Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Τα ραδίκια ανάποδα

Κι εκεί που δεν κρύβαμε την απογοήτευσή μας για τη μεγάλη ζήτηση και απήχηση που έχει ο Σεφερλής, έρχεται στην πόλη μια παράσταση εξαιρετική για την οποία ελάχιστα έχουμε ακούσει -παρόλο που παίζεται καιρό στην Αθήνα και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Δεν αναθαρρεύουμε μόνο γιατί πήγανε Γιαννιώτες να τη δούνε -παρόλο που δε γέμισε η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ούτε τηλεφωνούσανε τις προηγούμενες μέρες στην εφημερίδα αναγνώστες για να μάθουνε αν κληρώνονται προσκλήσεις ή αν έχει και… παιδικά εισιτήρια. Εκείνο που μας έφτιαξε πραγματικά τη διάθεση -πέρα από τα γέλια που δεν έπαψαν να ακούγονται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης- είναι το γεγονός ότι η σπαρταριστή και ξεκαρδιστική κωμωδία είναι γραμμένη από Έλληνα -από τον ίδιο τον Γιώργο Γαλίτη- και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Δεν υπήρξε ίχνος βωμολοχίας, παρόλο που έβριθε υπαινιγμούς. Δεν είδαμε καμία επιτήδευση ή τραβηγμένη από τα μαλλιά ερμηνεία, όταν ο πρωταγωνιστής υποδυόταν γυναικείους ή θηλυπρεπείς ρόλους -τις μανιέρες, με άλλα λόγια, στις οποίες καταφεύγουν αρκετοί επιθεωρησιακοί ηθοποιοί για να προκαλέσουν εύκολο γέλιο. Λυπηθήκαμε μόνο που ήταν καθημερινή και δεν μπορέσαμε να πάρουμε και τα παιδιά μαζί μας. Τ.Τ.

Δύο χρόνια στο περίμενε
Δύο και πλέον χρόνια έχουν περάσει από όταν  εντοπίστηκε στον ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη μία ασημένια Λειψανοθήκη, που είχε κλαπεί το  1976 από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Παναγίας Μολίστης. Τη λειψανοθήκη είχε εναποθέσει εκεί ο κτήτορας του ναού -εγκαινιάστηκε το 2008- εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος την είχε αγοράσει σε δημοπρασία στο εξωτερικό και την είχε δηλώσει στην υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Αν και η πρώτη αντίδραση ήταν άμεση, με τον Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα να μεταβαίνει στην Αθήνα και στη συνέχεια να έχει αλληλογραφία με τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο για τον επαναπατρισμό της λειψανοθήκης, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Έστω κι αν δεν αμφισβητείται πως πρόκειται για ένα κειμήλιο που κλάπηκε από τη Μόλιστα, από τη στιγμή που φέρει και εγχάρακτη επιγραφή. Καλό θα είναι να δοθούν απαντήσεις γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται, κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν.
Α.Τ.

Ζήτημα σεβασμού
Η συνέντευξη τύπου ορίζεται ως μια διαδικασία που ο πολιτικός, ο προπονητής, ο αξιωματούχος κ.ο.κ. ενημερώνει τους δημοσιογράφους για ένα θέμα και στη συνέχεια απαντά σε ερωτήσεις που το θέτουν. Στους δημοσιογράφους, τονίζουμε. Και το επαναλαμβάνουμε, γιατί έχει αυξηθεί η συχνότητα στην πόλη μας, με την οποία οι δημοσιογράφοι καλούνται σε μια συνέντευξη τύπου, όπου παρίστανται δεκάδες άτομα, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον χώρο των ΜΜΕ. Κάτι τέτοιο ζήσαμε για μία ακόμη φορά το Σάββατο, στην κατ’ ευφημισμόν εκ των πραγμάτων συνέντευξη τύπου του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη. Εκτός από τα μέλη της ΝΟΔΕ, στη συνέντευξη ήταν παρόντες πολιτευτές, κομματικά στελέχη και πολλά μέλη και φίλοι του κόμματος. Και δεν είναι ότι αισθανόμαστε πίεση να κάνουμε τη δουλειά μας με κοινό, αλλά ζήτημα σεβασμού στο επάγγελμά μας. Δεν μπορεί κάποιος να προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και δίπλα άλλοι να έχουν στήσει ψιλή κουβέντα, τηλέφωνα να χτυπάνε και κόσμος να μπαινοβγαίνει. Ακόμη και στις συνεντεύξεις τύπου στα γήπεδα έχουν λυθεί -σε μεγάλο βαθμό- αυτά τα ζητήματα.
Α.Τ.

Προς τι;
Μιας και τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μια ακόμη ηρωική διαπραγμάτευση από την Εθνοσωτήριο, καλό θα ήταν να της τεθεί το εξής ερώτημα: Τι το χειρότερο θα συνέβαινε, εάν η διαπραγμάτευση είχε κλείσει πολύ πιο νωρίς; Έξι μήνες νωρίτερα, για παράδειγμα. Προς τι «το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός» με τους συντρόφους και με την αντιπολίτευση τόσον καιρό; Προς τι οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις; Προς τι η αγωνία, στην οποία συνηθίζει να μας κρατά αυτή η κυβέρνηση; Γιατί παίζει με τα νεύρα όλων; Εντάξει, ας μην της τεθούν όλα αυτά μαζί. Είναι πολλά και ποιος θα είναι κάθε φορά ο αρμόδιος για να απαντήσει, έστω και μπακαλίστικα; Ας της τεθεί ένα και μόνο: τι παραπάνω κερδίσαμε μετά από τόσους μήνες αναμονής και καθυστέρησης; Ξέρετε;
Π.Ζ.

Οριζοντίως
Η ανάπτυξη έρχεται, ξέρετε. Έρχεται, είναι στον δρόμο και θα εμφανιστεί μπροστά μας μια Δευτέρα πρωί και αφού προηγουμένως έχουν πατηθεί όλα τα κουμπάκια που θα διευθετήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αφού πρώτα το κράτος εισπράξει από τους έχοντες και μη ό,τι μπορέσει και αφού δούμε με τα μάτια μας αστυνομικές δυνάμεις να βγάζουν με τη βία από τα σπίτια πολίτες που ούτε έκλεψαν, ούτε κομπίνες έκαναν. Αυτές οι σκηνές είναι κοντά, πολύ κοντά πια. Και μετά όλα θα στρώσουν γιατί η «δουλειά» θα έχει γίνει. Μετά μπορεί να αλλάξει και η κυβέρνηση, μπορούν να γίνουν διάφορα. Αλλά σημασία έχει πως ο σκοπός θα έχει επιτευχθεί. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επί δικαίων και αδίκων. Οριζόντιοι κι αυτοί, όπως όλα τα μέτρα τα τελευταία χρόνια. Οριζόντια η καταστροφή.
Π.Ζ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Νέοι αγρότες και… αγρότισσες

Τις 750 (παρά μία) άγγιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Νέων γεωργών» στην περιφέρεια της Ηπείρου,...

23.05.18 | Απλά επικίνδυνος

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί, που δεν είναι απλώς ανίκανοι να κάνουν τη δουλειά τους,...

22.05.18 | Περίμενέ με...

Ούτε δημοσιοποίηση της εκδήλωσης, όσο έπρεπε, έγινε, κι επομένως ούτε πολύς κόσμος την...

19.05.18 | Και πάλι χώρια

Ούτε φέτος κατάφεραν να βρουν πεδίο συνεννόησης Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και δήμος...

18.05.18 | Επιτέλους, τέλος;

Και να που οι βάρβαροι χτύπησαν και πάλι, αυτή τη φορά όχι χωρίς συνέπειες, αφού παρενέβη ο...

17.05.18 | Για διαφημιστικό σποτ

Αν ο Αλέκος Καχριμάνης έχει μπει στη διαδικασία να φτιάξει διαφημιστικό σποτ για τι περιφερειακές...

16.05.18 | Το φετινό πανηγυράκι

Τα πάντα είναι πολιτική. Οι εποχές, που παρακολουθούσαμε ανυποψίαστοι Eurovision και ελπίζαμε (επί...

15.05.18 | Ποιος είμαι και πού πάω;

«Το μαγικό των ανθρώπων» είναι η εκπομπή της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο κανάλι της Βουλής. Καλεσμένη...