Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Υποχωρεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στη χώρα, στο 19%, καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 20,9% του Ιουλίου πέρυσι και επίσης μειωμένο, έστω και οριακά, με το 19,1% τον Ιούνιο 2018.

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (23,3% τον Ιούλιο 2018 από 27% τον Ιούλιο 2017), η Αττική (20% από 21,3%) και η Μακεδονία- Θράκη (19,3% από 21,9%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (19% από 20,4%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (18,3% από 20,9%), το Αιγαίο (17,3% από 16,6%) και η Κρήτη (12,5% από 16,6%).

Στους 16.700 περίπου ανέρχονται οι επισήμως καταγραμμένοι άνεργοι στον νομό Ιωαννίνων, ενώ 4.000 από αυτούς λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διοίκησης του ΟΑΕΔ, που επισκέφθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, τονίζοντας ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της κυβέρνησης, ταυτόχρονα με την επέκταση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας.

Κατά την παραμονή του στον ΟΑΕΔ, ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε για την υλοποίηση και απορρόφηση των προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα αυτό της απασχόλησης ανέργων στο Δημόσιο τομέα Υγείας (51 άτομα), και της επιχορήγησης επιχειρήσεων που έχουν προσωπικό πάνω από 20 άτομα για πλήρη απασχόληση και για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών (130 άτομα). Επιπλέον ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης των επιχειρήσεων, στο οποίο έχει ζητηθεί η ένταξη 42 επιχειρήσεων, καθώς επίσης και για το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (περίπου 900 άτομα). Με ορισμένα από αυτά να είναι σε εξέλιξη, από τα παραπάνω προγράμματα ωφελούνται περίπου 1600 άτομα στο νομό Ιωαννίνων.

Ο κ. Μαντάς, αφού συνεχάρη το στελεχιακό δυναμικό του ΟΑΕΔ, τόνισε ότι ο Οργανισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση και αποκλιμάκωση της ανεργίας, που, όμως, παρά τη μείωσή της πανελλαδικά επτά μονάδες και πλέον σε σχέση με το 2014, στην περιοχή μας συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για το πολύχρονο και σημαντικό έργο της ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, του ΙΕΚ και του ΚΕΚ, όπου ο ΟΑΕΔ συνεχίζει να συνδέει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την τεχνογνωσία που παρέχει, με την απορρόφηση των αποφοίτων του στον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικό πρόβλημα, που τέθηκε από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ, συνεχίζει να παραμένει η μη μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης σε μόνιμη, παρ’ ότι εργάζονται σχεδόν δύο δεκαετίες, έχοντας εκπαιδεύσει χιλιάδες μαθητών. Όσον αφορά το ΚΕΚ Ιωαννίνων, που αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα κατάρτισης σε όλη την περιοχή Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας, τέθηκε το ζήτημα της καλύτερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας με τους δήμους της περιοχής, όπου με εξαίρεση ελάχιστων, δεν έχει βρεθεί έως τώρα κοινός βηματισμός.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Μαύρα ο δήμος, άσπρα η περιφέρεια

Σε εντελώς διαφορετικό… μήκος κύματος εκπέμπουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών για το θέμα...

13.10.18 | Αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις

Την υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών...

11.10.18 | Διψήφια ανάπτυξη το 2018

Σημαντική ενίσχυση πωλήσεων κατέγραψαν η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» και το...

10.10.18 | «Μαύρο κι άραχνο» το μέλλον

Το 70% των νέων εργαζόμενων από 25 έως 44 ετών και επτά στους δέκα ευέλικτα απασχολούμενους...

09.10.18 | Μοντέλο προς μίμηση

Πολύτιμες εμπειρίες, που καλούνται πλέον να αξιοποιήσουν, αποκόμισαν τα μέλη της Ένωσης...

06.10.18 | Ζητούμενο η συνεργασία με την περιφέρεια...

Με την απουσία δύο εκ των τριών μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η τρίτη...

05.10.18 | Νέα σενάρια, νέες διαψεύσεις

Κατηγορηματικά διαψεύδει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» νέα σενάρια πώλησής της, που είδαν το φως της...

04.10.18 | Η συμμετοχή κριτήριο για το Open Mall

Από τη διάθεση συμμετοχής των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης, αλλά...