Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018
|

Η αυτοδιοίκηση απεργεί

Απεργιακά ξεκίνησε ο Οκτώβριος, με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι να πραγματοποιούν σήμερα απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ αύριο Τετάρτη 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους δήμους προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη κινητοποίηση, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του προγράμματος στον δήμο Ιωαννιτών, αντιδρώντας στην επαναπροκήρυξη των θέσεων εργασίας τους, που οδηγεί σε «έξοδο» έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, οι οποίοι εργάζονται για πολλά χρόνια στο πρόγραμμα.

«Μετά από 15 και πλέον χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης προσφοράς στους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, μετά από 15 και πλέον χρόνια αγώνων για την μόνιμη διασφάλιση του Βοήθεια στο Σπίτι και όλου του υφιστάμενου προσωπικού, η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ως όφειλε, αντί να κάνει πράξη το δίκαιο και ηθικό αίτημά μας και ολόκληρης της κοινωνίας, για μόνιμη παγίωση ως θεσμού του Βοήθεια στο Σπίτι και όλου του υφιστάμενου προσωπικού, εξαγγέλλει δια στόματος πρωθυπουργού, την πρόσληψη και άρα την επαναπροκήρυξης των θέσεών μας. Μάλιστα, έκανε λόγο για 3.000 προσλήψεις, μειώνοντας έτσι των αριθμό των εργαζομένων, θυσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενους, που έχουν ήδη προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο βωμό μιας προκήρυξης, όπως έδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα της 3Κ για τους εργαζόμενους στη καθαριότητα», σημειώνει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Σωματείων και Συλλόγων Εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν απόσυρση του σχεδιασμού της επαναπροκήρυξης που οδηγεί σε απολύσεις, νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το υφιστάμενο προσωπικό καταργώντας την 15ετή ομηρία και θα αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας που είναι αορίστου χρόνου, αναγνώριση και καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους οικογενειακούς βοηθούς, την πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση και αποδόμηση του Βοήθεια Στο Σπίτι και την αντικατάσταση όλου του στόλου των αυτοκινήτων, καθώς αυτά είναι πλέον πεπαλαιωμένα με πάρα πολλά προβλήματα που τα καταστούν επικίνδυνα προς χρήση.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., που στηρίζει την παραπάνω κινητοποίηση, έχει προγραμματίσει επίσης για αύριο Τετάρτη 24ωρη απεργία των εργαζομένων στους δήμους, αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και διεκδικώντας ταυτόχρονα την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων που αδίκως έχουν εξαιρεθεί.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με πρόσχημα την «εναρμόνιση» του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΑΝ.ΕΛ. έχει δεσμευτεί στους δανειστές για την περικοπή του επιδόματος. Μάλιστα, στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα καταργηθούν όλες οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δ.Α.Σ. ΟΤΑ Ιωαννίνων πραγματοποιεί την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, συγκέντρωση στο δημαρχείο και με ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα, ενώ αφήνει αιχμές για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ και της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Δεν έβγαλαν άχνα όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο που χτύπαγε τα ΒΑΕ και το δικαίωμα στην απεργία. Δίπλα τους και η πλειοψηφία του σωματείου των Ιωαννίνων, ουρά της Ομοσπονδίας και των Δημάρχων, προσπαθούν να συσπειρώσουν γύρω από το πρόβλημα για να αφήσουν αλώβητο τον πραγματικό ένοχο, το κεφάλαιο και τα κέρδη του», σημειώνεται.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Μαύρα ο δήμος, άσπρα η περιφέρεια

Σε εντελώς διαφορετικό… μήκος κύματος εκπέμπουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών για το θέμα...

13.10.18 | Αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις

Την υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών...

12.10.18 | Υποχωρεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στη χώρα, στο 19%, καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος. Το ποσοστό...

11.10.18 | Διψήφια ανάπτυξη το 2018

Σημαντική ενίσχυση πωλήσεων κατέγραψαν η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» και το...

10.10.18 | «Μαύρο κι άραχνο» το μέλλον

Το 70% των νέων εργαζόμενων από 25 έως 44 ετών και επτά στους δέκα ευέλικτα απασχολούμενους...

09.10.18 | Μοντέλο προς μίμηση

Πολύτιμες εμπειρίες, που καλούνται πλέον να αξιοποιήσουν, αποκόμισαν τα μέλη της Ένωσης...

06.10.18 | Ζητούμενο η συνεργασία με την περιφέρεια...

Με την απουσία δύο εκ των τριών μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η τρίτη...

05.10.18 | Νέα σενάρια, νέες διαψεύσεις

Κατηγορηματικά διαψεύδει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» νέα σενάρια πώλησής της, που είδαν το φως της...