτέχνη, που...

18.07.18 | Η ύψιστη μορφή τέχνης

Να πούμε κι ένα το τελευταίο, με αφορμή τις Θεσμοφοριάζουσες, που δεν αφορά την παράσταση αυτή καθ’...

17.07.18 | Λες και ήταν χθες

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ πρεμιέρα για τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη. Στη Δωδώνη σαν...

14.07.18 | Σινεμά με παπαδίτσες

Είναι να επιλέξεις ποια ταινία επιθυμείς να δεις και αυτή την Τετάρτη, αν θέλεις να πας σινεμά....

13.07.18 | Οι υπερχειλισμένοι υπόγειοι κάδοι

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές από τις επόμενες φωτογραφίες ημέρας στην κατάσταση των υπόγειων...

12.07.18 | Στα σκουπίδια της Κέρκυρας η Ελλάδα...

Κλασική περίπτωση χυδαίου λαϊκισμού και των συνεπειών του αποτελεί η Κέρκυρα και το πρόβλημά της με...