Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Προσωρινή αναστολή στο «φρένο» της Αποκεντρωμένης

Σε έντονο ύφος απαντά ο δήμος Ζαγορίου στην ανακοίνωση–καταγγελία της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο δήμος, μάλιστα, χαρακτηρίζει «επιεικώς απαράδεκτο ως προς το ύφος και τις ανακρίβειες» και ιδιαίτερα όσα αφορούν σε «εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων», που περιλαμβάνονται στο δελτίου τύπου της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, ο δήμος επαναλαμβάνει την αδυναμία του να προχωρήσει με ίδια μέσα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και κάνει γνωστό πως, μετά την προσφυγή του στην Επιτροπή του άρθρου 152, εκδόθηκε απόφαση προσωρινής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης και ο δήμος προχωρά τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Όπως εξηγεί ο δήμος Ζαγορίου, η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α., που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, δε σημαίνει ότι αυτομάτως μπορεί να οργανωθεί υπηρεσία καθαριότητας και να γίνει αποκομιδή σε έναν δήμο, όπως το Ζαγόρι, τον μεγαλύτερο σε έκταση στην Ήπειρο, με ορεινότητα, δεκάδες οικισμούς και τεράστιες αποστάσεις.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο δήμος Ζαγορίου προσλαμβάνει τρία άτομα στην καθαριότητα, που θα είναι και τα μοναδικά, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης, και, όπως σημειώνει, δε θα είναι σε θέση να κάνει την αποκομιδή, σε συνδυασμό με την απουσία απορριμματοφόρων.

Παράλληλα, εγκαλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την αναφορά τους στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», καθώς από αυτό ρητώς εξαιρέθηκαν τα απορριμματοφόρα. Για το θέμα αυτό, ο δήμος Ζαγορίου αποδίδει στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «σκόπιμα το αποσιωπά», ενώ κάνει λόγο για λανθασμένη αναφορά της Αποκεντρωμένης.

«Επομένως, δεν μπορεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ να υποστηρίζει ότι έπρεπε ο δήμος να προσλάβει περισσότερα άτομα, μην έχοντας τον εξοπλισμό για να τα αξιοποιήσει. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, ο δήμος προσπαθεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με παρέμβαση της ΠΕΔ Ηπείρου και της ΚΕΔΕ στο ΥΠΕΣ, όπως έχει ζητήσει, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη αποκομιδή και ήδη έκανε τις αναγκαίες κινήσεις. Θα ήταν ευχής έργο να αποκτήσει οργανωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας και να προβαίνει στην αποκομιδή με ίδια μέσα, αλλά επί του παρόντος αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούν να μείνουν αμάζευτα τα σκουπίδια, κάτι που η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπερνά αβασάνιστα και από τα γραφεία της καταγγέλλει έναν δήμο, που βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω του προβλήματος που ανέκυψε και αφορά -αυτό το αποσιωπά εντέχνως- παρά πολλούς δήμους της χώρας. Η στοχοποίηση του δήμου Ζαγορίου, προφανώς έχει και άλλους αποδέκτες, απλά έλαχε ο κλήρος σε αυτόν…», αναφέρεται στην απάντηση.

Ο δήμος Ζαγορίου κατηγορεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όταν «απαγορεύει» σε έναν δήμο να ασκήσει τα εκ του νόμου ένδικα και λοιπά μέσα, για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Αλίμονο αν μια συνδικαλιστική οργάνωση, που επικαλείται ότι προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εγκαλεί έναν ΟΤΑ, που άσκησε τα μέσα, τα οποία ο νόμος του παρέχει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών του», τονίζει και προσθέτει πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «αντί να μιλά για “συντεχνιακά-πολιτικά συμφέροντα”, οφείλει να δει ωμά την πραγματικότητα και να αποδεχθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την αποκομιδή με ίδια μέσα και επίσης, να κατανοήσει ότι ο δήμος Ζαγορίου δεν πρόκειται να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους».

Τέλος, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να βρει λύση πριν επιδεινωθεί η κατάσταση, καθώς το πρόβλημα αφορά μεγάλο αριθμό δήμων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | «Καμπανάκι» για νέα λουκέτα

Τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο επιχειρήσεις, που κατάφεραν να σταθούν «όρθιες» τα προηγούμενα...

10.11.18 | Πρωταθλητισμό… στην υπερφορολόγηση

Το ελληνικό Δημόσιο εξοντώνει τις επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων και των ασφαλιστικών...

09.11.18 | Αίτημα στήριξης για μονάδα γάλακτος

Τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια κατασκευής μονάδας επεξεργασίας και...

08.11.18 | Στόχος η κατοχύρωση για το Κασκαβάλι

Τον δρόμο για την συμπλήρωση του φακέλου, ώστε να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και...

07.11.18 | Κόμβος για ισόρροπη ανάπτυξη

Και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων συντάσσεται στο αίτημα κατασκευής κόμβου εισόδου στη θέση...

06.11.18 | Πιστώσεις 4,5 εκ. ευρώ για σταβλικές...

Σημαντικά προβλήματα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας αναμένεται να αντιμετωπιστούν με μια ευρείας...

02.11.18 | Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να βάλουν βαθιά το «χέρι» στην τσέπη,...

01.11.18 | Επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ με fast...

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφές φόρων έως 10.000 ευρώ, ανά φορολογία, για εκκρεμείς...