Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Οδηγίες (ορθής) χρήσης

Τις διαβάσαµε προσεκτικά τις οδηγίες που µας έστειλε η ΔΕΥΑΙ σχετικά µε τη συνετή και φειδωλή χρήση του νερού αυτές τις µέρες. Μοιραία το µυαλό των δηµοτών θα πάει στο οξύµωρο σχήµα «πληρώνω ακριβό το νερό-ποτίζω τα λουλούδια µε το νερό που έπλυνα τα φρούτα και τα λαχανικά». Αλλά -είτε το θέλουµε, είτε όχι- οι υποδειχθέντες στην ανακοίνωση είναι οι σωστοί τρόποι, για να το εξοικονοµήσουµε, κυρίως σε περιόδους που η υπερκατανάλωσή του δηµιουργεί προβλήµατα στην υδροδότηση και την πίεσή του. Εµείς, λοιπόν -έστω και διαµαρτυρόµενοι- να την κάνουµε την ορθή χρήση του. Όταν, όµως, διαθέτουµε µηχανήµατα αυτόµατου ποτίσµατος σε δηµόσιους χώρους, οφείλουµε να τα ελέγχουµε –κυρίως σε δύσκολους καιρούς- µήπως υπάρχει µεγάλη διαρροή. Όπως, ας πούµε εκείνο το κοµµάτι σωλήνα που αποκόπηκε από τα υπόλοιπα, στον 5ο παιδικό σταθµό κάτω στον Βοτανικό και για τρεις συνεχόµενες µέρες έτρεχε νερό στο προαύλιό του. Τ.Τ.

Μπλόκα παντού
Να πούμε και τα καλά, παρόλο που αρκετοί –παθόντες- θα διαμαρτυρηθούν. Πύκνωσαν τα μπλόκα της Τροχαίας στην πόλη και πέριξ αυτής. Κάνουν ελέγχους για κράνη, ασφάλειες, ζώνες, ταχύτητα. Ο φόβος φυλάει τα έρμα και, όταν ξέρουμε ότι συχνά πυκνά αστυνομικοί βρίσκονται εκεί έξω και ελέγχουν, συμμορφωνόμαστε προς όσα ορθώς ορίζει ο νόμος. Έτσι γίνεται, εφόσον δεν μπορούμε μόνοι μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Κι επειδή λέμε τον καλό τον λόγο, σ’ αυτόν να προσθέσουμε και το γεγονός ότι το απόγευμα της Κυριακής και ενώ οι φωτεινές πινακίδες της Εγνατίας προειδοποιούσαν τους οδηγούς ότι υπάρχει συμφόρηση στην έξοδο προς τα Γιάννενα, στα φανάρια δεν υπήρχε καν ουρά (άντε να προλάβαινε να σχηματιστεί μια πολύ μικρή). Στο σημείο υπήρχαν άντρες της Τροχαίας που ρύθμιζαν την κυκλοφορία και καμιά ταλαιπωρία δεν υπέστησαν οι εκδρομείς, που επέστρεφαν στην πόλη. Να θυμίσουμε, δε, ότι ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο, που ταξιδιώτες ερχόμενοι από Ιόνια και Εγνατία αντάμωναν σε μια κοινή έξοδο από τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.
Τ.Τ.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε
Χρειάζεται ταλέντο μεγάλο -και δεν το λέμε ειρωνικά- να μπορείς να διατυπώνεις με σαφήνεια, ειλικρίνεια και τόλμη τις απόψεις σου, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές είναι συμβατές με την ιδεολογία σου ή τον ιδεολογικό χώρο που πολιτικά σε γέννησε, σε ανάθρεψε και σε ανέδειξε σε έναν από τους πρώτους πολίτες της χώρας. Ο λόγος για τη συνέντευξη του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, στην οποία, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τη μη αναγκαιότητα των παρελάσεων με στρατιωτικό χαρακτήρα, το ξεπερασμένο από τον σύγχρονο άνθρωπο τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», την ανεξιθρησκία. Και άλλα ωραία είπε, σαν κι αυτά που συζητάμε στις παρέες και ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος κάποτε στο τιμόνι της χώρας για να τα αλλάξει. Τούτο το τελευταίο μόνο ξέχασε ο κ. Βούτσης: ότι σήμερα κυβερνά και του δίνεται από καιρό η μοναδική ευκαιρία να κάνει πράξη όσα πρεσβεύει. Απ’ όλα αυτά τα σπουδαία, που μας είπε λοιπόν, κείνο που διάλεξε η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει, να κάνει είναι να καταργήσει ως υποχρεωτική την πρωινή προσευχή στα σχολεία και το κριτήριο της αριστείας στα δημοτικά σχολεία για την επιλογή σημαιοφόρου. Κατά τ’ άλλα, στους τοίχους των τάξεων και των δικαστικών αιθουσών παραμένουν τα εικονίσματα, στις παρελάσεις συμμετέχουν μεγαλόπρεπα τα στρατιωτικά αγήματα και η εκκλησία απέκτησε λόγο (και τυπικά) στο περιεχόμενο των βιβλίων των Θρησκευτικών, που διδάσκονται στα σχολεία. Χώρια που ο κυβερνητικός εταίρος θα είναι πάντα εκεί, στυλοβάτης των ιερών και των οσίων, να απειλεί και να ωρύεται. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε κι η πατρίς προς τη δόξα τραβά, τραβά, τραβά.
Τ.Τ.

Ο δικός τους άνθρωπος
O Στέλιος Παππάς είναι πατέρας του υπουργού Νίκου Παππά, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος, συνταξιούχος, ιστορικό αριστερό στέλεχος, γιατί αγωνίστηκε κατά της χούντας. Αυτά. Πιθανά να είναι και ένας έξυπνος άνθρωπος, ίσως ο εξυπνότερος για τη θέση που ανέλαβε. Του προέδρου του ΟΑΣΘ. Το βιογραφικό του, όπως βλέπετε, είναι αρκετά πλούσιο, ίσως όχι πλουσιότερο από έναν τεχνοκράτη που θα μπορούσε να αναλάβει αυτή τη θέση, αλλά αυτός θα ήταν ένας τεχνοκράτης χωρίς ψυχή, ίσως και χωρίς «όραμα για την πατρίδα». Το στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ένας «δικός τους άνθρωπος», με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν σε μια γλώσσα κοινή.
Π.Ζ.

Θα μας συγχωρέσετε
Όσο βαραίνουμε και μεγαλώνουμε και αναλαμβάνουμε κάθε φορά να σηκώσουμε περισσότερα απ’ όσα ως τώρα θαρρούσαμε ότι μπορούσαν να βαστήξουν οι ώμοι μας, ο χρόνος συμπυκνώνεται, δε φτάνει. Όχι, για να ξαποστάσουμε μέχρι να μας κουράσει η απραξία και η… ξεκούραση (άλλωστε ποτέ δεν υπάρχει χρόνος αρκετός για κάτι τέτοιο), μα ίσα για να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να ισιώσουμε λίγο το κορμί, να ανασηκώσουμε ώμους και να συνεχίσουμε. Γι’ αυτήν τη βαθιά -απαραίτητη και ζωτική- ανάσα, θα μας συγχωρέσετε που θα λείψουμε μια μέρα παραπάνω από τα συνηθισμένα. Μέχρι τώρα, ξεκλέβαμε εκείνη την Παρασκευή, που ακολουθούσε της Πέμπτης του Δεκαπενταύγουστου ή τη Δευτέρα -καλή ώρα- που προηγούνταν. Φέτος, θα μας επιτρέψετε να «κλέψουμε» μια μέρα ακόμη και να τα ξαναπούμε από κοντά με νέα έκδοση την Παρασκευή το πρωί (δικιά μας -ημών των εργαζομένων για την προετοιμασία της- Πέμπτη). Για μια ανάσα. Μέχρι να σηκωθούμε ξανά. Καλό Δεκαπενταύγουστο.
Τ.Τ.

Μια αρχή

Είναι σημαντικό για τους δήμους της χώρας η έστω μερική «επιστροφή» πόρων από τα τέλη διαφήμισης και τον φόρο ζύθου. Ελπίζουμε βέβαια, να καταστεί αυτό μόνιμο και κάποια στιγμή, η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, που όλοι εξαγγέλλουν, να γίνει πράξη. Γιατί μέχρι στιγμής όλοι βολεύονται. Οι μεν λένε δεν έχουμε χρήματα, οι δε ότι δεν έχουν πρόγραμμα και σχέδια. Και αυτό διαιωνίζεται.

Γ.Χ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.05.18 | Με fake φωτογραφία

Φτάνει στα χέρια σου ένα δελτίο τύπου για το πολλά υποσχόμενο ArtWave Festival. Πέρα από τα όσα...

25.05.18 | Περίσσεψαν τα καλά λόγια

Ιδιαίτερη ήταν η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης,...

24.05.18 | Νέοι αγρότες και… αγρότισσες

Τις 750 (παρά μία) άγγιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Νέων γεωργών» στην περιφέρεια της Ηπείρου,...

23.05.18 | Απλά επικίνδυνος

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί, που δεν είναι απλώς ανίκανοι να κάνουν τη δουλειά τους,...

22.05.18 | Περίμενέ με...

Ούτε δημοσιοποίηση της εκδήλωσης, όσο έπρεπε, έγινε, κι επομένως ούτε πολύς κόσμος την...

19.05.18 | Και πάλι χώρια

Ούτε φέτος κατάφεραν να βρουν πεδίο συνεννόησης Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και δήμος...

18.05.18 | Επιτέλους, τέλος;

Και να που οι βάρβαροι χτύπησαν και πάλι, αυτή τη φορά όχι χωρίς συνέπειες, αφού παρενέβη ο...

17.05.18 | Για διαφημιστικό σποτ

Αν ο Αλέκος Καχριμάνης έχει μπει στη διαδικασία να φτιάξει διαφημιστικό σποτ για τι περιφερειακές...