Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μοντέλο προς μίμηση

Πολύτιμες εμπειρίες, που καλούνται πλέον να αξιοποιήσουν, αποκόμισαν τα μέλη της Ένωσης Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, τα οποία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, συμμετείχαν σε πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 15 ημερών στην Νότιο Γαλλία, με τίτλο «Μετακινούμενη κτηνοτροφία, ένα πανάρχαιο σύστημα εκτροφής ζώων στον 21ο αιώνα».

Φορέας υποδοχής ήταν το ATELIER-Lainesd'Europe, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με δραστηριότητα στο χώρο της γαλλικής και ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας για περισσότερα από 25 χρόνια, που δίνει έμφαση στην αξιοποίηση του μαλλιού των αγροτικών ζώων.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 17 έως 28 Σεπτεμβρίου σε δυο μεγάλα Εθνικά Πάρκα της Νοτίου Γαλλίας, του Mercantour και του Cévennes. Σκοπός ήταν να γνωρίσει η ομάδα-στόχος (13 νεαροί κτηνοτρόφοι και δύο γεωπόνοι του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων) τους σύγχρονους τρόπους ποιμενικής εκτροφής των αγροτικών ζώων, σε μια μεσογειακή περιοχή με παρόμοιες εδαφοκλιματικές συνθήκες με την Ελλάδα.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε πολυμεσικές παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες σε περιβάλλον αίθουσας διδασκαλίας, αλλά κυρίως εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φάρμες και βοσκότοπους. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων και τον τρόπο άσκησης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας εντός τους, προς όφελος όχι μόνο των κτηνοτρόφων αλλά και των ίδιων των Πάρκων, καθώς η ύπαρξη τους είναι αλληλένδετη.

Ταυτόχρονα βιώσαν στην πράξη τις εφαρμοζόμενες από τους γάλλους συναδέλφους τους τεχνικές εκτροφής, αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείρισης των ποιμνίων τους, αξιοποιώντας τις τοπικές φυλές αγροτικών ζώων, και ενημερώθηκαν για τα δημόσια προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των κτηνοτρόφων αλλά και των βοσκών.

Η γνωριμία με εναλλακτικούς τρόπους διαδικασιών πιστοποίησης και εμπορίας των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, τυρί, κρέας, αυγά) είτε αξιοποιώντας τον αναπτυγμένο στη Γαλλία αγροτουρισμό είτε μέσω συνεταιριστικών κτηνοτροφικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Εξίσου εντυπωσιακή αποδείχθηκε και η παρακολούθηση της επιτυχημένης προσπάθειας, που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τους γάλλους κτηνοτρόφους, για αξιοποίηση του μαλλιού και του δέρματος των ζώων τους, που σήμερα στη χώρα μας έχουν μηδενική αξία, ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος.

Η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευομένων με πληθώρα εύστοχων ερωτήσεων και ανταλλαγή πληροφοριών με τους γάλλους συναδέλφους τους, σχετικά με τα προβλήματα και τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος του ποιμενικού κτηνοτρόφου, τη διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης νέων κοινοτικών προγραμμάτων και δημιουργίας δικτύου συνεργασίας των μετακινούμενων κτηνοτρόφων των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών κατέδειξε τη μεγάλη επιτυχία και την εντύπωση που προκάλεσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα,ώστε να γίνει άξιο αναφοράς από τους διοργανωτές

Στον τελικό θετικό απολογισμό του προγράμματος πρέπει να προστεθεί και η ευκαιρία που είχαν οι συμμετέχοντες να επισκεφθούν δυο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, το Μονπελιέ και τη Νίκαια.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Μαύρα ο δήμος, άσπρα η περιφέρεια

Σε εντελώς διαφορετικό… μήκος κύματος εκπέμπουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών για το θέμα...

13.10.18 | Αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις

Την υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών...

12.10.18 | Υποχωρεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στη χώρα, στο 19%, καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος. Το ποσοστό...

11.10.18 | Διψήφια ανάπτυξη το 2018

Σημαντική ενίσχυση πωλήσεων κατέγραψαν η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» και το...

10.10.18 | «Μαύρο κι άραχνο» το μέλλον

Το 70% των νέων εργαζόμενων από 25 έως 44 ετών και επτά στους δέκα ευέλικτα απασχολούμενους...

06.10.18 | Ζητούμενο η συνεργασία με την περιφέρεια...

Με την απουσία δύο εκ των τριών μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η τρίτη...

05.10.18 | Νέα σενάρια, νέες διαψεύσεις

Κατηγορηματικά διαψεύδει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» νέα σενάρια πώλησής της, που είδαν το φως της...

04.10.18 | Η συμμετοχή κριτήριο για το Open Mall

Από τη διάθεση συμμετοχής των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης, αλλά...