Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Πνευματικές εκδηλώσεις

Είναι σημαντικό ότι στην πόλη, αλλά και τον νομό Ιωαννίνων γενικότερα, δραστηριοποιούνται αξιόλογοι φορείς με θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και λοιπές πνευματικές παρουσιάσεις, συμπληρώνοντας ένα κενό προς όφελος του κοινού της περιοχής που έχει αγκαλιάσει τους συλλόγους αυτούς και γεμίζει τις αίθουσες. Πάντα πιστεύαμε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί να βρεθούν οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τα ηνία αυτής της προσπάθειας. Ήδη βρέθηκαν, αν κρίνουμε από την πληθώρα των ιδιωτικών φορέων και τις εκδηλώσεις που οργανώνουν κάθε φορά. Καλή συνέχεια. Σ.Κ.

Τρόμος
Λέμε πολλές φορές πως η τέχνη -εν προκειμένω η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος- αντιγράφουν τη ζωή, λέμε και το αντίθετο, πως η ζωή αντιγράφει την τέχνη και μαθαίνει απ’ αυτή. Στην περίπτωση του δολοφόνου του άτυχου ταξιτζή έχουμε ένα σενάριο σίριαλ κίλερ μιας και το πρώτο θύμα του δολοφόνου ήταν τυχερό και επέζησε. Τόσα βιβλία έχουν γραφεί και τόσες κινηματογραφικές ταινίες έχουν γυριστεί με ανάλογο θέμα. Είναι άλλο πράγμα όμως να το διαβάζεις ή να το βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο να το πληροφορείσαι ως είδηση του αστυνομικού δελτίου. Να ξέρεις, δηλαδή, πως αυτό έχει συμβεί στην πραγματικότητα και πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί ξανά. Είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση του τρόμου στη δεύτερη περίπτωση. Γιατί έχει διάρκεια και ένταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βγάζει ένα μυθιστόρημα ή μια ταινία. Κι αυτό γιατί ο τρόμος είναι τόσο ζωντανός όσο και ο άγνωστος, αλλά συμπαθής γείτονας που δεν τον υποψιάζεσαι καν. Ευχόμαστε πραγματικά τη γρήγορη σύλληψη του δράστη.
Π.Ζ.


Ένα όνομα, πολλές θύμησες
Ένα μήνυμα από φίλη  αναγνώστρια προχθές (γνωστή για τη διακριτική  παρουσία της σε ό, τι αφορά τον πολιτισμό κι επίσης για την ευρυμάθειά της) , μας γύρισε χρόνια πίσω. Μας γράφει ακριβώς: «Η συμπατριώτισσά μας  Ματίνα  Στέα κόρη των αείμνηστων Πάνου και Μάχης Στέα και αδελφή του Ξενοφώντα συγκαταλέγεται στα  πρόσωπα που απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Αυτή και μόνο η φράση και άλλες πληροφορίες που μας  έδωσε αμέσως μετά η επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας γύρισε χρόνια πίσω στους γονείς της Ματίνας, σ’ αυτούς τους δύο ωραίους ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με τα γράμματα και τον πολιτισμό της πόλης. Ο Παναγιώτης Στέας, ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, και η Μάχη Γιακούλα, ως καθηγήτρια Γαλλικών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ιωαννίνων. Υποθέτουμε πως η επιλογή της κόρης τους θα έγινε κατευθείαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς η ίδια  είναι γνωστή για το ήθος της και για την επαγγελματική και επιστημονική της νομική κατάρτιση.
Λ.Τ.

Ήγγικεν η ώρα
Ήρθε λοιπόν η ώρα που θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον πολιτισμό της πόλης. Έτσι λένε οι αρμόδιοι. Ένας άνθρωπος από την Πάτρα με πλουσιότατο  βιογραφικό, όπως μας πληροφορούν, θα βάλει την υπογραφή του στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου για τον επόμενο χρόνο, ένας μάνατζερ τουτέστιν που θα αντικαταστήσει τη μέχρι χθες διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου, τη Μαρία Στρατσιάνη. Και μπορεί όντως να αλλάξουν πολλά με τον κ. Δημήτρη Τουλιάτο -προς το καλύτερο, προς το χειρότερο κανείς δεν γνωρίζει. Ευελπιστούμε κι ευχόμαστε να ισχύσει το πρώτο. Αυτό που απασχολεί κυρίως τους δημότες και το εκφράζουν σε μας με κάθε τρόπο, είναι η απορία  πώς ένας ολόκληρος οργανισμός, όπως είναι το Πνευματικό Κέντρο, δεν  κατάφερε να βρει έναν καταξιωμένο Γιαννιώτη με πείρα και γνώση ή έναν από τους εργαζόμενους ήδη στον δήμο ώστε να αναλάβει τον πολιτισμό μας; Και γιατί, ρωτούν απλοϊκά, να μην προκηρυχθεί η θέση και να την πάρει ένας ταλαντούχος νέος από τους τόσους άνεργους που διαθέτει αυτή η πόλη;  Ήγγικεν η ώρα να απαντηθεί το ερώτημά τους.
Λ.Τ.

 
Για τη Μαρία του Πολιτισμού

Αγαπητή Μαρία,
Συνταξιοδότηση δεν σημαίνει και τέλος της ενεργού ζωής μας. Για έναν πολίτη μπορεί να γίνει αρχή για μια άλλη μορφή δράσης. Όταν κάποιος, όπως εσύ, διαθέτει γνώση, πείρα, ενδιαφέρον και δημιουργική διάθεση θα βρει τρόπο να συνεχίσει. Εξάλλου το λέει και το τραγούδι «Καινούρια τώρα ζωή θα ξαναρχίσουμε  οι δυο μας…».
Η ιστορία της τέχνης που υπηρετείς με τόση σοβαρότητα και αγάπη έχει τέτοια δείγματα. Έτσι δεν είναι; Περιμένουμε την συνέχεια.
Κασιούμη ΒιργινίαΚυρία Διευθύντρια
Πριν από μέρες, ο κ. Νίκος Φίλης είπε ότι η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση (!) κι ότι παρότι «βρωμάει» πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί για συνεργασία προς το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο κ. Πάνος Καμμένος απάντησε ότι «εγώ είπα ότι αν τα βάλει με την Ορθοδοξία θα τον σταματήσω και τον σταμάτησα!» (για την ακρίβεια τον καθαίρεσε από υπουργό). Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παραίνεση προς τον κ. Φίλη να μην τα βάζει με τα κορυφαία (!) μέλη της κυβέρνησης. Αχ, καταραμένα 20.000 ευρώ μηνιαίως πώς σε κάνουν από αριστερό να υπεραμύνεσαι ακόμη και των δεξιών εθνικιστών!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Ένας πόνος στο δόντι

Όλο το βράδυ ο νεαρός άντρας πονούσε πολύ. Πήρε αναλγητικά, αντιφλεγµονώδη, ξηµέρωσε µε τον αφόρητο...

25.09.18 | Ξεχωριστοί άνθρωποι

Ποιος είπε ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δε διασκεδάζουν και δεν τα σπάνε; Ποιος είπε ότι...

22.09.18 | Η Τέχνη μέσα από παιδιά κι ενήλικες

Τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο...

21.09.18 | Είναι σίγουρο;

Κατά πολύ έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του ο πρόεδρος...

20.09.18 | Αντίο Φίλε

Έφυγε ήσυχα, όπως άλλωστε ήσυχη υπήρξε η ζωή του. Ο Λεωνίδας Δερβέντζας, γεωπόνος, πρώην Τεχνικός...

19.09.18 | Η παρουσίαση του κ. Συνολάκη…

Την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ διοργάνωσε μια εκδήλωση στην Αθήνα με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό...

18.09.18 | Με τον λόγο και το έργο;

Συνέπεσε -κι όχι επί τούτου- να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που...

15.09.18 | Η διάβαση της Φρόντζου

Μαζί με τις ευχές για καλή σχολική χρονιά, τις αγορές των τετραδίων «που ζήτησε η κυρία» και τα...