Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ούτε στα χειρότερα όνειρα

Βάλτε με τον νου σας. Να είστε παιδί σε ξένο τόπο, μακριά από τον τόπο σας (όχι από επιλογή), να ζητάτε να ανταμώσετε με τον πατέρα σας, που είναι σε άλλη χώρα, να παλεύετε να μάθετε να μιλάτε και να γράφετε μια γλώσσα που ποτέ δε μιλήσατε ως τώρα και ούτε που το φανταζόσασταν ποτέ ότι θα χρειαστεί να τη μιλήσετε και ενώ καθημερινά μοχθείτε –με τις δυνάμεις που έχει ένα μικρό παιδί και τα πάντα πολύχρωμα όνειρα, που το συντροφεύουν- να διαχειριστείτε τη νέα σας πραγματικότητα, μια κλήρωση ένα πρωί ταράσσει την ήδη φουρτουνιασμένη ζωή σας και τραβά πάνω σας προσοχή που ουδέποτε αποζητήσατε. Και μετά όλα να πηγαίνουν ακόμη πιο στραβά. Να στοχοποιείστε, επειδή κληρωθήκατε να σηκώσετε μια σημαία, μετά να αλλάζει το αποτέλεσμα της κλήρωσης, μα αυτό να μη φτάνει, για να σας αφήσουν στην ησυχία σας. Και να στοχοποείστε εκ νέου -τούτη τη φορά μαζί με την οικογένειά σας- μα ούτε και τούτο να φτάνει, καθώς στη συνέχεια σας καλεί ο πρωθυπουργός στο σπίτι του, για να σας δώσει αυτό που η πρώτη κλήρωση ήταν να σας δώσει, μα σας το στέρησε η δεύτερη. Και όλα αυτά, όταν το μόνο που ζητάτε –ως παιδί- είναι μια φωτεινή γωνιά να παίζετε χωρίς να ενοχλείτε και μια κανονικότητα, που τόσο στερηθήκατε και κανείς –ούτε καν οι εμφανιζόμενοι ως σωτήρες και συμπαραστάτες σας- ποτέ δε σκέφτηκε να σας την εξασφαλίσει. Κάντε το εικόνα για λίγο και βάλτε στη θέση αυτού του παιδιού εσάς, τον γιο σας ή την κόρη σας. Ούτε στα χειρότερα όνειρά μας δεν το έχουμε δει. Κι όμως. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να πάρουμε μακριά τα χρώματα από τα όνειρα που ακόμη κάνουν παιδιά σαν τον Αμίρ, που τολμούν να ονειρεύονται σε πολύχρωμο φόντο, παρόλο το σκοτάδι στο οποίο τα βυθίζουν κάθε φορά οι αστοχίες, ο θυμός και η ανεπάρκειά μας. Τ.Τ.

Ιππότης της επιστήμης
Δυο τίτλοι, σχεδόν πανομοιότυποι, και δυο άρθρα στις εφημερίδες Ηπειρωτικός Αγών και Καθημερινή για τον εκκεντρικό, σπουδαίο επιστήμονα Νίκολα Τέσλα, δημοσιευμένα με διαφορά ενός μήνα. Προηγήθηκε το άρθρο του εξαιρετικού συνεργάτη του Ηπειρωτικού Αγώνα Απόστολου Κατσίκη στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 στην εφημερίδα μας με τον τίτλο «Νίκολα Τέσλα: ο «Προμηθέας» του ηλεκτρισμού και προφήτης του 21ου αιώνα» κι ακολούθησε το άρθρο του Σάκη Ιωαννίδη στην Καθημερινή στις 5 Νοεμβρίου, με τον τίτλο «Ο εκκεντρικός εφευρέτης που δάμασε τον ηλεκτρισμό». Ήταν από τα ενδιαφέροντα άρθρα του συνεργάτη μας για τα επιστημονικά πειράματα σχετικά με τον ηλεκτρισμό του «ασυμβίβαστου, μοναχικού και ρομαντικού ιππότη της επιστήμης», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κατσίκης, κι αφού προηγήθηκε ο ίδιος, αξίζει να το αναφέρουμε.
Λ.Τ.

Λόγω βροχής
Η βροχή που έπεσε αυτές τις μέρες ήταν λίαν ευεργετική για τη γη. Έδειξε, όμως, και κάποιες δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης μας. Όσοι έτυχε να περάσουν την Τρίτη το βράδυ από την οδό Μετσόβου πηγαίνοντας προς τα Παλιά Σφαγεία, κολύμπησαν κυριολεκτικά μέσα στις λίμνες που σχηματίζονταν στο πεζοδρόμιο από τις πλάκες που λείπουν. Η κατάσταση γινόταν πιο δύσκολη και λόγω της σκοτεινότητας του δρόμου. Αυτό μπορεί να το συναντήσει κανείς σε πολλά σημεία της πόλης. Ένα άλλο σοβαρό όσο και επικίνδυνο θέμα, το οποίο έθιξαν αναγνώστες χθες, είναι το σπασμένο κράσπεδο του πεζοδρομίου επί της οδού Αβέρωφ, εκεί που διασταυρώνεται με την οδό Κρυστάλλη, απέναντι από το ξενοδοχείο Μητρόπολις. Με τη βροχή, τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα για τους πεζούς στο σημείο αυτό. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου πρέπει να παρέμβει άμεσα.
Λ.Τ.

Το ποτάμι της Δωδώνης
Όταν οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας κληθούν να ονομάσουν τα ποτάμια της περιοχής μας, δεν αποκλείεται να αναφερθούν και στο ποτάμι της λεωφόρου Δωδώνης. Γιατί σε πραγματικό ποτάμι μετατρέπεται ο κεντρικός οδικός άξονας της πόλης κάθε φορά που ανοίγουν οι ουρανοί. Οι εικόνες χθες το πρωί θύμιζαν ρεπορτάζ της τηλεόρασης με επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που τους έχουν παρασύρει τα νερά. Προκειμένου τα παιδιά να καταφέρουν να διασχίσουν τον δρόμο και να μη φτάσουν στο σχολείο μούσκεμα, κάποιοι γονείς ανέλαβαν τον ρόλο του «περατάρη» και μάλιστα χωρίς βάρκα. Έμπαιναν στο νερό, που έφτανε πάνω από τον αστράγαλο, και σήκωναν τα παιδιά αγκαλιά, για να διαβούν άβρεχτα το ποτάμι της Δωδώνης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έφταιγαν τα φύλλα, που κάλυπταν μερικώς τις σχάρες των φρεατίων. Και με καθαρές σχάρες, το ίδιο γίνεται.
Α.Τ.

Φταίνε κι αυτοί, φταίμε κι εμείς

Βλέπαμε τις προάλλες, στη συμβολή των οδών Μιχ. Αγγέλου και Χαρ. Τρικούπη, έναν καταστηματάρχη να προσπαθεί, για αρκετή ώρα και με επιμονή, να διπλώσει τα χαρτόνια, πιθανότατα από συσκευασίες προϊόντων, προκειμένου να χωρέσουν στον βυθιζόμενο κάδο ανακύκλωσης. Αμέσως μετά, στον πεζόδρομο παρατηρήσαμε ότι όλα τα καλαθάκια των μικρών μεταλλικών κάδων ουσιαστικά ξεχείλιζαν, όπως και οι μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων που υπάρχουν στο κέντρο, για ανακυκλώσιμα και μη. Και αυτό συμβαίνει αρκετές ημέρες, για αρκετές ώρες, όταν η αγορά είναι ανοιχτή, αναδεικνύοντας ότι προφανώς οι κάδοι δεν επαρκούν, δυσκολεύοντας όσους πραγματικά θέλουν να είναι «σωστοί» πολίτες.Στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής υπάρχει η πρόθεση για αγορά και νέων κάδων και η κατανομή τους σε διάφορα σημεία, όπως και η επέκταση των βυθιζόμενων και ευελπιστούμε αυτό να γίνει γρήγορα, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι είναι αντιαισθητική αυτή η εικόνα, διευκολύνει όσους σκέφτονται «…δε βαριέσαι, τόσα έχει, ας ρίξω και τα δικά μου». Και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί. Για να μη μιλήσουμε για όσους δε φροντίζουν να καθαρίσουν τα «ίχνη» των κατοικιδίων τους, ειδικά στο κέντρο.
Γ.Χ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...