Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ο λόγος, η ράβδος…

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Μέρες τώρα μοιράζονται σε γειτονιές, όπου έχουν τοποθετηθεί οι νέοι υπόγειοι κάδοι, ενημερωτικά φυλλάδια για τη χρήση τους και γίνονται συστάσεις σε περίπτωση, που διαφεύγουν στους πολίτες κάποια βήματα και καταλήγουν τα σκουπίδια εκτός. Σε μια τέτοια γειτονιά, κάτω στην περιοχή της Σκάλας, οι κάτοικοι φαίνεται πως δε συμμορφώνονταν και κατέβηκε ο ίδιος ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει. Πράγματι, υπήρχαν σακούλες εκτός κάδων και πολύ γρήγορα τα απορρίμματα μαρτύρησαν την ταυτότητα του… ιδιοκτήτη τους, στον οποίο απευθύνθηκε ο αντιδήμαρχος και του ζήτησε να τα βάλει μέσα στον κάδο. Όταν εκείνος αρνήθηκε -δε μάθαμε σε ποιο ύφος και τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ τους- ο κ. Κατηρτσίδης πήρε τη σακούλα και την άδειασε στο μαγαζί του αρνούμενου να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις καταστηματάρχη. Έκτοτε, ο χώρος πέριξ των κάδων είναι καθαρός, κανένας πολίτης δε φαίνεται να έχει πρόβλημα να αντιληφθεί τη χρήση τους ή να κάνει λάθος ως προς αυτή. Η -ιδιότυπη- παρέμβαση του αντιδημάρχου ήταν αποτελεσματική. Τ.Τ.

…Και το πρόστιμο
Όμως, ακριβώς εκεί εδράζεται το πρόβλημά μας, και ημών των πολιτών και των αρχόντων μας.  Δουλειά των δημοτών, που όλο γκρινιάζουν για τη βρώμικη και απολίτιστη πόλη τους, είναι να τη διατηρούν καθαρή και πολιτισμένη, όπως κάνουν στα σπίτια τους και στα μαγαζιά τους. Δουλειά της δημοτικής αρχής και των εκπροσώπων της είναι να βρίσκει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και να προλαβαίνει τη γέννηση καινούριων. Δουλειά του αντιδημάρχου δεν είναι, όμως, να οδηγείται σε αυτοδικία, όσα δίκια κι αν έχει, όσο εξοργιστικά απαθής και αδιάφορη κι αν είναι η στάση του συμπολίτη του. Γιατί μπορεί να είναι αποτελεσματική, δεν είναι όμως πολιτισμένη και δε μακροημερεύει. Θεραπεύει το σύμπτωμα και εντυπωσιάζει τους λοιπούς νομοταγείς πολίτες. Δε γιατρεύει όμως την αιτία, που γέννησε το σύμπτωμα και δεν αργεί η ώρα, που πάλι κάποιος αντιδήμαρχος θα πρέπει να βγει στον δρόμο, για να λύσει άλλο ένα -παρόμοιας φύσης- πρόβλημα. Το πρόστιμο, ωστόσο (αν φροντίσουμε να προβλέπεται, να επιβάλλεται και να καταβάλλεται με συνοπτικές διαδικασίες) κινείται προς τη σωστή και ηθικά αποδεκτή κατεύθυνση. Και μπορεί και να ενοχλεί περισσότερο από μια σακούλα σκουπιδιών ανοιχτή στο μέσον του μαγαζιού μας. Ας το σκεφτούμε.
Τ.Τ.

ΚΤΕΟ… Ακινήτων
Πληγές παλιές δε θέλουμε να ξύνουμε –κυρίως, όταν ανοίγουν πέντε μήνες τον χρόνο, κάθε χρόνο πια- αλλά τούτη την κυβέρνηση την ψηφίσαμε, και για να καταργήσει το παράνομο –όπως κατήγγειλε- χαράτσι για τα ακίνητα, το γνωστό πια (νόμιμο και μόνιμο) ΕΝΦΙΑ. Αντ’ αυτού, λάβαμε και ένα επιπλέον, που έχει να κάνει με την ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων και το πιστοποιητικό απόδοσης κτιρίου. Ο ιδιοκτήτης, αφού θα περάσει έναν κυκεώνα και θα ξοδέψει ώρες πολλές σε δημόσιες υπηρεσίες, για να προμηθευτεί δικαιολογητικά σχετικά με το ακίνητό του, κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να αποκτά εκ νέου ηλεκτρονική ταυτότητα για κάθε ένα κτίριο που διαθέτει, ήτοι πάνω από 500 ευρώ έκαστο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Δεν τον καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ τελικά. Κάθε άλλο. Τα ακίνητά μας (όσοι και όσα έχουμε ακόμη) θα περνάνε και από… ΚΤΕΟ. Ζωή να έχουν και να έχουμε, να μας βάζουν να πληρώνουμε κι εμείς να μη λέμε «όχι» (ή, αν λέμε, να το κάνουν «ναι»).
Τ.Τ.

Ήταν και με το μηχανάκι
«Σας λέω γεγονότα, δε σας λέω ότι πανηγυρίζουμε, αλλά ο κόσμος του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) θεωρεί πολύ θετικό μέτρο τη μείωση των ασφαλίστρων σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε. Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, με αφορμή ένα περιστατικό που έζησε κατά το οποίο ένας ελεύθερος επαγγελματίας τον σταμάτησε στο δρόμο, κατέβηκε από το μηχανάκι του -αυτό κι αν είναι συγκλονιστικό- και ευχαρίστησε τον υφυπουργό για τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, που καλείται να πληρώσει και, χωρίς πολλά, πολλά και να χάνει χρόνο, χαρακτήρισε αυτόν και όλους τους συντρόφους του στην κυβέρνηση ευεργέτες. Τι μπορεί να σου συμβεί πάντως στα ξαφνικά, εάν είσαι υφυπουργός της Εθνοσωτηρίου, δεν το βάζει ο νους σου.
Π.Ζ.

Ιστορικό συμβάν
Δεν ξέρω εσείς, εγώ πάντως ξέρω πάρα πολλούς συμπολίτες μας που σταματάνε τους βουλευτές της κυβέρνησης στον δρόμο- ή όπου τους πετύχουν- και τους φιλάνε τα χέρια και ένας μια μέρα και τα πόδια ενός. Μην πω για το ιστορικό περιστατικό, όταν ένα πρωί -πάει μήνας τώρα- ελεύθερος επαγγελματίας πολύ γνωστός στην πόλη ανέβηκε στο ρολόι και εκφώνησε ευχαριστήριο λόγο για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, κρατώντας στο χέρι του το λουκέτο της επιχείρησής του ως ενθύμιο. Με τέτοια παραδείγματα θα επανέλθω.
Π.Ζ.


Νέα κανάλια ενημέρωσης
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει κατατεθεί για το έργο της σύνδεσης της Βογιάννου με τον κόμβο Πανηπειρωτικού, όπως και για τα υπόλοιπα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτά μάθαμε από τις συνομιλίες του αντιδημάρχου Θ. Μανταλόβα στο facebook, που φαίνεται πως αρχίζει να «αντικαθιστά» τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου. Δεν υποβαθμίζουμε καθόλου τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά τουλάχιστον, μετά την επίσημη διαμαρτυρία της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» για τη διαβούλευση, θα μπορούσε να υπάρχει αντίστοιχη ανακοίνωση  της δημοτικής αρχής.
Γ. Χ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.06.18 | Καφές με το όχημα δίπλα

Μια εύλογη απορία των κατοίκων, αλλά και των περαστικών που τυχαίνει να διασχίσουν την οδό Κουγκίου...

20.06.18 | Ένα μικρό ταξίδι

Όταν ξεκινάς ένα ταξίδι, ξέρεις τον προορισμό, τι πρέπει να βάλεις στις αποσκευές σου, τι να...

19.06.18 | Στο δάσος Φρόντζου

Χθες, παρά τη δροσερή βροχή που είχε νοτίσει τη γη, αρκετοί ήταν εκείνοι οι συμπολίτες μας που...

16.06.18 | Και δεν συμμαζεύεται

Η σκέψη μας αυτές τις τελευταίες μέρες βρίσκεται -για ακόμη μια φορά– κοντά σε όλους εκείνους τους...

15.06.18 | Ηθοποιός σημαίνει φως

Πώς θα καταφέρουμε να αγαπήσουν οι μαθητές μας το θέατρο; Ήταν μια ερώτηση που συχνά απευθύναμε...

14.06.18 | Μια βράβευση χωρίς τους… βραβευθέντες

Θυμόμαστε, όταν ήμασταν πιτσιρίκια, μια συμμαθήτριά μας, που σε μια λαχειοφόρο αγορά είχε κερδίσει...

13.06.18 | Η εικόνα μας

Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά διπρόσωπη, τη στιγμή που διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά...

12.06.18 | Ο Παύλος στην κερκίδα

Σε νοσοκομείο τον γνώρισα τον Παύλο Γιαννακόπουλο, στο Ασκληπιείο της Βούλας το 1975. Σε μια...