Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στην Κορωνησία

Ο νέος δημοφιλής προορισμός, έτσι που μειώθηκαν οι αποστάσεις με τα κομμάτια της Ιόνιας Οδού που παραδόθηκαν πρόσφατα, είναι η Κορωνησία. Για μας που το ταξίδι ως εκεί λογαριαζόταν για μονοήμερη εκδρομή, το να βρισκόμαστε στο λιμανάκι της μέσα σε μία ώρα, είναι από αυτά τα μικρά θαύματα που αξιωθήκαμε να ζήσουμε, μαζί με την κατάργηση της (καταραμένης) Κατάρας, του (καταθλιπτικού) καραβιού που μας περνούσε απέναντι στο Ρίο και των (σπειροειδών) στροφών στα μισά της διαδρομής για Ηγουμενίτσα. Αλλά, η Κορωνησία δεν είναι έτοιμη να μας υποδεχτεί ακόμη. Η φυσική της ομορφιά είναι εκεί: η λιμνοθάλασσα Λογαρού φιλοξενεί γλάρους, πελεκάνους, αργυροπελεκάνους, που δε χορταίνει το μάτι σου να χαζεύεις, οι μικρές ακτές της, λίγο έξω από το χωριό, γεμάτες κογχύλια όλων των ειδών. Αλλά, από ψαράκι και λοιπά που συνήθως συνοδεύουν τις επισκέψεις μας στη θάλασσα, μην περιμένετε πολλά. Μια ταβέρνα έχει όλη κι όλη, που τις τελευταίες δυο Κυριακές με λιακάδα γέμισε ασφυκτικά και ο ιδιοκτήτης της καθόλου προετοιμασμένος δεν ήταν. Μέσος όρος αναμονής: περίπου δυο ώρες, μια αναμονή που την πληρώνει ο επισκέπτης ακριβά, γιατί τρώει (έστω και με κραυγαλέα καθυστέρηση) ψάρι δίπλα στο κύμα. Άλλοι περιμένανε στωικά, κάποιοι φύγανε, μερικοί ούτε που προλάβανε να καθίσουν, γιατί έφτασαν αργά και τίποτε δεν είχε απομείνει στην κουζίνα. Ένα καφέ-ουζερί παραπέρα δεν αρκεί, για να φιλοξενήσει τους δυσαρεστημένους και πεινασμένους. Να την κάνετε τη διαδρομή προς τα κάτω, τώρα που έγινε ο δρόμος ανθρώπινος και σύγχρονος (κι ας μας πήρε χρόνια πολλά). Να πάτε και στην Κορωνησία, να απολαύσετε την ομορφιά και την ηρεμία της. Αλλά, να φάτε σπίτι. Πριν ή μετά. Τ.Τ.

Οι μπλε πινακίδες
Να πούμε βέβαια ότι κι η πόλη της Άρτας δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα αλλαγή, που έφερε η Ιόνια Οδός. Εν ολίγοις, αν πάτε λίγο παραπέρα από τον κόμβο που οδηγεί σ’ αυτή, καμία πινακίδα δε σας κατευθύνει ή δε σας ενημερώνει ότι εκεί κοντά υπάρχει δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που μπορείτε να επιλέξετε. Όλες οι πινακίδες είναι οι γνωστές παλιές, σκονισμένες μπλε, που δείχνουν την παλιά μας τέχνη κόσκινο. Καιρός είναι να τις πρασινίσουνε κάποιες ελαφρώς. Και αργήσαμε κιόλας.
Τ.Τ.

Καταδικασμένος (ξανά) σε αποτυχία
Είστε σε αυτοκίνητο και καπνίζετε με το (κάτω από 12 ετών) παιδί σας στο πίσω κάθισμα; Θα φάτε πρόστιμο. Είστε ασθενής, εργαζόμενος ή επισκέπτης σε νοσοκομείο και καπνίζετε; Θα σας πετάξουν έξω ή θα περάσετε από ΕΔΕ. Γενικότερα, είστε σε δημόσιο χώρο και καπνίζετε; Θα τιμωρηθείτε. Κι επειδή η κυβέρνηση είναι large, το πρόστιμο που προβλέπει αν καπνίζετε με το παιδί σας μέσα στο εν κινήσει όχημά σας, φτάνει τα 1500 ευρώ. Βέβαια, αν είναι 13 ετών δε διατρέχετε τέτοιον κίνδυνο. Γι’ αυτό εκεί μαζί με τα λοιπά χαρτιά (διπλώματα, ασφάλειες, τέλη), ας έχετε και ένα πιστοποιητικό γέννησης του ανήλικου τέκνου σας.
Όταν ο επιβλέπων την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι θεριακλής μεγάλος και καπνίζει -γιατί έτσι κάνουνε οι λεβέντες στην Κρήτη- ακόμη και σε συνεντεύξεις τύπου μέσα στο υπουργείο (υγείας) και όταν οι εμπνευστές αυτού του απίθανου ηλικιακού πλαφόν έχουν τσακωθεί με τη λογική και το εφικτό, πείτε μου ειλικρινά τι πιθανότητες δίνετε να πετύχει η νέα προσπάθεια να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα;
Τ.Τ.

Το επίδομα βιβλιοθήκης
Περίπου το 75% του μισθού των βουλευτών μας (αυτών, καλέ, που όλο λέμε ότι μας φτάσανε ως εδώ και μη χειρότερα) είναι αφορολόγητο, καθώς περιλαμβάνει ένα σωρό επιδόματα. Επίδομα οργάνωσης γραφείου, έξοδα μετακίνησης, ταχυδρομικά τέλη, αποζημίωση συμμετοχής σε επιτροπές (πάτε εσείς, φερ’ ειπείν, σε ένα meeting με το αφεντικό και το αφεντικό σας δίνει χρήματα, που πήγατε). Εκείνο, όμως, που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι λαμβάνουν επίδομα βιβλιοθήκης. Δηλαδή, τους δίνουμε 900 ευρώ τον μήνα να πάνε να πάρουν κανά βιβλίο να ανοίξει το μάτι τους (την ώρα που τα capital controls έχουν απαγορέψει ουσιαστικά την πρόσβαση ερευνητών και επιστημόνων μας στη διεθνή βιβλιογραφία). Αυτό που βλέπετε στη Βουλή, που διαπιστώνετε με τρόμο κάθε φορά που ανοίγετε το ταμείο του μαγαζιού σας ή το πορτοφόλι σας, που ζείτε, όταν βγείτε εκεί έξω και αποτελεί την καθημερινότητά σας είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας και συντήρησης βιβλιοθήκης όλα αυτά τα χρόνια και της συμμετοχής των βουλευτών μας σε επιστημονικά συνέδρια. Αυτό είναι το επίδομα βιβλιοθήκης. Και οι βουλευτές μας δεν είναι οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που το δικαιούνται…
Τ.Τ.

Συνεργασία με προοπτική
Μια συνεργασία με προοπτική είναι αυτή που ξεκίνησε μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τη δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας στην πόλη. Η συνέχεια δόθηκε με τη δωρεά από την Τράπεζα Πειραιώς του συνόλου των μελετών για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ, όπου σχεδιάζεται να στεγαστεί το νέο δημαρχείο, και χθες αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας «για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληροομιάς της πόλης των Ιωαννίνων». Με όλα αυτά, μάλλον ήταν δύσκολο να μη γίνει αποδεκτή η εισήγηση του δημάρχου να ανακηρυχθεί η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου επίτιμος δημότης και να της απονεμηθεί το Αργυρό Μετάλλιο της πόλης, σε ειδική τελετή στις 28 Μαρτίου. Αν και μία αρνητική ψήφος υπήρξε.
Α.Τ.

Με κρύα καρδιά
Δεν πολυάρεσε στους περισσότερους το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του δήμου Ιωαννιτών για την παραχώρηση του οικοπέδου των πρώην στρατιωτικών φούρνων για την ανέγερση νηπιαγωγείου, και όχι άδικα. Οι όροι που τέθηκαν και κυρίως με τον τρόπο που διατυπώθηκαν, είναι σαφώς υπέρ του ΤΕΘΑ, αλλά τελικά όλοι –πλην Δ. Τασούλα- υπερψήφισαν. Δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση για να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με αβέβαια έκβαση.
Α.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | Ο ξεχασμένος σπόρος...

Το καινούριο καταφύγιο της κυβέρνησης είναι οι παραιτήσεις υπουργών της. Εκεί που κανείς δεν...

18.10.18 | Χωρίς το Θηρίο…

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από μας μετράμε μια διπλή απώλεια. Όχι βέβαια κάτι ανεπανόρθωτο και...

17.10.18 | Καταγράφεται στα θετικά

Η ερώτηση είχε ως εξής και προερχόταν από υπάλληλο του δήμου: «Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το...

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

12.10.18 | Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...