Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018
|

Η συμμετοχή κριτήριο για το Open Mall

Από τη διάθεση συμμετοχής των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης, αλλά και το ενδιαφέρον του δήμου Ιωαννιτών να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την πρόταση χρηματοδότησης δημιουργίας Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου, θα κριθεί εν πολλοίς το αν η πρωτοβουλία θα μετουσιωθεί σε πράξη.

Προς το παρόν, ζωηρό ενδιαφέρον υπάρχει μόνο από την πλευρά του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που μετά την απόφασή του να τεθεί συνδικαιούχος στην πρόταση, λύνει τα χέρια του δήμου να προχωρήσει τις διαδικασίες, που, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Το πρώτο βήμα είναι να επιλεγεί η περιοχή παρέμβασης, με αρκετές προτάσεις να είναι στο τραπέζι, αλλά στο σύνολό τους θέλουν περεταίρω επεξεργασία, καθώς υπάρχει ένα περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο δεν αφήνει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων. Η πρόταση, που προκρίνει το Επιμελητήριο, είναι το «πάντρεμα» της πάνω με την κάτω αγορά, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου είναι να ζωντανέψει όλη η πόλη.

Το δεύτερο και πιο κρίσιμο βήμα είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων και η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον 50 τέτοιων επιχειρήσεων, με τα πρώτα μηνύματα, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μήτση, να είναι ενθαρρυντικά.

«Πρέπει να έχουμε τη θετική γνώμη όλων των επιχειρηματιών, που θα συμμετέχουν. Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι να πείσει τον κάθε επιχειρηματία ότι αυτό που γίνεται, είναι προς το συμφέρον του, ότι είναι προς το συμφέρον της πόλης. Δεν υπάρχει σύμπραξη δύο, ουσιαστικά υπάρχει σύμπραξη τριών: είναι ο επιχειρηματικός κόσμος που πρέπει να ανταποκριθεί και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δέχεται να γίνει αυτό, είναι ο δήμος Ιωαννιτών, είναι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων», τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς τον δήμο Ιωαννιτών ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουν δυνατά και συντονισμένα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκτίμησε πως τη συγκεκριμένη δράση, εφόσον καταφέρει να χρηματοδοτηθεί, τη χρειάζεται η πόλη, γιατί μπορεί να δώσει ώθηση στην εμπορικότητα κάποιων συγκεκριμένων δρόμων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τους επισκέπτες και τους τζίρους τους.

 

ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πρόταση να τεθεί συνδικαιούχος στην πρόταση έγινε από τον δήμο Ιωαννιτών και στο Εμπορικό Σύλλογο, ο οποίος, όμως, την απέρριψε σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου.

Κύριο επιχείρημα, όπως διατυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι το ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, καθώς η επιδότηση (1.500 ευρώ σε κάθε επαγγελματία) είναι μηδαμινή σε σχέση με τις δαπάνες, που θα απαιτηθούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές του προγράμματος, δε διασφαλίζει ότι η επιδότηση είναι ακατάσχετη σε περίπτωση που κάποιος έχει οφειλές, ενώ τους δεσμεύει, σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την επαγγελματική δραστηριότητά τους ή αλλάξουν έδρα ή βγει έκπτωτος ο δήμος και δεν τελειώσει την υλοποίηση και τις δεσμεύσεις του προγράμματος, να επιστρέψουν τα χρήματα για εργασίες, που τους επιβλήθηκαν να κάνουν.

Επισημαίνει, επίσης, ότι οι διάφορες «προωθητικές ενέργειες» που προβλέπονται, θα χρησιμοποιηθούν ως «δούρειος ίππος» στην προσπάθεια επέκτασης των ωραρίων, ανοίγματος όλων των Κυριακών, σε λευκές νύχτες, σε συνεχείς εκπτωτικές περιόδους κ.ά., που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. «Είναι φανερό ότι και η υλοποίηση και αυτού του προγράμματος δε θα ωφελήσει τις μικρές επιχειρήσεις. Μακροπρόθεσμα θα γίνει πόλος έλξης μεγάλων εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, που δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικρές. Θα οδηγήσει στην παραπέρα ενίσχυση της θέσης των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, γιατί το πρόγραμμα προτάσσει τη λογική του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στο διώξιμο τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις από την περιοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος.

Τέλος, επισημαίνεται πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδιώκει την αλλαγή φυσιογνωμίας του Συλλόγου, μετατρέποντάς τον από συνδικαλιστικό όργανο σε «συνδιαχειριστή» χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Μαύρα ο δήμος, άσπρα η περιφέρεια

Σε εντελώς διαφορετικό… μήκος κύματος εκπέμπουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών για το θέμα...

13.10.18 | Αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις

Την υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών...

12.10.18 | Υποχωρεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στη χώρα, στο 19%, καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος. Το ποσοστό...

11.10.18 | Διψήφια ανάπτυξη το 2018

Σημαντική ενίσχυση πωλήσεων κατέγραψαν η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» και το...

10.10.18 | «Μαύρο κι άραχνο» το μέλλον

Το 70% των νέων εργαζόμενων από 25 έως 44 ετών και επτά στους δέκα ευέλικτα απασχολούμενους...

09.10.18 | Μοντέλο προς μίμηση

Πολύτιμες εμπειρίες, που καλούνται πλέον να αξιοποιήσουν, αποκόμισαν τα μέλη της Ένωσης...

06.10.18 | Ζητούμενο η συνεργασία με την περιφέρεια...

Με την απουσία δύο εκ των τριών μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η τρίτη...

05.10.18 | Νέα σενάρια, νέες διαψεύσεις

Κατηγορηματικά διαψεύδει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» νέα σενάρια πώλησής της, που είδαν το φως της...