Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

62 σχέδια του Κυριάκου Ρόκου

Το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή οργάνωσε έκθεση με 62 σχέδια του γνωστού γιαννιώτη γλύπτη Κυριάκου Ρόκου, έργα τα οποία ανήκουν στη συλλογή του ιδρύματος, μετά από δωρεά του καλλιτέχνη. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την περασμένη Τετάρτη στον εκθεσιακό χώρο του λαογραφικού μουσείου «Κ. Φρόντζου».

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση όχι μόνο γιατί παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης σχέδια ενός μεγάλου γλύπτη, αλλά κυρίως γιατί τα σχέδια αυτά λειτουργούν ως αυθύπαρκτα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και δεν αποτελούν απλά προσχέδια των γλυπτών του καλλιτέχνη. Τα 62 σχέδια αποκαλύπτουν στην ουσία τον δημιουργό, τη φαντασία του, τα συναισθήματα, την έμπνευση του καλλιτέχνη, παρά τη σχετική άποψη του Κυριάκου Ρόκου: «Έμπνευση δεν υπάρχει. Υπάρχει μονάχα ανάγκη να πεις κάτι με τον τρόπο σου…». Πηγαίνετε να δείτε την έκθεση. Σίγουρα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το τι «λέει» με τον τρόπο του ο γιαννιώτης καλλιτέχνης.
Σ.Κ.

Προεόρτια
Και ενώ σε όλη την Ελλάδα ασχολούνται με άλλα πράγματα, σοβαρά και μη, στα Γιάννενα ήρθε η ώρα για τη «μάχη του δέντρου». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα προ-χριστουγεννιάτικη ενασχόληση των Γιαννιωτών, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, μπορεί το ζήτημα να προκλήθηκε την πρώτη χρονιά «κατά λάθος», αλλά τελευταία γίνεται… επίτηδες. «Φυσικά, κάτι ετοιμάζουμε… Ήδη λαμβάνω τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους και κόσμο από την Αθήνα και άλλες περιοχές, που με ρωτούν τι ιδιαίτερο θα κάνουμε φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό «Βήμα» ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας.
Απ’ ότι φαίνεται, το φετινό δέντρο θα έχει τη «σφραγίδα» της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και βασίζεται στον Πύργο του Τάτλιν. Ελπίζουμε τουλάχιστον, εκτός από «ένα είδος αρχιτεκτονικού παραδόξου», να μην αποδειχθεί και ένα είδος αισθητικού παράδοξου, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν θα στολιστεί και ένα κανονικό δέντρο, όπως πέρυσι στην πλατεία Πάργης, για να παραπέμπουμε τους… διαφωνούντες.
Γ.Χ.

Κοτόπουλα από τον Κινέζο
Στην οδό Κοραή, τα κόκκινα, γνωστά σχήματα, μπροστά από το παρακείμενο κατάστημα, πληροφορούν τον πολίτη ότι εκεί υπάρχει κινέζικο μαγαζί. Αυτά τα περίεργα μπαλόνια, κρεμασμένα πάνω από όλα αυτά τα μαγαζιά, είναι το σήμα κατατεθέν τους. Οι Κινέζοι ήρθαν και στην πόλη μας, χρόνια τώρα, κι έστησαν το εμπόρευμά τους, προκαλώντας τους αγοραστές με φτηνό ρούχο, γενικά προσφέροντάς τους καλές τιμές σε όλα τα είδη. Σπεύδουν οι άνθρωποι να αγοράσουν φτηνά από τον Κινέζο. Μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, όχι όμως και νωπά κοτόπουλα! Στις προθήκες αυτού του μαγαζιού της οδού Κοραή, ο ιδιοκτήτης είχε τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσει καφάσια που έχουν τη στάμπα «κοτόπουλα Νιτσιάκος», αφού τα γέμισε με δικό του εμπόρευμα, κάλτσες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Έτσι βρίσκεται κανείς προ της εκπλήξεως ο Κινέζος να πουλά ως και… κοτόπουλα και μάλιστα Νιτσιάκος.
Λ.Τ.

Όπου κάτσει
Μετά την κόντρα Τσουμάνη-Μανταλόβα, είχαν ακολουθήσει μία ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή και μία γραπτή δήλωση από τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ, που μας έλεγαν πως υπάρχει συνεργασία και σχεδιασμός. Δυστυχώς, όμως, πριν λίγες ημέρες μας δόθηκε μία ακόμη αφορμή να δούμε δείγματα αυτού του περιβόητου σχεδιασμού και της αγαστής συνεργασίας. Το κτίριο στην Ανατολή που διεκδικεί ο Φ. Τσουμάνης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να λειτουργήσει σε παιδικό σταθμό, είναι το ίδιο που η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας το έφερε ως πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και υπερψηφίστηκε για τη λειτουργία δημοτικού σχολείου. Εκτός κι αν είναι κάποια τακτική να ζητάνε από τον δήμο το ίδιο πράγμα για δύο διαφορετικούς λόγους, και στο τέλος όπου κάτσει η μπίλια.
Α.Τ.

Οι πήδοι
Δηλαδή μια σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα στους μηνίσκους των μισών ποδιών της, που κουβαλά σακούλες από σούπερ μάρκετ, κάνει πήδους; Οι σαρανταποδαρούσες που δεν έχουν πρόβλημα στα πόδια τους και δε φέρουν βάρη, κάνουν μεγαλύτερους ; Έχετε δει, τέλος πάντων, τέτοιες που να πηδούν σαν ακρίδες;
Εκθείαζε προχθές η κρατική τηλεόραση το χιούμορ του κ. Τσακαλώτου με αφορμή τη δυνατότητα της σαρανταποδαρούσας να υπερβεί τον χαμηλό πήχη της ΝΔ. Είπαν κι άλλα που καταδείκνυαν πόσο πνευματώδης μπορεί αν γίνει ο υπουργός. Κάτι πιο παλιά παραδείγματα ανέφεραν, για να τεκμηριώσουν το συμπέρασμά τους. Για την ταμπακέρα που αφορά τη φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης με σκοπό να διευρυνθεί το πελατολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του «κοινωνικού» μερίσματος μπας και δεν καταποντιστεί στην κάλπη, ούτε λέξη. Εκεί στην ΕΡΤ κι αν κάνουν πήδους…
Π.Ζ.

Σκουπιδό-δρομος
Σε σκουπιδότοπο –μας μετέφερε αναγνώστρια του Η.Α.- έχει μετατραπεί το τμήμα της 2ης επαρχιακής οδού, από το Κουτσελιό μέχρι τον κόμβο Ελληνικού. Πέρα από τους ασυνείδητους οδηγούς που ανοίγουν το παράθυρό τους και πετούν έξω τα σκουπίδια τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τα απορριμματοφόρα που κινούνται προς τον ΧΥΤΑ Ελληνικού και στον διάβα τους όλο και κάτι φεύγει. Από πλαστικές σακούλες και τενεκεδάκια μέχρι λάστιχα και κλαδιά. Μάλλον η περιφέρεια, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει ο δρόμος, θα πρέπει να φροντίσει για έναν πιο τακτικό καθαρισμό και να μη βάζει το τμήμα του δρόμου στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους.
Α.Τ..

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...