Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ηλεκτρονικό δίχτυ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ηλεκτρονικό δίχτυ στους φορολογουμένους, που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, π.χ. Airbnb, απλώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Τρεις μήνες διορία και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, δίνει η AADE στους φορολογούμενους, που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης, προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων και να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι και 30 Αυγούστου 2018. Από χθες ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους, που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, και σχεδιάζει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις των στοιχείων που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αυτά που εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η ΑΑΔΕ ήδη, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες, που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας.

 

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η AIRBNB

Στη διάθεση όλων τίθεται η Airbnb, προκειμένου να βοηθήσει ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το μητρώο των βραχυπρόθεσμων δηλώσεων που άνοιξε χθες.

Αυτό τονίζει η εταιρία σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε τον διαμοιρασμό κατοικίας (home sharing) ακόμα πιο εύκολο. «Η Ελλάδα παραμένει ως ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Τον προηγούμενο χρόνο, υπολογίζεται πως 1,4 εκατ. χρήστες της Airbnb επισκέφτηκαν την αρχαία χερσόνησο των Θεών για να ζήσουν την εμπειρία της ελληνικής κουλτούρας, ιστορίας, γαστρονομίας και μερικά από τα ομορφότερα τοπία παγκοσμίως», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Οι οικοδεσπότες μπορούν να αποκτήσουν έναν αριθμό εγγραφής άμεσα μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών. Η Airbnb, σε συνεργασία με το υπουργείο, θα ενισχύσει την προώθηση της πλατφόρμας, διευκολύνοντας έτσι τους οικοδεσπότες ως προς την προσαρμογή τους με τους νέους κανονισμούς, προσθέτοντας ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα, ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρησή τους.

Η κοινότητα της Airbnb, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά 750 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τα έσοδα από τις ενέργειες του διαμοιρασμού κατοικίας καθώς και τις δαπάνες των φιλοξενούμενων. Ο μέσος οικοδεσπότης έλαβε 2.850 ευρώ σε εισπράξεις και η μέση καταχώρηση κατοικίας είχε 28 διανυκτερεύσεις -λιγότερο από τρεις διανυκτερεύσεις ανά μήνα. Περίπου 40.000 οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα «άνοιξαν» τα σπίτια τους σε φιλοξενούμενους, που ήθελαν να ζήσουν μια εμπειρία στη χώρα σαν ντόπιοι.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | «Καμπανάκι» για νέα λουκέτα

Τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο επιχειρήσεις, που κατάφεραν να σταθούν «όρθιες» τα προηγούμενα...

10.11.18 | Πρωταθλητισμό… στην υπερφορολόγηση

Το ελληνικό Δημόσιο εξοντώνει τις επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων και των ασφαλιστικών...

09.11.18 | Αίτημα στήριξης για μονάδα γάλακτος

Τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια κατασκευής μονάδας επεξεργασίας και...

08.11.18 | Στόχος η κατοχύρωση για το Κασκαβάλι

Τον δρόμο για την συμπλήρωση του φακέλου, ώστε να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και...

07.11.18 | Κόμβος για ισόρροπη ανάπτυξη

Και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων συντάσσεται στο αίτημα κατασκευής κόμβου εισόδου στη θέση...

06.11.18 | Πιστώσεις 4,5 εκ. ευρώ για σταβλικές...

Σημαντικά προβλήματα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας αναμένεται να αντιμετωπιστούν με μια ευρείας...

02.11.18 | Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να βάλουν βαθιά το «χέρι» στην τσέπη,...

01.11.18 | Επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ με fast...

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφές φόρων έως 10.000 ευρώ, ανά φορολογία, για εκκρεμείς...