Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Αποστολές για μικρά παιδιά

Περίπου πριν από έναν χρόνο, έξω από την είσοδο του Καπλανείου στεκόταν ένας νεαρός άντρας με ακουστικά στα αυτιά και παρατηρούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να μπαίνουν και να βγαίνουν. Οι γονείς έμαθαν ότι στόχος του ήταν να κοιτάει τα παιδιά στα μάτια και να τους μεταφέρει -νοερά- το μήνυμα ότι η πόλη έχει καταληφθεί από ένα συγγενικό του πρόσωπο, που θέλει να την αφανίσει και έχει ήδη επηρεάσει τους γονείς τους, οι οποίοι δε βλέπουν ποιος πραγματικά είναι. Τελευταία του ελπίδα ήταν τα παιδιά τους, που ίσως τους άλλαζαν γνώμη. Ο συγκεκριμένος άντρας διαγνώστηκε με διαχειρίσιμα ψυχολογικά προβλήματα και απομακρύνθηκε από το σημείο. Από προχθές άγνωστοι αποφάσισαν να ειδοποιήσουν τους μικρούς μαθητές με άλλον τρόπο για άλλο κακό που βρήκε την πόλη και την κοινωνία γενικότερα και έγραψαν πάνω στα εξωτερικά σκαλοπάτια της ίδιας εισόδου «με κόκκινο μαρκαδόρο, που δε βγαίνει» (όπως χαρακτηριστικά είπε ένα από τα παιδιά): «Σταμάτα την κλοπή των αφεντικών» (δείτε τη σημερινή φωτογραφία ημέρας). Παρόλο που και τούτη η περίπτωση δε φαίνεται να διαφέρει πολύ από την προηγούμενη (ούτε στη διάγνωσή της), κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση αυτών των παιδιών, που, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, καλούνται να σηκώσουν το βάρος της εκτέλεσης αποστολών πολύ δύσκολων για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Χώρια το βάρος της τσάντας της ασήκωτης, που κουβαλάνε στο πήγαινε και στο έλα. Τ.Τ.

Η διήμερη αποχή των δικηγόρων
Στην Αθήνα δολοφονήθηκε ένας επιφανής δικηγόρος μέσα στο γραφείο του. Η είδηση είναι σοκαριστική -όπως όλες οι ειδήσεις που αφορούν δολοφονίες συνανθρώπων μας- και θορύβησε τον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι δικηγόροι αποφάσισαν -στην αρχή- να απέχουν των καθηκόντων τους για μια εβδομάδα, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αποτροπιασμό τους για το συγκλονιστικό γεγονός. Μετά, η εβδομαδιαία αποχή έγινε διήμερη και έτσι προχθές και χθες καμία δίκη δεν πραγματοποιήθηκε σε δικαστήρια όλης της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε την ανάγκη τους να εκφράσουν το πένθος τους με αυτόν τον τρόπο, αλλά σε έναν τόπο που οι υποθέσεις πολιτών του τελεσιδικούν σε μια δεκαετία περίπου (από αναβολές, αποχές, στάσεις κ.λπ.), το να χαθούν πανελληνίως, με ευθύνη των δικηγόρων, δύο μέρες δικών είναι κάτι που κανείς -επιφανής ή όχι, σίγουρα ευσυνείδητος- δικηγόρος αυτής της χώρας δε θα ήθελε. Τουλάχιστον όχι όσοι γνωρίζουν πόσο ταλαιπωρούνται οι πελάτες να βρούνε το δίκιο τους, πόσα (πολλά πια) χρήματα πληρώνουν και πόσες τρίχες της κεφαλής τους ασπρίζουν μέχρι να το βρούνε. Ατυχής η αποχή, σε ένα πολύπαθο νομι
κό σύστημα, όπως το ελληνικό, ακόμη και για μια δολοφονία.
Τ.Τ.

Yes Sir
Greece is back, είπε ο πρωθυπουργός εκεί στη μακρινή Αμερική. Θα μπορούσε όμως να πει το πιο καλό, το πιο δυνατό, αυτό που θα τον χαρακτήριζε απόλυτα: Greece reloaded. Μόνο έτσι θα πείσεις, Αλέξη, τους Αμερικάνους. Αργά αλλά σταθερά, μαθαίνεις. Κυνηγάς το κεφάλαιο και το παρακαλάς για επενδύσεις. Καλά κάνεις, έτσι πρέπει. Και σαν τον πιο υπάκουο πρωθυπουργό θα κάνεις ό,τι σου πούνε. Έτσι πρέπει. Για το καλό της χώρας και για τη δική σου πολιτική επιβίωση. Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο «yes sir» πρωθυπουργό. Το τι γίνεται τώρα στο εσωτερικό του κόμματος με τις ψευτοαντιδράσεις μερικών, όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι μέρος της πολιτικής σου. Παλιομοδίτικη μέθοδος μεν, αλλά στον λαό που κυβερνάς πιάνει.
Π.Ζ.

Κωλοτούμπα
Τον όρο «kolotumba» χρησιμοποίησε πριν λίγες ημέρες η ισπανική El Pais, για να περιγράψει την... ισπανική υποχώρηση, που «σάλπισε» ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν για τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ζητώντας διάλογο με την κυβέρνηση της Ισπανίας. Η κωλοτούμπα, όμως, φαίνεται πως αποτελεί προσφιλές σπορ και για ορισμένους στο δημαρχείο Ιωαννίνων. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΚΠΑΠΑ, που βάλθηκε να διαψεύσει τα αδιάψευστα. Κι αυτό γιατί οι δημοσιογράφοι δε μετέφεραν όσα ακούστηκαν σε μια κουβέντα του καφέ ή σε διαδρόμους, αλλά δηλώσεις που έγιναν με ανοιχτά μικρόφωνα. Γιατί, έτσι και άρχιζαν να γράφουν όλα όσα ειπώθηκαν εκτός «αέρα», τότε θα γινόταν μεγάλο πανηγύρι…
Α.Τ.

Βρήκε αφορμή
Θα προσπεράσουμε για λίγο τη δημοτική αρχή, και με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καθώς αξίζει σχολιασμού και η μείζονα αντιπολίτευση, η οποία έρχεται –μετά τα δημοσιεύματα- να πάρει θέση και να ασκήσει κριτική για τη διαμάχη μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας και παρεμπιπτόντως και για τα ΚΔΑΠ.
Κανονικά, αν λειτουργούσε ως αντιπολίτευση, αυτή θα έπρεπε να έχει ρωτήσει, είτε στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις της, ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, πόσα ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρειαζόμαστε κ.ο.κ. Αν βέβαια την ενδιέφερε η ουσία και όχι το εσωτερικό της αντίπαλης παράταξης.
Γ.Χ.

Δε μας αφήνει να… αγιάσουμε
Δε μας αφήνει να… αγιάσουμε η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ με το θέμα του κολυμβητηρίου. Διαβάζουμε στην ανακοίνωσή της, πως η καθυστέρηση στο άνοιγμα της πισίνας για το κοινό οφείλεται στη διαδικασία σύναψης σύμβασης με εταιρεία ναυαγοσωστών, που έπρεπε να γίνει με τον νόμιμο τρόπο. Δε διαφωνούμε στην τήρηση των διαδικασιών, αλλά και αυτό έκτακτο γεγονός είναι, όπως η βλάβη του χλωριωτήρα; Δεν ήξεραν πως απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για το διαδικαστικό κομμάτι, ώστε να ξεκινήσουν από νωρίτερα και όλα να είναι έτοιμα. Πάλι καλά που προέκυψαν άλλα προβλήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το κολυμβητήριο θα λειτουργούσε έναν μήνα και το κοινό δε θα είχε τη δυνατότητα πρόσβασης.
Α.Τ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Ένας πόνος στο δόντι

Όλο το βράδυ ο νεαρός άντρας πονούσε πολύ. Πήρε αναλγητικά, αντιφλεγµονώδη, ξηµέρωσε µε τον αφόρητο...

25.09.18 | Ξεχωριστοί άνθρωποι

Ποιος είπε ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δε διασκεδάζουν και δεν τα σπάνε; Ποιος είπε ότι...

22.09.18 | Η Τέχνη μέσα από παιδιά κι ενήλικες

Τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο...

21.09.18 | Είναι σίγουρο;

Κατά πολύ έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του ο πρόεδρος...

20.09.18 | Αντίο Φίλε

Έφυγε ήσυχα, όπως άλλωστε ήσυχη υπήρξε η ζωή του. Ο Λεωνίδας Δερβέντζας, γεωπόνος, πρώην Τεχνικός...

19.09.18 | Η παρουσίαση του κ. Συνολάκη…

Την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ διοργάνωσε μια εκδήλωση στην Αθήνα με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό...

18.09.18 | Με τον λόγο και το έργο;

Συνέπεσε -κι όχι επί τούτου- να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που...

15.09.18 | Η διάβαση της Φρόντζου

Μαζί με τις ευχές για καλή σχολική χρονιά, τις αγορές των τετραδίων «που ζήτησε η κυρία» και τα...