Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016
|
Ηπειρωτικός Αγών

Το πλανητάριο του Κώστα και του Χρήστου

Τον θυμάμαι τον Χρήστο την Άνοιξη που μας πέρασε να περιγράφει με ενθουσιασμό τα σχέδιά του να φέρει ένα φορητό πλανητάριο στην πόλη και να το πηγαίνει -μαζί με την ιστορία που αφηγείται κάτω από τον μεγάλο του θόλο- σε σχολεία, πλατείες, άλλες πόλεις. Τότε η διαδρομή μέχρι τον πολυπόθητο στόχο, που ήταν η αγορά του, ήταν μεγάλη ακόμη.

Μεσολαβούσε κι ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Όμως, δεν πρόλαβαν να περάσουνε μερικοί μήνες και προχθές το απόγευμα, στην αυλή ενός άλλοτε σπιτιού (νυν Πορτραίτου Θυμωμένου) απλώθηκαν πάνω από τα κεφάλια μεγάλων και μικρών πλανήτες, κομήτες, μετεωρίτες, ένας ουρανός γεμάτος αστέρια και ζωή που ούτε που τη φανταζόμαστε ότι υπάρχει εκεί έξω. Είναι μια εμπειρία μοναδική –για όσους δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρεθούν σε μεγάλο πλανητάριο. Μικρά χέρια υψώνονταν κάθε τόσο στον ουρανό. «Κοίτα, Άννα, το φεγγάρι!», φώναζε ένα μικρό αγόρι στην αδερφή του. Επιφωνήματα έκπληξης έβγαιναν από στόματα κυρίως μικρών, μα καμιά φορά και μεγάλων που παρασύρονταν από τον ενθουσιασμό των παιδιών τους. 35 άτομα χωράνε στο φορητό πλανητάριο του Κώστα και του Χρήστου. Την Κυριακή δεν υπήρχε προβολή ως αργά το βράδυ που να μην ήταν γεμάτη. Ο κόπος και το όνειρό τους δικαιώνονται. Κι εμείς, που απολαμβάνουμε όσα προσφέρει το όραμά τους, χαμογελάμε κι ευχόμαστε το μικρό φορητό τους πλανητάριο να φτάσει στις αυλές των σχολειών μας και να ενθουσιάζει κάθε φορά μικρούς και μεγάλους.

Τ.Τ.

Στην Αλεξάνδρου Πάλλη

Κάτι άλλο που έχει σχέση με νοοτροπία μας είναι αυτό που τα ρίχνουμε όλα τα κακά στον δήμο. Γιατί δεν κλαδεύει καλά τα δέντρα, γιατί δεν καθαρίζει  τους δρόμους, τα πεζοδρόμια. Και από την άλλη, εμείς οι ίδιοι δε φροντίζουμε ούτε τον χώρο έξω από το σπίτι μας. Πέρασα  προχθές από την οδό Αλεξάνδρου Πάλλη, που είναι κάθετος στη λεωφόρο Δωδώνης. Ένας μικρός δρόμος στον οποίο πέρασε κι από εκεί ο κουρνιαχτός των σκουπιδιών. Φαίνεται πως οι σκισμένες αφίσες  από τους άλλους δρόμους πετάχτηκαν από κάποιους στον δρόμο αυτό. Σκύψαμε μέσα στη βροχή, που οσονούπω ερχόταν απειλητική, και καθαρίσαμε τον δρόμο, δυο τρεις άνθρωποι μια ημέρα την περασμένη βδομάδα.

Λ.Τ.

Μικρή ιστορία

Κάποτε, σε μια τάξη ενός φροντιστηρίου της πόλης μας, ένας μαθητής σχημάτισε τον αγκυλωτό σταυρό στο τετράδιό του, δίπλα από μια μαθηματική εξίσωση. Ήταν σαν να έδινε τη λύση της εξίσωσης. Για κακή του τύχη εκείνη την ώρα βρισκόταν από πάνω του ο καθηγητής και του έκανε παρατήρηση. Μια παρατήρηση καθόλου προσβλητική, σαν διδαχή, σαν εκείνη την ώρα εκείνος να βρισκόταν στον πίνακα και να μας εξηγούσε κάτι. Του είπε, λοιπόν, πως θα πρέπει να σκεφτεί πως το σύμβολο που σχημάτισε κουβαλά πάνω του εκατομμύρια νεκρούς. Πως κουβαλά και νεκρούς της πατρίδας μας. Είπε για τους Λυγγιάδες, για τα Καλάβρυτα, για το Δίστομο. Ο μαθητής κοκκίνισε μέχρι τ’ αυτιά κι ας μην ήταν μόνο εκείνος που πάνω σ’ ένα χαρτί ή στο θρανίο σχημάτιζε αυτό το σύμβολο.

Π.Ζ.

Μια εξήγηση

Ψάχνω, έτσι, να βρω μια εξήγηση για το τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιον να σχηματίζει αυτό το σύμβολο του θανάτου και του ολοκληρωτισμού πάνω σ’ έναν τοίχο, ή σαν τατουάζ στο χέρι του. Ψάχνω να βρω μια εξήγηση για το τι είδους απόλαυση είναι αυτή που νιώθει κάποιος όταν χαιρετά ναζιστικά, όταν είναι αρνητής του Ολοκαυτώματος, όταν επί της ουσίας επιζητά την επανάληψη όλων όσων έχουν συμβεί στο όνομα μιας αρρωστημένης ιδεολογίας. Και κάπου εκεί έρχεται μια εξήγηση η οποία λέει πως πρέπει να είσαι δεκτικός στον φασισμό για να τον υπηρετήσεις.

Π.Ζ.

Υψηλές αφίξεις

 Ούτε σε επέτειο για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων δεν θα έχει καταγραφεί τόσο μαζική παρουσία πολιτικών στελεχών, όσο αυτή που αναμένεται το Σάββατο, με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροχοΐας της Τράπεζας Ηπείρου στο Ιτς Καλέ. Πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται το παρών να δώσουν ο πρώην Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και πολλοί ακόμη. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώτα ονόματα της δημοσιογραφίας, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Α.Τ.

 

Λέτε να ήταν πρόβα;

Κακός χαμός έγινε όλο το καλοκαίρι με το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από τη Λευκάδα στα Γιάννενα. Αντιδράσεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις, συσκέψεις, προσφυγές, κόντρες και στο τέλος… στον τόπο τα βιολιά. Το καλοκαίρι πέρασε, οι ποσότητες των απορριμμάτων στη Λευκάδα μειώθηκαν, ο κίνδυνος φωτιάς στο σημείο συγκέντρωσης των απορριμμάτων περιορίστηκε και όλα καλά. Εκτός κι αν ήταν πρόβα για το επόμενο καλοκαίρι, που σίγουρα δε θα έχει λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Λευκάδας.

Α.Τ.

Κυρία Διευθύντρια,

Ο άλλοτε ακραιφνής Πασόκος, πρόεδρος κάποτε του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και νυν υπουργός κ. Σπίρτζης εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ στοχοποιούν πρόσωπα! Απλό ερώτημα: όταν ένας υφυπουργός Υγείας συμπεριφέρεται σας καραγωγέας, ποιος πρέπει να στοχοποιείται; Η δασκάλα του στα Σφακιά που δεν του ‘μαθε στοιχειώδη αγωγή; Όταν ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης αποδεικνύεται ότι είναι ο συνδετικός κρίκος στο κύκλωμα κουμπάρων, κατάτμησης έργων και κατακύρωσης στους κουμπάρους, υπέρβασης στο κόστος έργων πάλι για τους κουμπάρους, συμμετοχής των αποθεματικών του ΤΣΕΜΕΔΕ σε τράπεζα που χορηγεί θαλασσοδάνεια με εγγύηση βοσκοτόπια αποθανόντων κ.λπ., τότε ποιος θα ‘πρεπε να στοχοποιείται; Και ασφαλώς σε δεύτερη μοίρα έρχεται κι εκείνος που τους έβαλε σ’ αυτές τι θέσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Σινεμά με παπαδίτσες

Είναι να επιλέξεις ποια ταινία επιθυμείς να δεις και αυτή την Τετάρτη, αν θέλεις να πας σινεμά....

13.07.18 | Οι υπερχειλισμένοι υπόγειοι κάδοι

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές από τις επόμενες φωτογραφίες ημέρας στην κατάσταση των υπόγειων...

12.07.18 | Στα σκουπίδια της Κέρκυρας η Ελλάδα...

Κλασική περίπτωση χυδαίου λαϊκισμού και των συνεπειών του αποτελεί η Κέρκυρα και το πρόβλημά της με...

11.07.18 | Οι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο

Έχουμε την τύχη στα Γιάννενα να ζούνε άνθρωποι, που πονάνε το θέατρο. Που το αγαπήσανε από μικρά...

10.07.18 | Ποδηλατόδρομοι και πεζοί

Την Κυριακή το βράδυ πολλοί ήταν οι περιπατητές στον παραλίμνιο. Άλλοι πήγαιναν τη βόλτα τους κι...

07.07.18 | Επέτειοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στις μεγάλες επετείους – ορόσημα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σπεύδουν σχεδόν...

06.07.18 | Πόσο δύσκολο;

Απρόσμενη ακόμη και για τους ανθρώπους του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών ήταν η...

05.07.18 | Όρκο δεν παίρνουμε

Διαστάσεις θρίλερ τείνει να λάβει η προσφυγή κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του μεγάλου...