Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα μουσείο για την πόλη

Στα Γιάννενα -παρόλο που διαθέτουµε αρκετό υλικό, φωτογραφικό και µη- δεν έχουµε φτιάξει ακόµη ένα µουσείο, που να αναδεικνύει την πόλη και τη σύγχρονη ιστορία της. Έχουµε ασφαλώς µουσεία αξιόλογα. Και το Λαογραφικό, και το Αρχαιολογικό, και του Βρέλλη και το ολοκαίνουριο και εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροτεχνίας (αντίστοιχο, βέβαια και εξίσου εντυπωσιακό διαθέτει κι ο Βόλος -το Μουσείο Πλινθοκεραµοποιίας Τσαλαπάτα). Μα λείπει από την πόλη ένας χώρος, που να αφηγείται τη σύγχρονη ιστορία της στο σύνολό της. Στον Βόλο, στο Μουσείο της Πόλης, έχουν κάνει αξιόλογη δουλειά. Πέρα από τις γιγάντιες και εντυπωσιακές φωτογραφίες ή τα αντικείµενα που άλλοτε χρησιµοποιούσαν οι άνθρωποι της πόλης και εκτίθενται τώρα στις αίθουσές του, σε µια απ’ αυτές φιλοξενείται παλιά σχολική τάξη (µε τον µαυροπίνακα και τα παλιά ξύλινα θρανία µε τους αύλακές στην επιφάνειά τους). Ο επισκέπτης µπορεί εκεί να ακούσει ιστορίες του τόπου, όπως τις αφηγούνται όσοι τις έζησαν και δεν έχουν φύγει ακόµη από τη ζωή. Είναι η αίθουσα στην οποία κοντοστάθηκαν τα παιδιά µας -κι εµείς, εδώ που τα λέµε- και τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον όλων µας. Ας τον έχουµε στα υπόψη µας έναν τέτοιον χώρο. Είναι κρίµα µια πάλαι ποτέ πρώτη στα γρόσια και τα γράµµατα πόλη να µην τον διαθέτει… Τ.Τ.

Ξενώνες
Την εποχή της πλασματικής ευημερίας, την οποία, μεταξύ άλλων δαιμονίων,  πληρώνουμε σήμερα, είχε γεμίσει η ηπειρώτικη ύπαιθρος ξενώνες. Κάθε χωριό και να’ τος ο ξενώνας να υποδεχθεί τους ανύπαρκτους στις περισσότερες των περιπτώσεων επισκέπτες, αφού κάποια χωριά, όμορφα μεν, όπως τα ηπειρώτικα γενικώς, αλλά δεν τα είχαν ανακαλύψει ούτε οι λοκατζήδες. Και να οι επιδοτήσεις και να τα δάνεια. «Καλά και άγια» όλα τούτα για την εποχή που κανένας δεν υπολόγιζε την καταιγίδα που θα ερχόταν. Στη συνέχεια όμως αρκετοί  ξενώνες, αυτοί, δηλαδή, που χτίστηκαν σε χωριά τα οποία δεν είχαν τουριστικό ή άλλο ενδιαφέρον, δυστυχώς ερήμωσαν και μετατράπηκαν σε… περιστερώνες. Σχήμα λόγου βέβαια αλλά η εγκατάλειψη δημιουργεί στον επισκέπτη θλίψη, όταν βλέπει όμορφα κτίρια, δυσανάλογα όμως μεγάλα για την περιοχή, να στέκουν έρημα, δείγμα μιας στρεβλής «ανάπτυξης» α λα ελληνικά. Μακάρι να γίνει κάποτε η θρυλούμενη… επιστροφή στις ρίζες και να γεμίσουν τα χωριά μας. Με την κρίση που βιώνουμε μπορεί και αυτό να γίνει σύντομα, έτσι ώστε… να γεμίσουν τουλάχιστον και οι ξενώνες ντόπιους.
Σ.Κ.

Οι  «μπογιατζήδες» με τα σπρέι
Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με αυτούς  που ασχημονούν σε βάρος της πόλης  με τα σπρέι σε τοίχους, αγάλματα, μνημεία, πινακίδες τροχαίας της πόλης και δείχνουν έτσι τον αντικοινωνικό τους χαρακτήρα και την έλλειψη στοιχειώδους αγωγής. Μια οργανωμένη «εκστρατεία» πολιτείας, τοπικών φορέων αλλά και πολιτών μπορεί να φέρει αποτελέσματα για να λείψει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Πολλές από τις ασχήμιες έχουν… ονοματεπώνυμο, όπως αυτές τελευταία με δράστες «φιλάθλους» του ΠΑΣ. Το περίεργο είναι ότι τη μουτζούρα τη βαφτίζουν γκράφιτι! Ας μουτζουρώσουν τα σπίτια τους και ας βαφτίσουν όπως θέλουν το μουτζούρωμα: γκράφιτι, αφηρημένη τέχνη κ.λπ. Υπάρχουν και άλλοι επώνυμοι δράστες. Θέληση και οργάνωση να σταματήσει το κακό χρειάζεται. Νόμοι υπάρχουν και δικαστήρια για τους παραβάτες. Ο νόμος προβλέπει και σημαντικές ποινές και αποζημιώσεις σε βάρος των «μπογιατζήδων».
Σ.Κ.


Είχε τον σκοπό της
Σκόπιμη ήταν η ανάρτηση της φωτογραφίας με το ξεχαρβαλωμένο στρώμα στην ιστοσελίδα του ΠΕΑΚΙ, όπως μας ενημερώνει η Επιτροπή Διοίκησης σε απάντησή της στη χθεσινή «φωτογραφία ημέρας». «Εμείς οι ίδιοι την αναρτήσαμε για να αναδείξουμε το πρόβλημα μιας και δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρύβουμε πράγματα κάτω από το χαλί. Για να φτάσει ένα τέτοιο στρώμα σε τέτοια κατάσταση, χρειάζονται πολλά πολλά χρόνια. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή, που κανείς δεν ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ κάνει γνωστό πως στην κλειστή αίθουσα στίβου, τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες συντήρησης και νέων κατασκευών, που ξεπέρασαν τις 15.000 ευρώ, ενώ η πινακίδα ακολούθησε όλων των εργασιών όπως και σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ευθύνης. Καμία πρόθεση δεν έχουμε να αμφισβητήσουμε το έργο που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και ο Η.Α. ανέδειξε με εκτενές δισέλιδο ρεπορτάζ τον απολογισμό πριν μερικούς μήνες. Ωστόσο, μάλλον η συγκεκριμένη φωτογραφία δε συνάδει με το πνεύμα της σχετικής δημοσίευσης. Γιατί, αν σκοπός ήταν να καταδειχθεί η εγκατάλειψη και όχι η νέα εικόνα, μάλλον θα μπορούσαμε να βρούμε πολλά ακόμη παραδείγματα.
Α.Τ.

Υπήρχαν μηνύματα
Μπορεί εν μέρει να έχουν δίκιο οι τοπικοί φορείς στο ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τον ανεφοδιασμό και στη συνέχεια αποχώρησε ελλείψει ικανού αριθμού παραγγελιών, μας «έβαλε στον ύπνο», λέγοντας πως θα επανέλθει αν προκύψει ενδιαφέρον. Αλλά, από την άλλη, θα έπρεπε να είχαν πάρει τα μηνύματα και να καταλάβαιναν πως κάτι δεν πάει καλά, εδώ και μερικούς μήνες. Γιατί, ζητήθηκε από την εταιρεία να επανέλθει για να ανεφοδιάζει το ειδικό αεροσκάφος που εκτελούσε έρευνες από αέρος για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, για χρονικό διάστημα ενός μήνα περίπου, και αυτό δε συνέβη, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πηγαίνει στην Κέρκυρα και να επιστρέφει. Μάλλον δεν αξιολογήθηκαν σωστά τα δεδομένα και τώρα τρέχουμε και δε φτάνουμε.
Α.Τ.

Εδώ που φτάσαμε
Στο παρακαλητό το έχουν ρίξει βουλευτές και αυτοδιοικητικοί, αναζητώντας βοήθεια από κάποια εταιρεία καυσίμων για να αναλάβει την ύστατη στιγμή τον ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Και είναι να απορεί κάποιος, πως μια ολόκληρη προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε «πετρελαιά», γιατί έχουμε πληροφορηθεί ότι φτάσαμε να χτυπάμε την πόρτα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη και του Μελισσανίδη. Βρε, μπας και απευθυνόμαστε σε λάθος ανθρώπους… Μήπως να ζητήσουμε τη βοήθεια του Καμμένου, να αναλάβει ο στρατός να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Εδώ που φτάσαμε, μόνο έτσι σώζεται η κατάσταση.
Α.Τ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Νέοι αγρότες και… αγρότισσες

Τις 750 (παρά μία) άγγιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Νέων γεωργών» στην περιφέρεια της Ηπείρου,...

23.05.18 | Απλά επικίνδυνος

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί, που δεν είναι απλώς ανίκανοι να κάνουν τη δουλειά τους,...

22.05.18 | Περίμενέ με...

Ούτε δημοσιοποίηση της εκδήλωσης, όσο έπρεπε, έγινε, κι επομένως ούτε πολύς κόσμος την...

19.05.18 | Και πάλι χώρια

Ούτε φέτος κατάφεραν να βρουν πεδίο συνεννόησης Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και δήμος...

18.05.18 | Επιτέλους, τέλος;

Και να που οι βάρβαροι χτύπησαν και πάλι, αυτή τη φορά όχι χωρίς συνέπειες, αφού παρενέβη ο...

17.05.18 | Για διαφημιστικό σποτ

Αν ο Αλέκος Καχριμάνης έχει μπει στη διαδικασία να φτιάξει διαφημιστικό σποτ για τι περιφερειακές...

16.05.18 | Το φετινό πανηγυράκι

Τα πάντα είναι πολιτική. Οι εποχές, που παρακολουθούσαμε ανυποψίαστοι Eurovision και ελπίζαμε (επί...

15.05.18 | Ποιος είμαι και πού πάω;

«Το μαγικό των ανθρώπων» είναι η εκπομπή της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο κανάλι της Βουλής. Καλεσμένη...