Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Σε υγεία της γραφειοκρατίας

Στην ηλεκτρονική εποχή μας κάποιες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με τον αραμπά. Γνωστό το απαράδεκτο φαινόμενο της ουράς στην Αθήνα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Εδώ στην περιοχή μας η απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών έχει να κάνει με το τσίπουρο. Το Τελωνείο ζητά από τους έχοντες καζάνι για την απόσταξη να προσκομίσουν όχι μόνο το καπάκι, αλλά και το καζάνι το ίδιο για να σφραγισθεί, να «κτυπηθεί» ο αριθμός της αδείας απόσταξης, προκειμένου έτσι να αποφευχθεί η καταστρατήγηση –λένε- του νόμου με συνεχή απόσταξη και αποφυγή των σχετικών τελών και φόρων! Να φέρει, δηλαδή, ο άτυχος αμπελουργός π.χ. από το Πληκάτι Κόνιτσας το καζάνι 30-40 κιλών στο Τελωνείο στα Γιάννενα! Δε βρέθηκε άλλος τρόπος παρά μόνο «αφού δε πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πρέπει να έρθει το βουνό στον Μωάμεθ», που λέει η γνωστή ρήση; Κανένας καρεκλοκένταυρος δε σκέφτηκε την ταλαιπωρία και τα έξοδα του αμπελουργού που καλείται να πληρώσει την απίστευτη γραφειοκρατία; Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση π.χ. με υπεύθυνη δήλωση, με εμφάνιση σε κάποιο τοπικό αστυνομικό τμήμα, σε μια υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ., όπου θα βεβαιωθεί επίσημα το περίφημο «κτύπημα» του αριθμού της άδειας στο καζάνι; Γνωστή η επωδός. Όταν το Δημόσιο είναι ανίκανο να ελέγξει την εφαρμογή των νόμων, εφαρμόζει… γυμναστική στους πολίτες. Στην υγειά μας και καλά τσίπουρα.

Σ.Κ.

Χιούμορ και Αριστερά

 Η Αριστερά παλαιά είχε τουλάχιστον χιούμορ. Ακούσαμε όμως τον κ. πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στο λεγόμενο αναπτυξιακό συνέδριο στα Γιάννενα, να κάνει ακατανόητο δήθεν χιούμορ με τον Ευκλείδη -όπως είπε- και τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του υπουργού των Οικονομικών και θαμώνων καφενείου στην Πρέβεζα. Κανένας δεν κατάλαβε το χιούμορ. Στη Βουλή ο Ευκλείδης διέπραξε και αυτός… χιούμορ κάνοντας λόγο για «ανάπηρη σαρανταποδαρούσα», προκειμένου να καθηλώσει τον Κυριάκο. Κανένας δεν κατάλαβε το χιούμορ. Ή στέρεψε η Αριστερά ή… δεν πρόκειται για Αριστερά. Μάλλον το δεύτερο ισχύει (χωρίς χιούμορ).

Σ.Κ.

Ανασυντάξεις

Γιατί αυτή η πρεμούρα με την προσπάθεια για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς; Έχει ενδιαφέρον ότι αρκετοί γαλάζιοι παράγοντες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, διαγκωνίζονται ποιος θα υποβαθμίσει περισσότερο την προσπάθεια αυτή ή θα σατιρίσει την ανασυγκρότηση για να την απαξιώσει. Και το ερώτημα είναι αν η κεντροαριστερά δε θα είναι υπολογίσιμη πολιτική δύναμη γιατί αυτή η πρεμούρα; Ο λόγος; Τη φοβούνται. Δημοσιογράφος μάλιστα αθηναϊκής εφημερίδας, που πρόσκειται στη ΝΔ και ειδικότερα στον κ. Μητσοτάκη, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά ενός από τους υποψήφιους με τρόπο που αντιβαίνει στη στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία. Πρόκειται για επίθεση στον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη! Ο λόγος προφανής. Τον φοβάται. Από την άλλη πλευρά, η αριστερή η επίθεση στην κεντροαριστερά από τους φίλα προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφορά στην παρελθοντολογία. Ό,τι έχει ο καθένας. Φαίνεται καθαρά ότι ένα νέο δυνατό κόμμα θα είναι υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, γι’ αυτό και οι… ανασυντάξεις δεξιά και αριστερά.

Σ.Κ.

Έχει βάλει ψηλά τον πήχη

Από καιρό είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να μην είναι υποψήφια εκ νέου για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων η Αναστασία Γιογλή. Θέση της, την οποία εξέφρασε στους συναδέλφους της, είναι πως δύο θητείες είναι αρκετές και υπάρχουν άξιοι δικηγόροι να τη διαδεχθούν και να δοκιμαστούν σε θέσεις ευθύνης. Πέρα από το να επικροτήσουμε τη στάση της να μη μείνει «γατζωμένη» στην καρέκλα, οφείλουμε να πούμε πως όποιος και να εκλεγεί, θα έχει δύσκολο έργο. Όχι μόνο γιατί τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά και γιατί η Αναστασία Γιογλή έχει βάλει τον πήχη ψηλά.

Α.Τ.

Έπιασε τόπο η πίεση

Ορθή αποδείχτηκε η άσκηση πίεσης από την περιφέρεια Ηπείρου και το ΤΕΕ/ΤΗ προς τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες εργασίες στην Γέφυρα Πλάκας, πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις.

Οι εργασίες στερέωσης και πασσάλωσης του δυτικού βάθρου ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουν οι τοπικοί φορείς το έργο που είχαν ξεκινήσει, προλαβαίνοντας έτσι τον Άραχθο, πριν γίνει και πάλι ορμητικός.

Ευτυχώς, η πίεση λειτούργησε και με το τέλος αυτών των εργασιών έγκαιρα, παραμένουν οι ελπίδες για έναρξη των κυρίως εργασιών αποκατάστασης το ερχόμενο καλοκαίρι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, ένας χρόνος ακόμη θα περνούσε χωρίς ουσιαστικό έργο.

Γ.Χ.

Να δούμε πότε…

Αν κάποιος αποφάσιζε να συλλέξει τα όσα έχουν γραφτεί στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν ακουστεί από τηλεσχολιαστές τις τελευταίες εβδομάδες για τις δολοφονίες του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και της Δώρας Ζέμπερη, θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει έναν τόμο. Τα σενάρια και οι υποθέσεις ξεπερνούσαν σε ευρηματικότητα και τον πιο ευφάνταστο μυθιστοριογράφο, μπλέκοντας ανθρώπους, που τελικά αποδείχθηκε πως δεν είχαν την παραμικρή σχέση και αδίκως στοχοποιήθηκαν. Πάλι καλά που η Αστυνομία κατάφερε να φτάσει στην εξιχνίαση των δύο υποθέσεων, διαφορετικά θα φτάναμε σε… εγκυκλοπαίδεια. Αυτό που αναρωτιόμαστε, είναι πότε θα βρεθεί ένας Εισαγγελέας να βάλει φρένο στην ευκολία, με την οποία ορισμένοι αναπαράγουν τερατολογίες είτε για να κερδίσουν τηλεθέαση και κλικαρίσματα, είτε απλώς γιατί θέλουν να το παίξουν Αγκάθα Κρίστι, αδιαφορώντας για το οτιδήποτε.

Α.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...